hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (A) Life 生活討論區 其他討論題目 (N) 曾蔭權 VS 梁家傑
開啟左側

曾蔭權 VS 梁家傑

S3N280_FX8032 發表於 2007-1-22 11:49 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

假設如果梁家傑可以取得100個泛民主派的提名參加特首選舉,而各位板友又係800
個選委裡其中之一個成員,唔知大家會提名哪一位出任新一屆香港特別行政區行政長官呢

歡迎各位板友討論及投票

我會選擇公民黨立法會議員梁家傑,因為曾蔭權經常說佢自己有願竟,唔知曾特首有冇向
中央返應港人意願2012年普選特首及立法會這個訴求,雖然特首最近幫助程翔移送廣
東繼續服刑,但我都唔會投票支持曾生出任新一屆特首,因為始終梁家傑同其他泛民主派
議員係一致反對小圈子選舉及爭取2012年普選特首,所以如果我係個800個選委裡
其中之一個成員我會投票俾梁家傑議員

喜歡Ail李佳芯與Mandy黃智雯
Dolphin 發表於 2007-1-22 13:45 | 顯示全部樓層
如果得兩個選擇, 兩害取其輕, 我一定投曾生.
香港有好多複雜民生同政治問題, 就算普選出一個特首亦不見得有足夠能力
解決所有問題, 在實際施政能力和與中央維持良好關係方面, 我對曾生信心大於梁生.
是否支持普選, 不是我首要考慮.
BMW E46 320i
hkaiw 發表於 2007-1-22 13:47 | 顯示全部樓層
還有從傳媒機構的取向也可能略知一二,如果好像上次補選般,曾蔭權下月宣佈參選的話,電視台便可能會去直播有關過程;反而之前梁家傑宣佈參選時,卻沒有電視台去直播,那樣會否有人覺得是偏袒曾蔭權呢?
喵...
CPY 發表於 2007-1-22 14:04 | 顯示全部樓層

3ASV196 發表於 2007-1-22 14:08 | 顯示全部樓層
原帖由 hkaiw 於 2007-1-22 13:47 發表
還有從傳媒機構的取向也可能略知一二,如果好像上次補選般,曾蔭權下月宣佈參選的話,電視台便可能會去直播有關過程;反而之前梁家傑宣佈參選時,卻沒有電視台去直播,那樣會否有人覺得是偏袒曾蔭權呢?

我覺得傳媒機構咁做都正常, 曾蔭權本身是現在特首, 影響力較大,
相反, 梁家傑本身算是較新的政治人物, 自然無咁吸引傳媒, 如果俾
係陳方安生宣佈參選, 傳媒情況又可能唔同呢....

我覺得如果講普選問題, 好大程度, 係睇中央, 特首本身呢方面可以
做的唔多, 而對比兩人, 曾蔭權有好多行政, 政府管理經驗, 做緊特首,
雖然問題都有一定, 但表現可以接受, 而且無可能做到無問題, 亦係
事實....

而梁家傑, 之前係大律師公會主席, 現在是議員, 都有參與不少公識,
無咩"錯誤"出過, 但佢好似未有處理過咩大困難/事件, 表現能力未能
睇得清楚.....我唔會反對佢可能好出色, 不過我會暫時支持曾蔭權連任,
最少香港可以保持較穩定...

p.s. 佢2個都係"華仁仔", 自己作為師弟, 其實對2位都有一定信心,
期待將來2位"對壘"
3ASV196.KE7270
HY671 發表於 2007-1-22 14:20 | 顯示全部樓層
原帖由 CPY 於 2007-1-22 14:04 發表

不是偏袒曾蔭權,而是考慮電視台的未來發展。

中央政府已經屬意曾蔭權連任,其他候選人都是不受中央「歡迎」的。

香港電視台如果直播梁家傑宣佈參選的過程將會負上沉重的政治代價。
包括中央政府會禁止有關電視台記者往內地採訪,
與及取消該電視台於廣東地區的落地權。

極端的情況是會使用其他不光明的方法逼使該電視台結業。

除非該電視台財雄勢大,否則無線、亞視都不會直播梁家傑宣佈參選的過程。
您應該將期望放在有線或非中國地區的電視台,或者與中央關係欠佳的電視台,
她們都有機會安排直播梁家傑參選。

以上內容純粹個人推測。

閣下宜將原文最後一句搬到最前。

而閣下這樣的言論,我個人覺得係極其誇張失實。

任何事也有輕重之分,為何不直播梁宣佈參選而日後直播曾宣佈參選就叫做偏
袒?一日咁多新聞,咁係新聞報導時應用甚麼準則來排列播放次序而又令人不
覺得偏袒?每段新聞播放的時間不同,又是偏袒嗎?
永遠懷念MJ
lok1032 發表於 2007-1-22 15:22 | 顯示全部樓層

原帖由 hkaiw 於 2007-1-22 13:47 發表

如果 "陳乙東" "北邊首相"之流出來宣佈參選, 但因為no value, 沒有電視台去直播, 咁會否有人覺得是偏袒曾蔭權呢?

Air Time好貴架, 播唔播都要睇下有無value先得架

lok1032 發表於 2007-1-22 15:23 | 顯示全部樓層
原帖由 CPY 於 2007-1-22 14:04 發表

不是偏袒曾蔭權,而是考慮電視台的未來發展。

中央政府已經屬意曾蔭權連任,其他候選人都是不受中央「歡迎」的。

香港電視台如果直播梁家傑宣佈參選的過程將會負上沉重的政治代價。
包括中央政府會禁 ...

報導一單新聞與否, 係睇件事有無value的, 唔好陰謀論, 講到電視台的未來發展咁遠云云

lok1032 發表於 2007-1-22 15:25 | 顯示全部樓層
好彩我地蟻民無得揀, 唔係就要係兩個爛蘋果裏挑一個無咁爛的出來
kiwai 發表於 2007-1-22 15:32 | 顯示全部樓層

原帖由 lok1032 於 2007-1-22 15:25 發表
好彩我地蟻民無得揀, 唔係就要係兩個爛蘋果裏挑一個無咁爛的出來

之但係香港真係有好蘋果咩?
我見識淺薄, 睇唔到邊個係喎