hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 舊文庫 生活資訊舊文庫 科學及健康 有無方法可減少食量?
開啟左側

有無方法可減少食量?

dennislokawai 發表於 2007-1-21 23:12 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

其實有無咩方法可減少食量?
依家我晏晝去買飯一定要叫多飯,
晚飯時一定要兩碗飯同一大碟餸
(例如12隻雞翼+6條蜜糖腸),
如果打邊爐或自助餐亦一定會唔識收口,
以致廿歲多既我都有一個大肚腩。

其實有無咩方法可以有效減少食量?
最慘就係我成日要有削胃既感覺,
一有呢種感覺就要食野以減輕呢種感覺......
youtube.com/c/dennislokawai
daiteioh 發表於 2007-1-22 19:29 | 顯示全部樓層
哈哈,小弟都有巨大肚腩,吃野也是唔停口
回正題:
其實有肚腩,過重己響了警號,
最好要減肥,於是減肥的方法可向衛生署網頁查詢
按此網頁

TL 發表於 2007-1-24 12:58 | 顯示全部樓層
emanuele_lee 發表於 2007-1-31 14:06 | 顯示全部樓層

原帖由 dennislokawai 於 2007-1-21 23:12 發表
實有無咩方法可減少食量?
依家我晏晝去買飯一定要叫多飯,
晚飯時一定要兩碗飯同一大碟餸
(例如12隻雞翼+6條蜜糖腸),
如果打邊爐或自助餐亦一定會唔識收口,
以致廿歲多既我都有一個大肚腩。

其實有無咩方法可以有效減少食量?
最慘就係我成日要有削胃既感覺,
一有呢種感覺就要食野以減輕呢種感覺......

恕我直言
閣下食肉唔食菜o既飲食習慣真係唔要得..
想食少d,好老實講,係無方法囉!

OT:我認為大食並無問題
但閣下食咁多肉就好有問題
零席? 人名嚟架?
~誰@359~ 發表於 2007-1-31 21:23 | 顯示全部樓層
哈哈…講起超重,唔知點解我由三歲開始就一直咁瘦落去
瘦左十三年…我又唔係唔食野丫…係食慢D姐
字大只顯得人自大
AD18 發表於 2007-2-1 10:56 | 顯示全部樓層

回覆 #5 ~誰@359~ 的帖子

我同你既情況都幾相似
我自認自己細個既時候又真係有 d 肥
但係越大既時候
就一直咁瘦
不過自己既食量又唔係少
餐餐起碼食成兩碗飯
又食菜又食肉

Re dennislokawai
我次次去食自助餐都係同你一樣
成日係咁食 , 仲要唔識收口果隻
但係都仲係有輕微過瘦
或者你試下平時做多 d 運動
抑或每餐食多 d 菜
應該就可以解決到你大肚腩既問題

要針對ADL呢間如此垃圾既車廠,理由唔需要多
emanuele_lee 發表於 2007-2-1 14:36 | 顯示全部樓層

原帖由 ~誰@359~ 於 2007-1-31 21:23 發表

樓主肥o既原因可能係食得又快又多!
我自己食得多野都係咁瘦
零席? 人名嚟架?
nwfb1601 發表於 2007-2-2 21:10 | 顯示全部樓層
原帖由 ~誰@359~ 於 2007-1-31 21:23 發表

我自己都係......

由出世0個一刻開始一直食極都係咁瘦,細
個0個陣仲試過體重過輕......
短 Trident 集團主席、愉景灣之友暨 sica何洛瑤 fans:Dbay116
U-157星之Kelvin 發表於 2007-2-3 23:21 | 顯示全部樓層
我承認自己屬過重
原因係孩童時期家貧,無得食奶粉,要食糊仔,結果5-6歲開始就一路肥
後來問人先知後天肥胖主因係孩童時期飲食有問題

自從兩星期前俾公司由公關部掉去文件處理部門之後就食量減少
因為要對住o的數字,食得太飽會眼,做錯左就好大件事
所以lunch食七成飽,而且用20-25分鐘食完

而辦公室距離餐廳要10分鐘路程,行路有助消化
在辦公室我會每1-2小時會抽3-5分鐘離開座位,去下toilet、休息室拎杯水
走動下無咁易再肥

仲有,吸收太多卡路里亦係致肥主因,
見到Dennis兄食12隻雞翼+6條蜜糖腸真係不敢想像
我最多只食2-3雞翼+1-2條蜜糖腸,仲要係1-2星期先食一次

食野要節制(一日唔好吸收>2000卡路里)
嘗甜要少糖(/用代糖)
平時行多D(如早一兩個站落車)

相信唔會再肥多D