hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (A) Life 生活討論區 其他討論題目 (N) 日本要求我國解釋摧毀衛星目的
開啟左側

日本要求我國解釋摧毀衛星目的

238X 發表於 2007-1-23 22:39 | 顯示全部樓層

原帖由 norrislaw 於 2007-1-23 21:30 發表

閣下說不必要的暗示之前,有否分析句子?

閣下提到 「國之將亡,必有妖孽」

我的回應是「至於你果八個字有無鼓吹政治行為,呢個應該由站方處理。」

對於國之將亡一詞,恕不認同,而事實上是否真的 ...

簡單而言,「鼓吹政治行為」係犯站規 22 條既,
而且,你出得聲話要「由站方處理」,
效力已經等同你報告緊我犯規。
記住,我而家唔係猜測你居心,而係要指出:
你提出既呢個問題,係程序上需要咁樣處理。
當然,你無去報告的話,我都無話可說。

如果你都覺得我將問題複雜化或者語無倫次既話,
我再講一次:
你而家所講既一 D 野已經係形容緊一 D 犯規行為,並且要求站方介入。
不論任何意圖,事實係:你已經係度整死緊我!
如果真係咁既話,唔好意思,恕我唔識玩。
我上來呢度唔係玩權術,亦都唔想咁樣學...

我唔識玩你果 d 咁既野,你放過我好唔好呀!?

推文或跟推文者帖,一律舉報,不作通知
fatku 發表於 2007-1-24 00:14 | 顯示全部樓層
原帖由 norrislaw 於 2007-1-23 20:16 發表
你連糞青呢個字都唔敢講,你都幾政治正確

你唔明點解另一篇文話中國有咁多糞青而又賺錢大過「民族氣節」既話,對唔住,我睇你目前個understanding同背景知識唔足夠去理解呢個人文問題,再解釋都只係花費唇 ...

甚麼時候了?還一言堂嗎?人家說了幾句不認同的話,你竟如此作出攻擊?
你的看法我一向尊重,但也請你尊重別人的看法!

隨著中國政府今天發出了聲明,一切爭論,應該退出歷史舞台。
古競豪
norrislaw 發表於 2007-1-24 02:11 | 顯示全部樓層
原帖由 238X 於 2007-1-23 22:39 發表
簡單而言,「鼓吹政治行為」係犯站規 22 條既,
而且,你出得聲話要「由站方處理」,
效力已經等同你報告緊我犯規。
記住,我而家唔係猜測你居心,而係要指出:
你提出既呢個問題,係程序上需要咁樣處理。
當然,你無去報告的話,我都無話可說。

如果你都覺得我將問題複雜化或者語無倫次既話,
我再講一次:
你而家所講既一 D 野已經係形容緊一 D 犯規行為,並且要求站方介入。
不論任何意圖,事實係:你已經係度整死緊我!
如果真係咁既話,唔好意思,恕我唔識玩。
我上來呢度唔係玩權術,亦都唔想咁樣學...  

我唔識玩你果 d 咁既野,你放過我好唔好呀!?

首先,我的回應是「至於你果八個字有無鼓吹政治行為,呢個應該由站方處理。」

如果你認為此句效力已經等同我報告緊你犯規,證明你只懂片面之詞,不明白問題所在,將你往上報告不覺得花時間嗎?

第二,是否鼓吹,閣下自有答案;有否要求站方介入,答案就以閣下的理解能力作為標準好吧。

不過肯定的是,在你認為我有向上報告之前,你沒有查出之下而作出「睇你個樣應該係即刻 click 左「報告」掣果種喇 」的回應,你的確在程序上草率了,將偏見首先帶出問題之上。

再者,你的一句「事實係:你已經係度整死緊我!」的確可圈可點。喺中國人民心態既問題上,你唔了解
另一篇文話中國有咁多糞青而又賺錢大過「民族氣節」既話,我只可以憑客觀性角度推敲出一個主觀的結論,就是你的背景知識唔足夠去理解呢個人文問題,再解釋都只係花費唇舌。

最後,我完全唔同意你的一句:「我唔識玩你果 d 咁既野,你放過我好唔好呀!? 」

我係就你所發表既事而評論,版上仲有好多版友都有發言,但係點解你往往將問題引伸為我同你之間既個人問題呢?

norrislaw 發表於 2007-1-24 02:19 | 顯示全部樓層

原帖由 fatku 於 2007-1-24 00:14 發表

甚麼時候了?還一言堂嗎?人家說了幾句不認同的話,你竟如此作出攻擊?

如果是事實的話,相信答案會是一致,當然會產生「一言堂」的錯覺。
如果是一言堂,那你所說的所謂「攻擊」就變得更矛盾。

佢個問題係:

如果中國人真係覺得賺錢大過所謂「民族氣節」既話,
咁你點解會係另一篇文話中國有咁多唔知咩咩青年?

