hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (R) Railway 鐵路討論區 港外鐵路 (R3) 相片:台灣高鐵列車車頭血跡斑斑
開啟左側

相片:台灣高鐵列車車頭血跡斑斑

hksf 發表於 2007-1-11 00:54 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

要求安信兄弟拯救雷曼兄弟
500 發表於 2007-1-11 01:02 | 顯示全部樓層
無論係日韓法德定係台記,車頭撞雀染紅呢個現象係所有高鐵的定番,有乜咁出奇。

從血跡黎睇,應該係沿線的雀鳥尚未習慣與高鐵共存的生存知識,不過好快佢地就會學懂了。
(多謝達爾文的識者生存論說)
AD264 發表於 2007-1-11 01:14 | 顯示全部樓層
原帖由 500 於 2007-1-11 01:02 發表
(多謝達爾文的者生存論說)

適者生存 ?
500 發表於 2007-1-11 01:26 | 顯示全部樓層

原帖由 AD264 於 2007-1-11 01:14 發表

適者生存 ?

多謝指正原出處。之不過,我係專登用認識個識的。
因為雀鳥們必須要係短時間適應高鐵對佢地的影響,如果佢地唔盡早
認識/建立一種「比高鐵撞上就會即死」的條件反射的話,根本就談不上適應二字。
238X 發表於 2007-1-11 09:42 | 顯示全部樓層
原帖由 500 於 2007-1-11 01:26 發表

多謝指正原出處。之不過,我係專登用認識個識的。
因為雀鳥們必須要係短時間適應高鐵對佢地的影響,如果佢地唔盡早
認識/建立一種「比高鐵撞上就會即死」的條件反射的話,根本就談不上適應二字。

「認識」係「適應」不可分割既一部份。
唉... 寫錯咪寫錯囉,認左佢喇。
推文或跟推文者帖,一律舉報,不作通知
lam926 發表於 2007-1-11 14:48 | 顯示全部樓層
如果我係遊客見到部車泥倒咁多血...
隨口即道...wt the hell...
希望d雀快d適應啦...
以免高鐵員工日日開工第一樣野做ge就係幫部車"止血"
DIH 發表於 2007-1-11 23:22 | 顯示全部樓層

一定好快適應。
不懂避高鐵的鳥已經死了,不能繁殖。
剩下比較謹慎的雀鳥可以繁殖,之後便大部分都懂得避了。
高鐵行得咁快,雀仔亦飛得快,要隻雀仔「睇住同類死去而警惕」
比自然選擇(natural selection)除去「懵雀」更難。
500 發表於 2007-1-11 23:40 | 顯示全部樓層
原帖由 DIH 於 2007-1-11 23:22 發表
一定好快適應。
不懂避高鐵的鳥已經死了,不能繁殖。
剩下比較謹慎的雀鳥可以繁殖,之後便大部分都懂得避了。
高鐵行得咁快,雀仔亦飛得快,要隻雀仔「睇住同類死去而警惕」
比自然選擇(natural selection)除去「懵雀」更難。

咪住先……

敢問一聲,雖則學你話法「比較謹慎的雀鳥可以繁殖」,不過佢地的後裔又係咪同佢地的父母一樣咁「比較謹慎」呢?
即係,父母謹慎=子女謹慎?我唔同意呢點係必然的……

所以,我會話自然選擇只可能除去一部份懵雀,但其後並唔會因此已將撞死雀的問題減至零。

仲有就係,「睇住同類死去而警惕」並唔係我想講的重點。
由於係網上提供的沿線定點位觀察片段中,新幹線由有行車聲到現身只係講緊幾秒時間,
如果佢地唔去到「聽到有車聲→閃」的生存本能的話都唔係辦法。

再簡單d的話,就係要雀鳥認識新幹線車輛 = 獵食者。

500 發表於 2007-1-11 23:57 | 顯示全部樓層
原帖由 238X 於 2007-1-11 09:42 發表

「認識」係「適應」不可分割既一部份。
唉... 寫錯咪寫錯囉,認左佢喇。

咪住先,乜我上文中果句「多謝指正」唔係與認錯一樣效力架咩?
你要針對我,我可是無任歡迎的。
如果下次可以將其攻擊力再加強多一點(當然要within the rule book)應該會更好。(因為我愛思想上的衝擊)

雖則,我其後的解釋係你的眼中係等於死撐,不過我原意並唔係咁,對此我深表遺憾。

或者你可以係「認識」同「適應」之中再詳細地詮釋,以使各位更能明白佢地的關係……
以上的問題係因為我對佢地的定義只係維持係to know 同to get used to的水平,如蒙指教,不勝感激。
更可能係因為我的中文水平未夠你好的關係,你講ge野太深我又唔明啦……

238X 發表於 2007-1-12 23:57 | 顯示全部樓層

原帖由 500 於 2007-1-11 23:57 發表

咪住先,乜我上文中果句「多謝指正」唔係與認錯一樣效力架咩?
你要針對我,我可是無任歡迎的。
如果下次可以將其攻擊力再布飢皕R思想上的衝擊)

雖則,我其後的解釋係你的眼中係等於死撐,不過我原意並 ...

不如咁講喇...
如果一開始你就講明係特登,兼說明原因,肯定唔會有人質疑。

清楚說理呢樣野你叻過我,我諗我都唔需要多費唇舌矣
推文或跟推文者帖,一律舉報,不作通知