hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (A) Life 生活討論區 消費著數及飲食資訊 (A11) 大家樂 vs 大快活 vs 美心MX 邊間你最中意??? ...
開啟左側

大家樂 vs 大快活 vs 美心MX 邊間你最中意???

kenny_hou 發表於 2007-1-23 01:32 | 顯示全部樓層

三間黎講小弟最喜歡的係大快活,因為真係幾好食,
美心都ok,特別係焗飯同煲類係最好食,不過就真係幾貴
大家樂小弟就真係麻麻,又貴又唔好食
只有傻大包先可以同小蛮永遠在一起
kenny_hou 發表於 2007-1-23 01:38 | 顯示全部樓層
原帖由 a396 於 2007-1-21 21:32 發表
不過我鍾意反而係 MX, 唔知點解,
尤其係焗飯, 真係整得唔錯! 至於晚
餐, 我就冇意見.

江湖傳聞話美心焗飯個炒飯係用隔夜飯炒(其他兩間係用熱飯炒),而
焗飯的供應係要睇之前個晚有幾多飯剩而決定,所以有時焗飯供應數
量係會較少(呢d係小弟一位曾任職美心快餐的朋友向小弟提供,可信
程度有幾高就閣下自理)
只有傻大包先可以同小蛮永遠在一起
exspeed 發表於 2007-1-23 11:20 | 顯示全部樓層
原帖由 TL 於 2007-1-22 16:15 發表
我三間都唔鍾意.

x 2, 有得揀去茶記好過  

坐得舒服過咩家樂, 快活, 美心, 又有電視睇

lunch 廿零蚊有飯有湯有野飲, 而家仲禁埋煙
十年功勞遍佈B典,而家積極開拓路典!!!
hkaiw 發表於 2007-1-23 13:42 | 顯示全部樓層

原帖由 exspeed 於 2007-1-23 11:20 發表
x 2, 有得揀去茶記好過  :lol
坐得舒服過咩家樂, 快活, 美心, 又有電視睇
lunch 廿零蚊有飯有湯有野飲, 而家仲禁埋煙 :D

我也覺得快餐店是較貴,例如一個二十多元的飯,是不包湯及飲品,如果想要湯或飲品便要加錢,想兩者兼得就其中一樣要收正價。

不過其實有不少茶餐廳也是只送湯或飲品,想要另外一樣便要收正價(不過多數是指飲品),又有些是「飲品半價」(即按正價的半價);另外,還記得以前去將軍澳新都城一帶的茶餐廳,每一間都是收二十八元,而且只送飲品而沒有餐湯。
喵...
咖喱 發表於 2007-1-23 21:23 | 顯示全部樓層
原帖由 hkaiw 於 2007-1-23 13:42 發表

我也覺得快餐店是較貴,例如一個二十多元的飯,是不包湯及飲品,如果想要湯或飲品便要加錢,想兩者兼得就其中一樣要收正價。

不過其實有不少茶餐廳也是只送湯或飲品,想要另外一樣便要收正價(不過多數是指 ...

正如我老豆早 2 日買o野返o黎屋企食一樣, 一個粟米肉粒飯 $ 28..........
早 3, 4 個月好似唔駛 $ 28 家喎.............
ML29 發表於 2007-1-24 00:17 | 顯示全部樓層
看來大家對美心MX的評價都偏向負面,但我覺得他們的下午茶餐
其實不算差,款式比較多,而且不時有新產品推出,部分味道也
不錯,但我唯一不喜歡的是他們推出了一些受歡迎的食物後,不
會繼續發售,而是改為推出另一批新產品。

大家樂的食物素質的確比較有保證,但是其實部分產品比以前差
了,例如一哥焗豬排飯比從前明顯「縮皮」,味道也差了;另外
不同分店的食物素質差異也比較大,我個人覺得天后分店比北角
健威坊分店的食物好得多,無論是份量和味道上都是,天后分店
的上海排骨菜飯的排骨比健威坊分店的大塊得多,而且也較好吃。
健威坊那間連楊州炒飯都可以「炒燶」……

至於大快活我就比較少光顧,但感覺上裝修後的大快活食物素質
也有改進,味道也算不錯。
We're part of The Go-Ahead Group
alexero 發表於 2007-1-24 00:46 | 顯示全部樓層

最近因為要趕上堂
常去灣仔地鐵站附近的大家樂和大快活食飯
(只有快餐店先可以「唔駛等」)

整體來說對大家樂的印象稍佳於大快活
許多板友說大快活的咖哩很好,我倒不覺得
我反而比較喜歡大家樂的咖哩
尤其是那塊炸豬扒,不但脆口,而且能做到皮(炸粉)肉相連
許多「中檔」食肆都做不到這個效果,大家樂絕對抵讚

但講到焗豬,大快活就好好多
豬扒份量「足稱」,再加埋芝士粉,夠香!
只是有時會太酸... 我接受到,但未必人人ok
大家樂的焗豬嘛... 真的很平凡

不過有次去大快活食「頭抽」煲仔飯
拿餐時佢竟然話無晒「頭抽」,剩係俾D小包裝腸粉豉油...
完全扣晒分...
有膽做,無膽認 - Down Down NWFB!
kp3011 發表於 2007-1-24 23:25 | 顯示全部樓層
我 會 咁 排 :
美 心 ( MX ) > 大 家 樂 > 大 快 活

大 家 樂 的 食 品 質 素 就 咁 多 年 都 保 持 得 幾 平 均 , 而 大 快 活 .... " 改 變 形 象 " 之 後 得 個 樣 , 野 食 貴 左 , 不 過 重 差 過 以 前 的 年 代 。 ( 我 唔 知 係 咪 做 左 宣 傳 D 員 工 覺 得 D 客 自 然 就 會 黎 咁 , 服 務 態 度 比 以 往 差 得 多 。 )

反 而 我 覺 得 美 心 呢 幾 年 黎 食 品 的 種 類 同 埋 裝 潢 都 有 改 善 , 不 過 價 錢 就 略 貴 。
2ac 發表於 2007-1-25 01:20 | 顯示全部樓層
近來覺得大快活進步左唔少
反而大家樂的質素有所下降
尤其是係一d單頭飯, i mean 粟米肉粒呀, 火腿扒呀等等無本身跟餐的飯
大快活就算係單頭飯都做得唔錯
首推魚香茄子

美心方面
除左下午茶突出地好外
其他表現中規中矩
雞類食品做得幾好味
始終都係 978  第 1 - 50 集
Ketsu 發表於 2007-1-25 09:01 | 顯示全部樓層

以前美心未係MX果陣
我對佢地既食物質素都不敢恭維
而家則覺得佢幾好

不過俾我排我會排大家樂 > 美心MX > 大快活
Abusing dead rule -> Denial of reality