hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 仲以為 106P 真係會快過 106 好多添...
開啟左側

[經歷分享/報告] 仲以為 106P 真係會快過 106 好多添...

1005 發表於 2007-1-19 21:59 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

行車時間參考:http://www.ioo5.net/route/route_table.php?r=X_106P&v=0

自從辦公地點由北角搬左去新蒲崗之後
我就開始由搭新巴 8P 改搭 隧巴 106P 尾車
12 月 27 日坐第一次 (ATE 49)
放假時候 59 分鐘行完全程
感覺良好喎

1 月 3 日
路面正常返
但架車 (ATE 136)次停站都係貼住 D 大線 0既巴士
88 分鐘行完全程,加上慢慢行
坐到火都黎埋

今日 (1 月 19 日)
六叔上陣
架車唔再慢慢跣埋去喇
加上行錯路 (無轉入太安街上東區走廊)
去到健康先上橋
就開始見到 106P 係咪真係快 106 好多喇

以今日 0738 小西灣開出 0既 106 (JP 5558)為例
34分鐘就可以由小西灣去到北角大酒店
60分鐘去到蕪湖街
但正常呢個時間,106P (LJ4783) 34分鐘只可以去到西灣河
60分鐘去到落山道

但如果東廊塞車,60分鐘最多都係跟106同步
75分鐘,106 應該可以過啟德
106P 應該返左 1 號線準備
大概係 68 分鐘可以過啟德

屈指一算,其實 106P 都唔係認真快得去邊喎
106 去到北角都已經可以頂閘飛站喇
況且 106P 行車時間咁飄忽
等得 106P 黎又驚佢唔知係咪已經開左
咁搞法,我坐 106 唔好?

唔知而家 106P 仲有無可以改善 0既餘地呢?
歡迎討論

快樂有時,唯有Timely
hksf 發表於 2007-1-19 22:18 | 顯示全部樓層
我夠試過o係中環去西灣河搭88
追到720, 唔通720 冇用咩
要求安信兄弟拯救雷曼兄弟
cx734 發表於 2007-1-19 22:22 | 顯示全部樓層
原帖由 1005 於 2007-1-19 21:59 發表
屈指一算,其實 106P 都唔係認真快得去邊喎
106 去到北角都已經可以頂閘飛站喇
況且 106P 行車時間咁飄忽
等得 106P 黎又驚佢唔知係咪已經開左
咁搞法,我坐 106 唔好?

唔知而家 106P 仲有無可以改善 0既餘地呢?

你想106P改善,不如106P跟118在筲箕灣上東廊
再在筲箕灣起加條106A,在北角健康中街上東廊
將港島東d客打散,
好過流水線在電車路係咁浪費時間

如果只用現有資源改善106P(2班車)
九巴106P應該開早d,
因九巴106P碌到上東廊紅隧,
已經係塞車時間,上到公路都無意義,
令到行車時間唔穩定
(以前曾在此有人講過)
希望今年106P班次上會有成長
每日在長命斜等車的乘客
limited 發表於 2007-1-19 22:51 | 顯示全部樓層

曾經試過某個星期一過左九點
先見到 106P 尾車在啟德迴旋處

開線初期呢班車 8:05 一定上到東廊
而家沿線上客耐左, 遲5-10分鐘上東廊
路面情況已經好唔同
同意樓上所講,呢班車應該開早5-10分鐘,
長遠九巴甚至可以考慮將該時段
由小西灣開出的班次變晒 106P
用 106 一半車隊行走
餘下一半 106 車隊加攝車就由吉之島起載往黃大仙
 樓主| 1005 發表於 2007-1-19 23:24 | 顯示全部樓層
原帖由 hksf 於 2007-1-19 22:18 發表
我夠試過o係中環去西灣河搭88
追到720, 唔通720 冇用咩

都係架
如果唔係 88 都唔會摺啦
不過係咪班班 88 都係咁先?

但我可以講
呢篇文我唔係用一日黎下結論囉
無比較就太無說服力喇
 樓主| 1005 發表於 2007-1-19 23:30 | 顯示全部樓層
原帖由 cx734 於 2007-1-19 22:22 發表

將港島東d客打散,

其實落到筲箕灣唔係一個問題
因為都唔會差得太遠
我覺得停站地點反而係致命傷
個個站都係大站
排隊入站,唔慢先奇

而且,我亦發覺 106P 響紅磡商業中心
一個站已經清左半車客
長遠可以諗諗過左呢個站後
行返出去土瓜灣街巿 0個邊
落山道 D 燈位實在太恐怖喇
prmy3008 發表於 2007-1-20 17:59 | 顯示全部樓層

原帖由 cx734 於 2007-1-19 10:22 PM 發表

將港島東d客打散,

如果只用現有資源改善106P(2班車)
九巴106P應該開早d,
因 ...

睇返 1005 版友係 B3 板既相
佢話今個月全個月都係 LJ4783 行喎
咁係咪即係唔係原 106 車隊行
而係加左 1 號攝車
不過我諗九記都係諗住試下反應
28 分鐘既 gap ... 可以開多班都得
最後可能係 0658, 0712, 0726, 0740 四班
HY2190
KZ5600 發表於 2007-1-20 21:56 | 顯示全部樓層
原帖由 1005 於 2007-1-19 21:59 發表
行車時間參考:http://www.ioo5.net/route/route_table.php?r=X_106P&v=0

自從辦公地點由北角搬左去新蒲崗之後
我就開始由搭新巴 8P 改搭 隧巴 106P 尾車
12 月 27 日坐第一次 (ATE 49)
放假時候 59  ...

又 106 - 05 柯打又 1 - 36 柯打?
即係同時有兩架九巴 106P 班次?
 樓主| 1005 發表於 2007-1-20 22:31 | 顯示全部樓層
原帖由 KZ5600 於 2007-1-20 21:56 發表

又 106 - 05 柯打又 1 - 36 柯打?
即係同時有兩架九巴 106P 班次?

可能我講得唔清楚...
JP5558 係行 106
LJ4783 係行 106P

唔好意思
 樓主| 1005 發表於 2007-1-21 13:37 | 顯示全部樓層

原帖由 prmy3008 於 2007-1-20 17:59 發表
最後可能係 0658, 0712, 0726, 0740 四班

但係咁喎
我記得你之前同我講過
而家0712 0個班車
去到黃大仙大概係一個小時
如果要響前面加一班0658
我怕佢會無乜人搭喎
太早到喇

但如果0740 之後加一班上去就唔同講法
0800開車應該都做得過