hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 巴士迷吹水區 (B22) 查詢各城隧線全冷時首批掛牌車
開啟左側

查詢各城隧線全冷時首批掛牌車

av335 發表於 2007-1-13 14:06 | 顯示全部樓層

原帖由 buffon 於 2007-1-13 09:03 發表

我記得46X入12米空調巴士係4部3AV同1部3AD
後尾先至同89c對調部分掛牌?

46X全冷時係用AD掛牌的, 到2001年3月12日才換入5部3AV
包括: GN6976, HH4757, HH4914 (87K), GR4110, HC9918 (80K)

80K改掛GE2756及GF2128, 87K改掛HL8428, HL9654, HM2687

大約一年後, 5部3AV與85C的5部3AD交換
該5部3AD到現在仍是掛46X
chan6723 發表於 2007-1-13 14:26 | 顯示全部樓層
原帖由 buffon 於 2007-1-13 09:05 發表

唔敢否定你所講的, 因為印象好模糊
但我記得GZ4802唔係一直都係80掛牌?

HT7851不是全冷第一天就上牌46X嗎?

唔好意思,我記錯左,GZ4802 冇掛過 46X。
(唔知點解成日當 GR4110 同 GZ4802 係孖生兄弟,可能兩架都係
自己果批富豪尾二果架,又係 S 廠啦)

46X 第一部 3AD 係 HG7241,原本掛 85C,01 年 9 月涉及嚴重
車禍,復出後 (02 年初) 改掛 46X。

HT7851 好似係同 5 部 3AV 係 01 年 3 月 12 日起掛 46X。
教導子女遠離益童
av335 發表於 2007-1-14 03:07 | 顯示全部樓層
剛記起, 43X最初是有幾架AV掛牌的:
GZ9738
HL7491
HR1918
HR2013
HT8912
HT9176
HT9508
HU7907

49X則有AV及3AV
AV:
GZ9074
HT3635
HT6540
HU106
HU8225

3AV:
GB9848
HD9444
HE166
HF2534
petcity 發表於 2007-1-14 10:55 | 顯示全部樓層

簽名被屏蔽
hardplastic 發表於 2007-1-15 00:37 | 顯示全部樓層
原帖由 FV6840 於 2007-1-12 01:36 發表
40x
EW3508
...

我記得當年FV6840兄你晌46X加冷前夕某日
晌朋友手中得到46X全冷掛牌車名單之後
就即時借尿遁話要番屋企, 半個鐘頭之後全冷掛牌車名單
就由你晌當時HKBDB入面「昭告」天下bor

真係覺得你當時不顧一切即時要番屋企發放獨家消息好偉大呀!
FV6840 發表於 2007-1-15 01:23 | 顯示全部樓層

回覆 #15 hardplastic 的帖子

我果位朋友叫賤精
咁你都知...你一定係同佢好相熟
那現在我為當年發放呢單你口中的獨家消息
而令感到不快的人說聲對不起

反之深感佩服閣下對如此多年前的巴士界內大小事情都記得咁清楚
不時鈎起板友們回憶的行為更來得偉大

sorry ... 離題了
hardplastic 發表於 2007-1-15 01:41 | 顯示全部樓層

原帖由 FV6840 於 2007-1-15 01:23 發表
我果位朋友叫賤精
咁你都知...你一定係同佢好相熟
那現在我為當年發放呢單你口中的獨家消息
而令感到不快的人說聲對不起

反之深感佩服閣下對如此多年前的巴士界內大小事情都記得咁清楚
不時鈎起板 ...

你的威水史咁街知巷聞, 「成行都知」, 洗乜我『勾』起? 我又洗乜同佢相熟?
沒有人感到不快, 不過係你當時要逞一時之快, 成為一時街話遮.

可憐個位車長竟然被你叫做「賤精」

OT: 做左野就要認 打PATPAT就要企定 唔好扮懵做老奉
SORRY離晒題了

樓主| GF2158 發表於 2007-1-15 13:16 | 顯示全部樓層
岩岩諗起, 好似仲有一部HT9462都掛過城隧線..唔知有無記錯呢?

另外果部GD8850, 事實上有無真真正正以U廠身份行過73X呢?
記得果陣部車消失左好耐...一出番黎就去左L廠...
chan6723 發表於 2007-1-15 13:43 | 顯示全部樓層
原帖由 GF2158 於 2007-1-15 13:16 發表
岩岩諗起, 好似仲有一部HT9462都掛過城隧線..唔知有無記錯呢?

有,48X,之後換左第二部車,HT9462 入 U 廠。

另外果部GD8850, 事實上有無真真正正以U廠身份行過73X呢?
記得果陣部車消失左好耐...一出番黎就去左L廠...

有,全冷後都掛左年多先雪藏。
教導子女遠離益童
homanho 發表於 2007-1-15 14:13 | 顯示全部樓層

原帖由 chan6723 於 2007-1-13 03:20 發表

GR614 幾時有入過 S 廠?
當年掛 46X 果架係 GR4110,大富豪仲有 HH4757 及 GZ4802。
HD9602 一直掛 89C。

46X 全冷首日全線掛牌用 AD,兩個禮拜之後先有大富豪。

HD9602係287K掛牌,287K取消後先掛89C
JJ 6360 ATS17