hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (V) 汽車討論區 私家車,商用車,政府及特種車輛 (V) [yahoo news]小情侶拖手過路 被車撞飛同命危 西貢燒烤度 ...
開啟左側

[yahoo news]小情侶拖手過路 被車撞飛同命危 西貢燒烤度除夕

hkbw 發表於 2007-1-2 10:23 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

少少過期....

http://hk.news.yahoo.com/061231/12/1z44n.html

個日小弟成家咁啱出車去觀塘, 未去到村口已經有車龍掛隊等出車,
西沙路就一邊塞死一邊車都冇部..咁啱某板友打俾小弟話俾小弟聽單野,
咁小弟即刻收線, 係條村路抽過對面線, 過晒排隊的車轉向西貢方向走人..
個時排緊隊既車, 尤其排頭那部的司機瞪到我實一實...我就趕時間, 明
知一定係撞左車冇車會來, 仲唔走咩...排頭的車又停得差, 小弟部車都係剛夠位走..
個時西沙路條龍已經排到接近西徑...

初時小弟都係諗可能有人亂過馬路出事啦..因為泥涌bbq場成日都有人亂衝出來,
假日情況就更加嚴重...

點知今日睇返先知, 原來係部Corona炒左上去行人路..部車的司機好似仲要係住係西沙呢頭...
斷估外來車都唔會開到咁快啦...但點解炒到上去真係打晒問號..
希望個對小情侶冇事啦....

話時話, 呢陣子西沙路真係多意外...

歡迎討論

殺雞焉用牛刀?!
BL79 發表於 2007-1-2 14:23 | 顯示全部樓層
呢度真係成日發生意外

BL
 樓主| hkbw 發表於 2007-1-2 16:04 | 顯示全部樓層
你之前又話係camry?!

唉, 真係估唔到係熟人的車...唔怪得呢幾日唔見左佢部車啦...
呢幾日都見唔到佢, 唔知佢點呢? 30號個日佢先俾左d關於車佢野我地同埋幾個鄰居...
希望佢心情可以早日回復, 早日訓覺好啦...

講開又講, 早幾日行經個度, 見到舊好似手球咁大的石頭係路中,  攪到我要扭軑閃避...
個度時時都有石仔係路面, 都唔知係d乜人咁冇公德心...

不過據一手消息指, 當時係有數位人兄胡亂過馬路出事..
被撞的兩位只係個群人的其中之一....
而部車係急煞之後, 司機慌忙之中剷左上去...係真既話, 呢d真係玩命了...

其實出事既司機手車係真係好好的wo, 條路日日行, 真係唔睇路都唔會有事的wo..

我諗呢部車之後會好快轉手....

殺雞焉用牛刀?!
CZ_6686 發表於 2007-1-2 18:21 | 顯示全部樓層

當晚先坐完呢一款車
坐火車果陣睇新聞見到呢件事,
到今日先知咁大件事!
Bridgestone POTENZA RE001 Adrenalin
 樓主| hkbw 發表於 2007-1-10 00:09 | 顯示全部樓層
原帖由 CZ_6686 於 2007-1-2 18:21 發表
當晚先坐完呢一款車
坐火車果陣睇新聞見到呢件事,
到今日先知咁大件事!

部車而家好似仲係何文田..唔知幾時先"坐完監"...
唔知個兩個人而家點呢?!
殺雞焉用牛刀?!
BL79 發表於 2007-1-10 01:34 | 顯示全部樓層
星期日我先見完d驚險場面..
有班"靚"仔係個度過碼路...
有兩個過到一半又唔過停左係度....往西貢方向有車黎緊
佢地仲想行番轉頭,但佢地無睇到九龍方向有車黎緊...
黎緊個部車即刻bee佢地...而兩邊線都因為佢地停晒車...
但後面差d撞囉...急停...
我都俾佢地嚇死.....差d睇住有人俾車撞
BL
CZ_6686 發表於 2007-1-10 03:17 | 顯示全部樓層

原帖由 BL79 於 2007-1-10 01:34 AM 發表
星期日我先見完d驚險場面..
有班"靚"仔係個度過碼路...
有兩個過到一半又唔過停左係度....往西貢方向有車黎緊
佢地仲想行番轉頭,但佢地無睇到九龍方向有車黎緊...
黎緊個部車即刻bee佢地...而兩 ...

有時呢D天真可愛既小朋友真係好"可愛"
小弟都試過比佢地差D陰到,
事緣有一日係元朗雞地,適逢係放下晝時間,
係一個十字路口準備轉右時,轉到一半有個
小朋友竟然突然衝出馬路,係我車頭跑過,我即刻急煞,Dup到響哂胎,
果位小朋友若無其事咁走左去,如果我楂快D真係會撞到佢
Bridgestone POTENZA RE001 Adrenalin
DS8046 發表於 2007-1-18 23:01 | 顯示全部樓層
不過講真果度又真係唔好行0既...(對人來講)
0的人成日都要咁行來行去先到對面,
加上果度車路直又長又順,0的車都唔會渣得慢~
往西貢方向又有轉右彎位,對面線出沙田一轉出來就要收油就人真係幾危險...

其實果度有咩野可以改善呢?
就算加交通燈都似乎冇用...
不過亂衝馬路0既人就肯定唔會冇....

唯有大家渣車同行路都小心d....
鍾情200系Toyota Hiace~
CZ_6686 發表於 2007-1-19 01:30 | 顯示全部樓層
唯有就係加廣角鏡
 樓主| hkbw 發表於 2007-1-19 07:48 | 顯示全部樓層

原帖由 DS8046 於 2007-1-18 23:01 發表
不過講真果度又真係唔好行0既...(對人來講)
0的人成日都要咁行來行去先到對面,
加上果度車路直又長又順,0的車都唔會渣得慢~
往西貢方向又有轉右彎位,對面線出沙田一轉出來就要收油就人真係幾危險...

其實 ...

今日聽收音機話舊村影快相..
都幾耐冇係泥涌影過了..

實多人中招..

話時話, 乜呢幾日輋下煤氣工地冇開工咩?
殺雞焉用牛刀?!