hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (A) Life 生活討論區 其他討論題目 (N) 下一步應該點做?
開啟左側

下一步應該點做?

fokck 發表於 2007-1-23 23:31 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

下一步應該點做?

小弟又有感情問題想請教下大家喇....

前題
話說小弟今年響大學上莊,最初上莊既決定完全都係因為自己
想做,都無話有邊個拉我去做或者因為知邊個想做而上。傾莊
傾到咁上下,大家開始要傾職位分配既問題喇。呢個時候,我
有一位響大學開學前已經識既女仔 (下稱 B 小姐) 就已經傾掂
左做內務副主席(下稱內副)。而我本身係想做外務副主席(下稱
外副),不過就同期有另一個女仔想做呢個位。搞左好耐都搞
唔掂,結果用到莊友互相投票響我地之間二選一,但結果係平
手.... 當時 B 小姐不在場,因為平手關係結果我地要搵埋佢果
票..... 即係話其實係佢決定邊個做外副。結果佢揀左我。咁我
地就做左拍擋喇。

正題
之後我問 B 小姐點解佢唔揀果個女仔要揀我做外副,其實果個
女仔既條件仲好過我喎。佢既答覆係:因為覺得佢同我夾 D。

其實果時都唔太明佢既意思。不過後來做做下野又覺得大家既
思維模式同價值觀都幾夾。同佢都幾熟下,差唔多全莊人入面
我同佢就最熟架喇。不過果時都無諗過之後同佢會點。

話說上年十二月某日,莊友既生日 party 未完我就藉口約左人
早走。其實當日我有事所以幾唔開心... 亦唔期望會有莊友知我
做乜。不過當晚 B 小姐竟然問我係咪唔開心,仲估到我大概因
乜事搞到咁,跟住我話同佢講電話,講左成兩個鐘.... 果一下真
係好感動,點解佢可以察覺到我收得咁埋既情感,又咁留意我....
而之後大家見面都用 d 幾親密既叫法叫大家。

然後平安夜本身想試下約佢出街,不過佢話唔得閒 (睇到佢本
schedule book 又真係寫左要同屋企人過),之後改話除夕夜晚
出黎,佢就應承左.... 結果除夕同佢出街,一齊倒數,幾開
心..... 之後同佢去尖東傾計,佢成晚好多時都挨落我搏頭....
(其實開會佢坐我隔離都有時會咁) 好似好 close 咁。

過左年之後,有一次開莊會佢響會上俾人鬧得幾應,果時佢就扮
無事,但一出左去之後就捉左我去公園傾計,仲攬住我喊....
原來佢之前仲同另一個莊友嗌過大交,好傷佢心.... 其實我幫唔
到佢 d 乜,只可以聽佢呻,同佢傾左成三個鐘.... 果陣已經開始
覺得對佢有 d feel,亦相信佢對我有一定好感...... 再之後幾日亦
試過約佢出去傾下計,講左好多心事,好開心下

不過之後就好似有事,班莊友開始察覺到我地既來往同行動,
包括除夕夜晚一齊出街,就有人傳話我地兩個「有野」.... 然
後我又察覺到 B 小姐對我冷淡左,少左計傾,對我無咁熱情,
有一次,我前一晚話想佢之後個日同我上堂一齊坐,點知
佢第二日就無同我坐,事後佢搵我解釋話見唔到我坐邊,但
我前一晚講過話我會坐邊幾排位....

而家大家好似除左莊務野外少左好多計傾,再加埋呢期見佢同
另外一個男仔來往多左,個心幾唔安樂.....

B 小姐本身讀左十幾年女校,響大學都幾常同男仔玩,但比較
熟既就唔多... 佢之前無拍過拖,而從識佢咁耐所知,
佢以前會選擇迴避一切感情事,之前有唔止一個男仔鐘意佢都
俾佢拒絕.... 佢話上左大學要開始諗呢方面既野...... 而佢為人
同做事都係,乜都諗情諗楚曬,諗到合理同說服到自己既理由
先至會去做,係一個好有原則既人.....

各位可唔可以幫小弟分析下現時情況,指點迷津...?

多啦A夢
KL631 發表於 2007-1-24 21:13 | 顯示全部樓層
都係果句﹕順其自然la
六二叉三虎(龍)﹕ES4192 + ES4799 + FY3145
~誰@359~ 發表於 2007-1-24 21:57 | 顯示全部樓層
悲觀d睇,我相信你對個女仔有好感,主要都係因為你覺得佢對你有意思
咁既然而家有跡象顯示佢對你既熱情退卻,咁我諗你都應該收返埋你d好感
當返佢係你既一個好朋友好拍檔
而佢同其他男仔多左來往,亦可能只係因為你比以前更加留意佢所致

但如果向好果方面諗,話唔定佢真係對你有意思,只係而家o係度15/16緊
佢同其他人來往多左,係想試下自己係咪冇左你唔得,去畀自己一個同你拍拖既理由

我會覺得你最好短期內一切正常先,睇下究竟係以上邊個情況再做決定

字大只顯得人自大
 樓主| fokck 發表於 2007-1-27 22:31 | 顯示全部樓層

之前仲見佢好似避下避下我咁...
前兩日我問起佢,問佢係唔係無返學,佢應左一句:「係呀,原來你真係好留意我喎...」
之後聽到佢同另一個女仔講左句:「我好煩惱呀」....

不過尋日又見我地之間好似親密返....
多啦A夢
~誰@359~ 發表於 2007-1-27 23:47 | 顯示全部樓層
原帖由 fokck 於 2007-1-27 22:31 發表

之前仲見佢好似避下避下我咁...
前兩日我問起佢,問佢係唔係無返學,佢應左一句:「係呀,原來你真係好留意我喎...」
之後聽到佢同另一個女仔講左句:「我好煩惱呀」....

不過尋日又見我地之間好似親密返 ...

如果佢果句係同你有關既話就死得
因為煩惱都有好多個解釋,仲要係好極端:
1.佢唔鐘意你,但知道你想追佢,所以煩
2.佢自覺鐘意左你,但唔想拍拖(即係欠自己一個拍他既理由)

當然,呢句亦可以解釋好多野
例如屋企野、自己野、生理上心理上都可以好煩惱
所以呢句實在代表唔到d咩
字大只顯得人自大
hkbw 發表於 2007-1-29 01:37 | 顯示全部樓層
祝樓主好彩啦...

女仔, 五時花六時變...
小弟呢半年, 就一直活在痛苦中..愈來愈苦, 愈來愈痛.....

情緒愈來愈受困擾, 甚至有時覺得唔死都冇人會珍惜我...
好多時寧願自己無情tim...

希望樓主唔會好似小弟咁啦..good luck!
殺雞焉用牛刀?!