hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 巴士攝影作品貼圖區 (B3) 新巴服務 日日退步 (歡迎接龍)
開啟左側

新巴服務 日日退步 (歡迎接龍)

orange 發表於 2007-1-2 03:08 | 顯示全部樓層

原帖由 alexero 於 2007-1-1 20:48 發表

我無要求過要有位坐
我只係要求響合理時間內(10-15分鐘)上到車
但新巴連咁少少既要求都做唔到
仲唔係「新巴服務 日日退步」?

如果682係好似74X咁
3分鐘一班車,連續三班飛站又點話,等到第四班都只 ...

任何一間公司都係睇數做人,開多一班同開少一班背後涉及幾
多人力物力同埋錢,特別係長途線,開多一班車就要派多一架車,
點可能中途要派車,別忘記中途站起載即係總站少咁架車

一架巴士如果唔達標載唔夠客,只可以講呢班車要bye bye cut走,
繼而拉上補下,正如當年307都要定一o的要求去全日,除了因為路
面資源外,最重要係唔好開一班浪費資源既線

繁忙時間點都有人搭唔到車,除了要巴士公司加車外,點解唔可以
自己去改變一下?早幾分鐘出門口唔通真係咁困難?
益童學校,全民教育
nwfb23 發表於 2007-1-2 06:23 | 顯示全部樓層
原帖由 orange 於 2007-1-2 03:08 發表

一架巴士如果唔達標載唔夠客 ...

我就唔同意繁忙時間一定有人搭唔到車
如果搭唔到車,條線開0黎做乜,有生意唔做,公司開0黎做乜
如果只係得一兩個上唔到,只可以話你唔好彩
不過我睇樓主0既相,條龍都有10-20人,呢個數目,足以係斷纜時踢去該站接人
雖然係尾站,但貴為一間服務性行業0既公司,應該係效益同服務中有個平衡
新巴就係看利益太過重要,新巴頭幾年都幾得歡心係因為公關做得好,公關
係賺唔到錢,但有非直接地增加收入,之後唔得啦,變0左我要贏取乘客罵新巴

巴士公司做調查就係要知道乘客0既搭車模式,邊個站幾時有人坐,有乜理由
要乘客就返間巴士公司先,一兩個就話0者,但太多人得唔到應有0既服務就要正視
如果做任何0野都改變唔到,先至改變自己0既乘車習慣。當然你可以唔投訴,早0的
出門口,我都會咁做,因為我知係改唔到,但唔可以唔俾人反映

nwfb23
hkbw 發表於 2007-1-2 09:46 | 顯示全部樓層
今早老早出左去將軍澳做點事, 做完返左MOS食早餐之後, 就無聊出左去睇下682
的班次及客量係咪真係咁唔合比例...

小弟見的第一班682係1077, 8:11a.m.由小瀝源路右轉去大老山隧道, 已經係頂閘,
俾唔俾人上都好視乎個司機...之後8:11a.m.至8:25a.m. 就有兩班都係近乎頂閘的682
駛經同一位置, 係大老山上唔上人亦都係視乎司機做法.

8:27a.m., 3006就到達第一城單車公園對開的分站, 當時部車d乘客已經係企到門口,
看來上埋九巴廠對出的分站, 大老山的乘客都未必上到車, 和之前的幾班682差唔多情況.

8:34a.m., 1216到達第一城單車公園對開的分站, 呢班車比3006更加多人, 應該都停唔到
大老山隧道的分站的了.

8:35a.m., 3026緊隨1216到達第一城單車公園對開的分站, 呢班人數冇1216咁多, 因為都係
跟著1216, 但都要企到接近司機位...大老山的乘客好彩, 而司機又好人既話, 應該上到車...

之後就真係離晒大譜, 要到8:51.a.m., 1213才到達第一城單車公園對開的分站, 只有部分乘客
上到車, 頂閘情況係頂點, 沙甸魚咁, 多一個人也容不下...

9:01.a.m., 5083到達第一城單車公園對開的分站, 呢班就好好多, 只係中門附近有人企, 上埋九巴廠
對出的分站, 都仲有位, 剛好夠係大老山上返十幾個客吧...

照咁睇, 看來應該係3026及1213中間加多部車會好d...

題外話, 680A及680客量都係一時時, 有D班次來到仲有位坐, 有D直頭要飛站, 個
差別都幾大....

殺雞焉用牛刀?!
hkbw 發表於 2007-1-2 09:51 | 顯示全部樓層

原帖由 orange 於 2007-1-2 03:08 發表

一架巴士如果唔達標載唔夠客,只可以講呢班車要bye bye cut走,
繼而拉上補下,正如當年307都要定一o的要求去全日,除了因為路
面資源外,最重要係唔好開一班浪費資源既線

繁忙時間點都有人搭唔到車,除了要巴士公司加車外,點解唔可以
自己去改變一下?早幾分鐘出門口唔通真係咁困難?

以今早小弟所見的情況來講, 閣下講既通通都不能應用在682的乘客身上...
如果佢地要改變, 看來要早最少一個鐘或者遲一個鐘出門口...

照睇, 加多班車係適當的SLOG, 唔好話唔達標唔夠客, 清唔清得晒D客都成問題...
殺雞焉用牛刀?!
da54 發表於 2007-1-2 11:12 | 顯示全部樓層
原帖由 hkbw 於 2007-1-2 09:51 發表

以今早小弟所見的情況來講, 閣下講既通通都不能應用在682的乘客身上...
如果佢地要改變, 看來要早最少一個鐘或者遲一個鐘出門口...

