hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 巴士攝影作品貼圖區 (B3) 30年前既一張黑白相
開啟左側

30年前既一張黑白相

KR1691@102 發表於 2007-1-16 21:36 | 顯示全部樓層

原帖由 ~誰@359~ 於 2007-1-16 21:08 發表

好難想像一層公屋可以有過百戶…

試諗o下拆o左一幢民俊樓,幅地夠起足足有五幢樓o既慈康邨,座樓會有幾長,可以有幾多個單位!
"I'm not a plastic guy"
KR1691@102 發表於 2007-1-16 21:38 | 顯示全部樓層
原帖由 dennislokawai 於 2007-1-16 21:06 發表

哇~~就咁數都數到有8條車坑...

我想問呢個總站最高峰有幾多條線晌度做總站呢?

應該係九條坑。

由右邊數起,Albion停第三坑,Daimler C停第六坑,左邊再有三條吉坑。
"I'm not a plastic guy"
~誰@359~ 發表於 2007-1-16 21:52 | 顯示全部樓層
原帖由 KR1691@102 於 2007-1-16 21:36 發表

試諗o下拆o左一幢民俊樓,幅地夠起足足有五幢樓o既慈康邨,座樓會有幾長,可以有幾多個單位!  

不如將成條村d樓打通變一座丫好唔好…
都唔明起咁大座做乜鬼
字大只顯得人自大
AD264 發表於 2007-1-16 22:48 | 顯示全部樓層

好似藍田北 ... 但係睇睇下藍田一座唔係呢款
3asv6 發表於 2007-1-17 01:01 | 顯示全部樓層
好似藍田北 ... 但係睇睇下藍田一座唔係呢款

我都同你一樣好覺呢度似藍田北.我無留意0的公屋
款式,真係隋時估錯.

反而最近鏡0個部旅遊巴係米Ford R1011再早期0的
0個款Ford R192.睇條鈴同度門0係前軸前,差唔多
有90%似係...
未影:V6B: 7架, 55XX: 2架, 15XX 5架
Gary_B 發表於 2007-1-17 01:24 | 顯示全部樓層
原帖由 JX9097 於 2007-1-16 18:44 發表

即係話總站右手邊就係依家個停車場
左手邊就變總站公園?!

是。

圖中亞比安位置即是現在那所教會 / 建築物 / 露天停車場
鐵絲網內是現時慈雲山道側之公園。
前 5c 坑 (現公園仔) 即圖中最左位置。

改建時是將最接近慈雲山道的那數條坑封閉。

好耐無上慈雲山,唔知變成點喇。

Gary_B 發表於 2007-1-17 01:27 | 顯示全部樓層

原帖由 HN7067 於 2007-1-16 21:12 發表
請問亞比安係咪當時2F主力??

當年 2F 仍然全程行龍翔道往南昌街時 (即不經富美街) 是用呢款亞比安的。

不過,我估計呢幅相可能早過 1977 年。

fai 發表於 2007-1-17 09:05 | 顯示全部樓層
慈雲山66座基本上係將兩座五型徙廈頭尾連接在一起,咁就可以節省一條樓
梯,(如果分開建兩座樓既末端都要建梯樓)而其中一個電梯大堂亦可以用較
少型規格(即牛下第九座兩個電梯大堂一大細咁)。咁起既原因除左係為左遷
就地型外相信係因為節省建設這些公用設施既成本。

不過咁大型相通既大廈缺點就係引起保安問題,假設有賊人入去犯案後會較
易逃走或躲藏,牛頭角下村(二區)亦面對同樣問題。

原帖由 ~誰@359~ 於 2007-1-16 21:52 發表

不如將成條村d樓打通變一座丫好唔好…
都唔明起咁大座做乜鬼
[i]影像.從心[/i]
volvo_chan 發表於 2007-1-17 10:13 | 顯示全部樓層
想不到以前慈雲山(南)巴總係咁大但冷清,記得以前的慈雲山(北)巴總都是相當大,
規模比圖中慈南巴總仲大少少,巴士線數目當然比慈南豐富得多啦。

講起每層過百戶的公屋,唔知美東村美東樓每層有無超過100戶呢?
美東樓聽聞係''全港最長''公屋樓宇,由頭到尾有250米長,
睇落去棟樓都相當大,但唔清楚每層有無過百戶。
至于你信不信,我反正信了
Anpretext 發表於 2007-1-17 11:00 | 顯示全部樓層

當時慈雲山好多暴力事件發生

風氣亦不好

更甚父母唔比子女識住慈雲山既人