hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (A) Life 生活討論區 消費著數及飲食資訊 (A11) 大家樂 vs 大快活 vs 美心MX 邊間你最中意??? ...
開啟左側

大家樂 vs 大快活 vs 美心MX 邊間你最中意???

AD18 發表於 2007-1-25 10:39 | 顯示全部樓層

我自己既排法就係 : 大家樂 > 美心 MX > 大快活

服務方面 , 大家樂比我既感覺係服務較美心 MX 同埋大快活 .
食物質素 , 我自己就覺得大家樂同美心 MX 都算好食 , 但係大快活 d 食物就真係唔好食
要針對ADL呢間如此垃圾既車廠,理由唔需要多
dydx 發表於 2007-1-25 12:38 | 顯示全部樓層
原帖由 hkaiw 於 2007-1-23 13:42 發表
我也覺得快餐店是較貴,例如一個二十多元的飯,是不包湯及飲品,如果想要湯或飲品便要加錢,想兩者兼得就其中一樣要收正價。

不過其實有不少茶餐廳也是只送湯或飲品,想要另外一樣便要收正價(不過多數是指飲品),又有些是「飲品半價」(即按正價的半價);另外,還記得以前去將軍澳新都城一帶的茶餐廳,每一間都是收二十八元,而且只送飲品而沒有餐湯。

小弟除左假日之外,午市都好少去快餐店食

午市計,大快活好似仲要比大家樂貴D
果D咖喱乜飯,齋飯都要$25-27,加杯野飲要加五
蚊,夾埋就30蚊過外~

相比之下,有D地方o既午市可以好平
好似愉景新城有間叫「全味鮮」o既舖頭,午市
快餐十八蚊連湯連飲品,抵食夾大件
TL 發表於 2007-1-25 16:15 | 顯示全部樓層
hr1918 發表於 2007-1-25 19:22 | 顯示全部樓層

大快活大家樂兩間都ok ,個人就覺得大快活好食d,但係唔叫佢加飯既話就覺得佢細碟左d(焗飯就無得加囉 )

反而美心(有無MX都係)真係越來越唔掂,無錯係好多款揀又間中有新野,不過唔好食就話之你有幾多款都唔掂啦 ,其實近呢一兩年對佢已經無咩好感,之前公司附近開左間MX,食過兩三次,次次都大失所望, 以前話美心燒美都ok,而家連燒味都差晒,無乜必要都唔會再幫襯

鄉趕鐵路 用錢鋪出新里程
hr1918 發表於 2007-1-25 19:28 | 顯示全部樓層
原帖由 TL 於 2007-1-25 16:15 發表

我舊同事個老公響大家樂做燒味部,
佢話平時如果時間好趕同事會用腳洗米,
所以用隔夜飯做焗飯對我黎講絕對可以接受.

同樣, 信不信由你!

信就奇囉 我就唔信用腳洗米會快過用手
我倒想知係咪真係會洗米就真
鄉趕鐵路 用錢鋪出新里程
 樓主| 金龍客車 發表於 2007-1-25 22:40 | 顯示全部樓層
寒 寒 地 , 打 邊 爐 先 ~* :

小弟大家樂,  大快活, 美心MX火鍋都食過,都係大家樂抵食d,但係d料熟左縮水好利害=.=''
美心MX都唔差, 大快活最唔抵食!> <
你地呢???
:roll:
fm1234 發表於 2007-1-26 00:47 | 顯示全部樓層

以前成日幫襯大家樂,但覺得越來越無乜新花款...
所以轉幫襯美心,佢&#22021;海南雞飯和沙薑雞套餐都好正

美心 MX  > 大家樂> 大快活
zoom...zoom...M6
yuenpo 發表於 2007-1-26 13:12 | 顯示全部樓層
呢三間快餐店,我就 大家樂>美心>>大快活

大快活真係好少令我想去食,美心就想到燒味同月餅
大家樂除左焗豬扒飯外,仲有最簡單的栗米肉粒飯都整得俾同行好食
ATR83 發表於 2007-1-26 13:53 | 顯示全部樓層
我會排大家樂-->美心MX-->大快活
幾乎日日食LUNCH我都會幫襯沙田新城市廣場/沙田中心的大家樂,皆因真係好抵食,碟五寶飯夠多之餘又有野
飲送,都只需用$25左右;隔離的美心mx就....五寶的份量都唔知有無前者一半,飲品又細 仲要付多$3~至於大快
活我就好少食,食物質素還可以,但衛生情況就不太好,在這裡扣了分~最差是等候時間,我試過前後的「拿走」
自己的還未完成
知足‧就能活得幸福
superay 發表於 2007-1-27 09:58 | 顯示全部樓層

大家樂-->美心MX=大快活

大家樂:部份食品,不同分店差距頗大,如焗飯類。但勝在價錢比較合理,食物量和所付價錢成正比。火鍋真是抵食。暫時去過質素頗佳:鴨寮街、觀塘廣場;質素頗差:星光行(無寫錯,星光行是頗差)
美心MX:材料不新鮮,煮法亦顯得差,給人的感覺是用「獻」搭夠。新裝修實在太難看,最好看應是彩色員型坐位時代。有時比好貴價錢,都好像細細碟,或是細件細「送」,有騙人的感覺。焗飯有西芹,最好食變最難食。只有下午茶食品勝過其它2間。
大快活:食品款式少,雖然材料明顯好過其它2間,卻不太識利用,來來去去都是炸,或者是濃味到不得了的味道。除了那個沙律真是清新。

其它:
大家樂、大快活的收碟服務員十分有禮,美心只是一般。
看廚房的位置,大家樂、美心感覺比大快活有條理得多。
大家樂那個叫號系統不是所有地方可行。
美心用電腦發聲系統,大多數分店的效果都不錯。
大快活是抄美心的,但把聲難聽好多。
可是美心在部份分店(如沙田新城市廣場),卻用大快活的難聽聲音.......