照睇, 加多班車係適當的SLOG, 唔好話唔達標唔夠客, 清唔清得晒D客都成 ...

不過如果 d 車全部都係去到第一城先打爆,咁即係話只係得大老山隧道既乘客上唔到車....
如果只係為左一個站的乘客去加一架車,聽落又好似有問題喎.....

忽發奇想.... 不如開條大埔柴灣 P 線算啦~
至於你們信不信?反正我信了
hkbw 發表於 2007-1-2 11:38 | 顯示全部樓層
原帖由 da54 於 2007-1-2 11:12 發表

不過如果 d 車全部都係去到第一城先打爆,咁即係話只係得大老山隧道既乘客上唔到車....
如果只係為左一個站的乘客去加一架車,聽落又好似有問題喎.....

忽發奇想.... 不如開條大埔柴灣 P 線算啦~

其實單係第一城個幾個站, 小弟就見到就算可以企門口都好, 有d人真係
會等多班先上, 甚至有人原本排682之後上左680, 咁計既話, 其實部部車都上唔晒d客,
如果係適當的時間加開一部車, 有助清客之外, 亦可以令之後個班車冇咁"沙甸魚",
咁計下去的連鎖反應, 其實應該就可以處理個問題....
殺雞焉用牛刀?!
teddybus 發表於 2007-1-2 12:15 | 顯示全部樓層

原帖由 hkbw 於 2007-1-2 09:51 發表

照睇, 加多班車係適當的SLOG, 唔好話唔達標唔夠客, 清唔清得晒D客都成 ...

突然諗到一樣野....
682 係新界東去港島東唯一選擇....
而上水大埔出黎亦至得呢個轉車站可以轉乘....
無理由要人由上水大埔搭去馬鞍山轉呀嘛....

你話如果之前滿 其他人都可以行前一兩個站....
但我唔見得呢堆客可以選擇行前一兩個站....
https://www.hkitalk.net/HKiTalk2/index.php?mobile=yes
hkbw 發表於 2007-1-2 12:45 | 顯示全部樓層
原帖由 teddybus 於 2007-1-2 12:15 發表

突然諗到一樣野....
682 係新界東去港島東唯一選擇....
而上水大埔出黎亦至得呢個轉車站可以轉乘....
無理由要人由上水大埔搭去馬鞍山轉呀嘛....

你話如果之前滿 其他人都可以行前一兩個站....
...

搭後一個站law

如果大埔出的話, 倒不如搭307過對面海先轉, 又或者係東隧轉694好過啦..
以今早682的服務, 老實講, 我就唔多覺得合格了...
殺雞焉用牛刀?!
3ad150 發表於 2007-1-2 12:52 | 顯示全部樓層
即使真係提出反證據指控682飛站的情況,我諗TD都未必會要求新巴做野.
反而會建議閣下乘搭馬鐵轉東鐵及地鐵前往港島東.
所以,都係勸樓主避開有關時段等682.
有人話AD309就快換走.
 樓主| alexero 發表於 2007-1-2 13:47 | 顯示全部樓層

原帖由 hkbw 於 2007-1-2 09:46 發表
小弟見的第一班682係1077, 8:11a.m.由小瀝源路右轉去大老山隧道, 已經係頂閘,
俾唔俾人上都好視乎個司機...之後8:11a.m.至8:25a.m. 就有兩班都係近乎頂閘的682
駛經同一位置, 係大老山上唔上人亦都係視乎司機做法.

8:27a.m., 3006就到達第一城單車公園對開的分站, 當時部車d乘客已經係企到門口,
看來上埋九巴廠對出的分站, 大老山的乘客都未必上到車, 和之前的幾班682差唔多情況.

8:34a.m., 1216到達第一城單車公園對開的分站, 呢班車比3006更加多人, 應該都停唔到
大老山隧道的分站的了.

8:35a.m., 3026緊隨1216到達第一城單車公園對開的分站, 呢班人數冇1216咁多, 因為都係
跟著1216, 但都要企到接近司機位...大老山的乘客好彩, 而司機又好人既話, 應該上到車...

之後就真係離晒大譜, 要到8:51.a.m., 1213才到達第一城單車公園對開的分站, 只有部分乘客
上到車, 頂閘情況係頂點, 沙甸魚咁, 多一個人也容不下...

9:01.a.m., 5083到達第一城單車公園對開的分站, 呢班就好好多, 只係中門附近有人企, 上埋九巴廠
對出的分站, 都仲有位, 剛好夠係大老山上返十幾個客吧...

你見到的,係好正常的上班日情況

今朝8:30am左右去到大老山等車
已經有十幾人響度等,相信已經有最少一班682飛站(即係話我再早D出門口都係無用)
8:35am 3006埋站,未頂晒閘,一口氣清晒所有客(約20人),包括小弟
當然,排隊尾的都只係勉強上到車,迫到出門口

----------------------

我講682前前後後都開左三條thread,應該係時候告一段落
該說的,可以說的,已經說得七七八八,連我自己也說得生厭
我打算做的事,會繼續,但應該不會再拿上來討論了
大家就當我見識少,不懂得「為巴士公司利益著想」吧
有膽做,無膽認 - Down Down NWFB!