hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (A) Life 生活討論區 其他討論題目 (N) [ 討 論 一 下 ] 手 提 電 話 的 弊 處
開啟左側

[ 討 論 一 下 ] 手 提 電 話 的 弊 處

kp3011 發表於 2007-1-9 23:09 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

以 下 文 章 節 錄 至 本 人 之 Xanga , 為 本 人 對 手 提 電 話 之 感 受 , 希 望 與 各 位 分 享 一 下

.....

雖 然 流 動 電 話 發 出 的 電 波 對 於 身 體 的 影 響 尚 未 有 定 論 , 但 我 相 信 , 很 多 現 代 人 用 電 話 的 習 慣 是 百 害 而 無 一 利 。
  • 談 著 電 話 過 馬 路 、 駕 車 容 易 令 人 分 心 , 增 加 發 生 交 通 事 故 的 機 會
  • 經 常 大 聲 談 電 話 對 聲 線 有 損 害
  • 經 常 用 頭 和 肩 膊 把 電 話 夾 著 會 容 易 令 頸 部 疲 勞 甚 至 勞 損 ( 不 過 如 果 想 變 長 頸 鹿 的 話 也 許 可 以 一 試 )
  • 任 何 時 候 都 可 以 ( 要 ) 處 理 事 務 , 人 無 私 人 時 間 , 不 能 適 當 地 休 息
  • 有 了 流 動 電 話 就 可 以 大 條 道 理 遲 到 , 因 為 打 個 電 話 交 代 就 得 → 人 的 責 任 感 變 弱
  • 被 週 遭 的 人 經 常 用 電 話 攻 勢 騷 擾 會 令 皮 質 醇 上 升 , 「 好 大 壓 力 」
  • 經 常 換 機 , 造 成 浪 費

所 以 , 關 掉 電 話 , 享 受 寧 靜 的 一 天 吧 。

歡 迎 反 思 及 討 論   正 反 皆 可
KE7782 發表於 2007-1-10 16:47 | 顯示全部樓層
有流動電話=大條道理遲到?這不關事嗎?這可以用其他方法如電郵等。
再者明知自己遲到(如遇上突發事件),有電話交代一聲總比沒有電話交代的好!這算是一個責任。
經常換機的定義每人也不同,問樓主你的「經常」是指多久?
KE7782@27
 樓主| kp3011 發表於 2007-1-10 21:44 | 顯示全部樓層
原帖由 KE7782 於 10 Jan 2007 16:47 發表
有流動電話=大條道理遲到?這不關事嗎?這可以用其他方法如電郵等。
再者明知自己遲到(如遇上突發事件),有電話交代一聲總比沒有電話交代的好!這算是一個責任。
經常換機的定義每人也不同,問樓主你的「經 ...

突 發 事 件 當 然 無 得 好 講 , 但 係 我 所 觀 察 到 的 是 , 有 左 手 提 電 話 之 後 , 好 些 人 的 習 慣 都 是 唔 到 最 後 一 分 鐘 都 唔 出 門 口 , 去 到 臨 夠 鐘 , 就 整 個 電 話 黎 「 我 遲 D 到 啊 , 你 周 圍 行 下 先 啦 」 之 後 就 慢 條 斯 理 重 好 似 自 己 大 曬 咁 ...
( 我 試 過 最 耐 等 人 等 左 成 個 鐘 , 然 後 個 朋 友 若 無 其 事 咁 出 現 , 重 話 「 我 同 你 講 左 架 啦 , 唔 怪 得 我 gor wo 」 )

您 的 定 義 又 如 何 ? 如 果 兩 三 個 月 出 新 款 就 話 換 機 我 個 人 黎 講 就 覺 得 過 密 啦 ... 對 我 黎 講 會 係 推 出 左 一 個 大 的 新 function 之 後 (eg 2G>2.5G>3G) 換 都 未 遲 ... 我 自 己 部 機 就 重 係 黑 白 mon 無 得 影 相 無 3G 無 GPRS , WAP 等 等 . 對 我 黎 講 , 話 音 通 話 + SMS 已 經 夠 曬 .
tonytsang_hk 發表於 2007-1-11 07:11 | 顯示全部樓層

按樓主的邏輯 我們非回到回始不可
 樓主| kp3011 發表於 2007-1-11 21:00 | 顯示全部樓層
原帖由 tonytsang_hk 於 11 Jan 2007 07:11 發表
按樓主的邏輯 我們非回到回始不可

我 並 無 此 意 。

我 想 帶 出 的 是 科 技 在 人 類 的 使 用 下 開 始 出 現 問 題 ,
科 技 是 有 其 用 處 , 但 是 正 確 的 使 用 心 態 同 樣 重 要 。
KE7782 發表於 2007-1-15 21:14 | 顯示全部樓層
原帖由 kp3011 於 2007-1-10 21:44 發表

突 發 事 件 當 然 無 得 好 講 , 但 係 我 所 觀 察 到 的 是 , 有 左 手 提 電 話 之 後 , 好 些 人 的 習 慣 都 是 唔 到 最 後 一 分 鐘 都 唔 出 門 口 , 去 到 臨 夠 鐘 , 就 整 個 電 話 黎 「 我 ...

抱歉,遲了回文。
會否是習慣問題呢?有沒有手機也可以遲出門的。像本人般,一般會是較出門的一群,但本人有缺點,便是漏東西。
除了「遲出門」派,也有些「早出門」派的,只要自己時間管理上預鬆一點便可。

換電話方面,本人認為每兩至三年換一次電話為適中,我首部電話N2100由2003年用至2006頭,非電池問題也不會換。第二部為我大哥之前是SE K750I,但用了三個月因掉失而換。第三部為我大姊的SHARP GX22(之前用了二年多),也是電池問題而換了現在部N1600(又是大姊的機)。

KE7782@27
superay 發表於 2007-1-17 10:18 | 顯示全部樓層

原帖由 kp3011 於 2007-1-10 09:44 PM 發表
您 的 定 義 又 如 何 ? 如 果 兩 三 個 月 出 新 款 就 話 換 機 我 個 人 黎 講 就 覺 得 過 密 啦 ... 對 我 黎 講 會 係 推 出 左 一個 大 的 新 function 之 後 (eg 2G>2.5G>3G) 換 都 未 遲 ... 我 自 己 部 機 就 重 係黑 白 mon 無 得 影 相 無 3G 無 GPRS , WAP 等 等 . 對 我 黎 講 , 話 音 通 話 + SMS 已 經 夠 曬 .

看看是什麼原因換機
若果是前一部手機本身型號上的問題,或是製造商的態度問題,有軟件問題不去更正,換機亦沒法子(始終一部手機如何,用過先知!)
guia 發表於 2007-1-18 21:00 | 顯示全部樓層
原帖由 kp3011 於 2007-1-11 21:00 發表

我 並 無 此 意 。

我 想 帶 出 的 是 科 技 在 人 類 的 使 用 下 開 始 出 現 問 題 ,
科 技 是 有 其 用 處 , 但 是 正 確 的 使 用 心 態 同 樣 重 要 。

那麼用 EMAIL, IM, SMS, EMS, MMS 都係有相同問題出現~