hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 九記近年有咩奇怪柯打?
開啟左側

九記近年有咩奇怪柯打?

238X 發表於 2005-3-29 21:00 | 顯示全部樓層

[ref=177981]shtsang[/ref]  在 2005-3-29 08:57 PM 發表:

人地話柯打完257B之後再行234X,咁就係
57M-7柯打234X架喇??
你又知人地咁樣就係話57M-7車要柯打234X??

根據定義應該是柯打吧。

朝朝八點半海濱開的 AMN 一樣係行完 260C
先至行 238X。咁樣係 60M 做緊柯打定係 260C
做緊柯打呢?
推文或跟推文者帖,一律舉報,不作通知
kokchun 發表於 2005-3-29 21:02 | 顯示全部樓層
部960-S10當104又唔夠車行時
咪一樣要柯打

仲有係唔知邊個網睇過
當年279P要柯打104
咁279P係抽278X的車
即係...104=279P=278X?
Timothy 2B
kokchun 發表於 2005-3-29 21:03 | 顯示全部樓層
[ref=177989]238X[/ref]  在 2005-3-29 21:00 發表:

根據定義應該是柯打吧。

做緊柯打呢?

好似係計60M柯打的
(有錯請插)
Timothy 2B
FD_8592 發表於 2005-3-29 21:06 | 顯示全部樓層

[ref=177989]238X[/ref]  在 2005-3-29 21:00 發表:

根據定義應該是柯打吧。

做緊柯打呢?

係60M
同57M ORDER 257B,234X 一樣,係司機的"飛單" 備註欄有寫明,但字軌編號都係57M 的
大家要記住,257B,260C 係ORDER 線(即搵其他線的車ORDER 過來),冇本身的掛牌車,所以係唔會有260C ORDER 238X,257B ORDER 234X 的情況出現
FD_8592 發表於 2005-3-29 21:10 | 顯示全部樓層
[ref=177866]shtsang[/ref]  在 2005-3-29 19:56 發表:

錯,係257B柯打234X,而257B又係用57M既柯打車.
但就唔係57M直接柯打234X
呢個柯打令我記起260X要柯打N260,但呢個車軌
就係66X既柯打車~
回埋quote文下面篇文,960 S10柯打返L廠線都唔
算好奇怪架,呢架野以前 ...

260X 冇車要ORDER N260,只有N260 的車ORDER 260X,但N260 有部份字軌名義上係66X ORDER,但唔等於66X 要ORDER 260X
whchik 發表於 2005-3-29 21:19 | 顯示全部樓層
[ref=177846]FD_8592[/ref]  在 2005-3-29 07:49 PM 發表:

61X 邊個字軌做呢個ORDER?

對不起, 係我上次提供資料有出入, 係為N293-33做13D維港灣頭車
shtsang 發表於 2005-3-29 21:20 | 顯示全部樓層

[ref=178006]FD_8592[/ref]  在 2005-3-29 21:06 發表:

大家要記住,257B,260C 係ORDER 線(即搵其他線的車ORDER 過來),冇本身的掛牌車,所以係唔會有260C ORDER 238 ...

咁但係......66X柯打去260X個字軌一樣冇掛牌車架.
咁點解會係260X柯打N260呢??
祖記保方抵死,做壞事係會有報應
FD_8592 發表於 2005-3-29 21:37 | 顯示全部樓層
[ref=178040]shtsang[/ref]  在 2005-3-29 21:20 發表:

咁但係......66X柯打去260X個字軌一樣冇掛牌車架.
咁點解會係260X柯打N260呢??

都話左260X 冇車要ORDER N260
只有N260 的33車,34車 仲有N-269 35車 ORDER 260X,講極都唔明

但係o係66X 的蛇車飛單上有寫收工係通常通宵車取車的地點,如82 廠
之但係有時為左方便車務調動的安排(有ORDER 的N車多數8點幾出廠),而盡量安排差不多時間收工的66X 掛牌車去用,所以做成成日見到66X 的車行N260 要ORDER 260X 的字軌

P.S: 有一樣要更正少少,66X 掛牌車做N260,應該唔係叫ORDER,而係指定用車,即好似N216 果D 咁

[ Last edited by FD_8592 on 2005-3-29 at 21:45 ]
FD_8592 發表於 2005-3-29 21:43 | 顯示全部樓層
[ref=177963]CardCaptor[/ref]  在 2005-3-29 20:49 發表:

有字軌號寫明是57M-7
即是57M柯打234X吧
何來出現257B柯打234X呢??

即是以前62X-1柯打15
都不會是15柯打62X的問題一樣

現在960-S10都不用柯打104吧~~

係C57M-10 車,
KFC 發表於 2005-3-29 23:15 | 顯示全部樓層

[ref=178039]whchik[/ref]  在 2005-3-29 09:19 PM 發表:

對不起, 係我上次提供資料有出入, 係為N293-33做13D維港灣頭車

咁愚問九龍灣個邊頭車係咩
車order??