承我所言,呢個人文問題係一個較深既問題,以我既推斷即使我用上百版去解釋,都仲會有人唔明呢個問題。
況且,現今中國人既生態係一個多方面既哲學問題,單看經濟、民族主義去作出判斷都是有問題的。

至於是否因為中國政府今天發出了聲明而要將問題拋諸腦後呢?我看未必!
 樓主| M 發表於 2007-1-24 06:33 | 顯示全部樓層
原帖由 fatku 於 2007-1-24 00:14 發表

我們對於一般反對意見尚可容忍,但這個問
題關乎我國的太空使用主權,身為一個愛國
青年,實在連半點反對意見都不能容忍。

不過我們會絕對尊重每一個理性的反對意見。

難道他朝做左亡國奴,大家會感到心安理得
麼?我不見得做一個半洋半唐的人會有什麼
著數。
抵制家樂福‧打倒妖僧達賴
norrislaw 發表於 2007-1-24 08:20 | 顯示全部樓層
原帖由 M 於 2007-1-24 06:33 發表
我們對於一般反對意見尚可容忍,但這個問
題關乎我國的太空使用主權,身為一個愛國
青年,實在連半點反對意見都不能容忍。

不過我們會絕對尊重每一個理性的反對意見。

難道他朝做左亡國奴,大家會感到心安理得
麼?我不見得做一個半洋半唐的人會有什麼
著數。

對唔住,貴國係無太空使用主權,因為太空(至少地球衛星軌道)係公用既,同公海一樣。

的確,如果貴國真係會亡,相信都會係件令人驚訝既事,一個自稱東方第一大國,廿一世紀是大中華世紀既國家都會亡的話,呢個國家一定係民族主義泡沫爆破喇!

一個半洋半唐的人會有什麼著數.... 真係無的,不過你用既電腦就係洋人發明,係洋人賜予你用佢既發明表達你既愛國情懷囉

238X 發表於 2007-1-24 09:16 | 顯示全部樓層

原帖由 norrislaw 於 2007-1-24 02:11 發表

我係就你所發表既事而評論,版上仲有好多版友都有發言,
但係點解你往往將問題引伸為我同你之間既個人問題呢?

我不認同閣下係就我所發表既「事」 [←我諗應該係言論] 而評論。
你已經質疑我「鼓吹政治行為」,要求「由站方解決」。
將心比己,如果有人這樣「評論」「你所發表既言論」,你會怎樣想?

我今次只係指出你既言論做成左咩野既效果
唔好拉埋咁多我無興趣知既野 (譬如咩「我同你之間既個人問題」)

而事實上,閣下對 M, fatku 等站友的回應也有相同的特點。
這是行文語氣、修辭的問題,帶出的訊息甚至可以與閣下立場有異。
這是本人認為最可怕的地方。
238X 發表於 2007-1-24 09:24 | 顯示全部樓層
原帖由 norrislaw 於 2007-1-24 08:20 發表

的確,如果貴國真係會亡,相信都會係件令人驚訝既事,
一個自稱東方第一大國,廿一世紀是大中華世紀既國家都會亡的話,
呢個國家一定係民族主義泡沫爆破喇

既然已有合理的解釋,此事如果真能發生,
是否真的會令人覺得驚訝?
fatku 發表於 2007-1-24 15:57 | 顯示全部樓層
原帖由 norrislaw 於 2007-1-24 02:19 發表

如果是事實的話,相信答案會是一致,當然會產生「一言堂」的錯覺。
如果是一言堂,那你所說的所謂「攻擊」就變得更矛盾。

佢個問題係:

承我所言,呢個人文問題係一個較深既問題,以我既推斷即 ...

你還想如何?難道要全世界都認同你的「中國威脅論」才可以嗎?

你是不是非要把中國說成一頭洪水猛獸不可?
古競豪
 樓主| M 發表於 2007-1-24 16:46 | 顯示全部樓層

原帖由 norrislaw 於 2007-1-24 08:20 發表

對唔住,貴國係無太空使用主權,因為太空(至少地球衛星軌道)係公用既,同公海一樣。

的確,如果貴國真係會亡,相信都會係件令人驚訝既事,一個自稱東方第一大國,廿一世紀是大中華世紀既國家都會亡的話, ...

既然有d人咁想睇見我國滅亡、睇見英美等國繼續欺壓中國又或者以身為
中國人為恥,咁我都無辦法。

不過無論點講都好,「我國永遠都是熱愛和平的天朝大國」係無可否認的
事實。論野蠻,點都唔及美國入侵伊拉克同英國入侵馬爾納維斯咁野蠻。

抵制家樂福‧打倒妖僧達賴