hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 舊文庫 生活資訊舊文庫 校園生活及上班一族 最低工資真是一個合理的解決方案嗎
開啟左側

最低工資真是一個合理的解決方案嗎

M 發表於 2007-1-26 06:36 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

大家成日都講到最低工資點好點好,但事實上,最低工資的禍害真係無窮無盡,
以下兩個只係滄海一粟:

1. 因為有最低工資,更鼓勵商人北上投資,咁樣做只會令本港更多
商戶結業
2. 就算堅持係香港經營下去,老板們絕對不是省油的燈,結果咪個
個人都拎住最低工資

香港人,認命吧!政府都話我們要增值,點解大家仲要自怨自艾,
話每日返工由朝返到半夜賺得兩三千蚊好辛苦呢?

抵制家樂福‧打倒妖僧達賴
Ketsu 發表於 2007-1-26 10:06 | 顯示全部樓層
我懷疑呢條友每次出文既目的
係咪要煽動呢度既人
就咁睇佢既簽名「香港打工仔每月賺一千盧布才是合理」
係香港人睇到都火滾

呢度唔再俾人宣示極端政治思想
但呢條友就轉為宣示極端維護商家利益思想
實行講到d 僱主「又要馬兒好,又要馬兒不吃草」係應份既事
講到d 人最好個個都係義工同商家賺錢
有冇搞錯呀!

大佬!
人地家陣要生活同養家架
係咪想要個可以養到家既人工水平
就係一件禍國殃民既事先?
係咪要人工低到仲衰過綜援先至合理呀
咁搞法不如個個去哂緩援丫!

記住唔係人工低就代表賺到錢
人工太低根本係打擊員工士氣
到頭黎生意唔好老闆一樣會結業
所以最低公資一定唔係吸引商家北上投資既主要藉口

佢仲要講到一千盧布一個月
三百蚊港紙都冇
連響大陸既工人既人工都唔止呢個數啦
有本事你試下淨係拎住三百蚊港紙響香港生活丫屍某!

(呢條友真係似存心響度玩野
都唔止一次係咁...)
Abusing dead rule -> Denial of reality
 樓主| M 發表於 2007-1-26 16:11 | 顯示全部樓層
原帖由 Ketsu 於 2007-1-26 10:06 發表
我懷疑呢條友每次出文既目的
係咪要煽動呢度既人
就咁睇佢既簽名「香港打工仔每月賺一千盧布才是合理」
係香港人睇到都火滾

呢度唔再俾人宣示極端政治思想
但呢條友就轉為宣示極端維護商家利益思想
...

無義工咁嚴重,但問題係。班尊貴的商家們的血汗錢值得花太
多嗎?如果佢地有一萬蚊,佢地會請十個內地勞工,還是請一
個本地勞工。

香港人,好心爭氣啦!
抵制家樂福‧打倒妖僧達賴
Ketsu 發表於 2007-1-26 16:41 | 顯示全部樓層

原帖由 M 於 2007-1-26 16:11 發表

無義工咁嚴重,但問題係。班尊貴的商家們的血汗錢值得花太
多嗎?如果佢地有一萬蚊,佢地會請十個內地勞工,還是請一
個本地勞工。

香港人,好心爭氣啦!

唔好忘記你響香港食一餐飯既價錢
分分鐘夠你響大陸食幾日

物價水平差咁遠
咁講法你唔好叫香港大陸人返哂去大陸住?
你要人地收咁低人工既話...

你唔好同我講香港人既生活水平
係應該同大陸人睇齊
否則盞更多人對大陸同閣下反感!
Abusing dead rule -> Denial of reality
053h4 發表於 2007-1-26 20:48 | 顯示全部樓層
DC5 發表於 2007-1-26 21:34 | 顯示全部樓層
M兄,你知唔知香港物價同內物價相差幾遠?基本在內地工作的港人(做高做低都好)已趨在內在置業/生活,因為內地普遍人工是很難負擔香港的生活指數。怎樣去供樓、養妻活兒?香港冇最低工資,怎樣去維持基本生活?
如果份份工是人工低,不單影響員工士氣。還會影響社會活動,有人供不到樓、消費力弱、樓市拖低、影響生育率等。亦加速社會分化,可能令人工低的一批的「挺而走險」。甚至為求一搏,遠走他鄉當黑工。恐怕到時出現一幕幕的悲劇、哀歌,還有人的價值觀及心靈意思想的「歪曲」。這些深層問題,香港可能變成一個「不倫不類」的城市。令中央心痛肉絕!趁這些「炸彈」還未「爆炸」時,政府各部門、議員、宗教/民間團體及全港市民。必需放下本身的成見,唔好為拗而抝,一起真正去解決深層問題。

M兄,不如全港市民一起自發性搞「全民共產」。任何事可以解決!
EV2021 發表於 2007-1-27 11:06 | 顯示全部樓層

M生,最低工資不是完美,但不代表就是無效的方法。
需知世間上沒有一種制度是完美的,但求以找到最佳的行政效率、
最少流弊、並且能與時並進,定時修正檢討的制度,這已很理想。
若果政治永遠是一人高高在上,不去集思廣益、理性討論,
那麼社會還能安定繁榮、持續進步嗎﹖

你一直強烈高舉強權至上,盲目歌頌權貴,
視平民百姓如草芥,正如其他板友所言,
你這種宣揚極端政治主義的態度簡直令人反感至極。

M生,現在已經不是三四十年代的意大利法西斯極權社會,
更不是五十至七十年代中共大搞個人崇拜、荼毒社會的顛倒時代,
如今是一個要講道理、兼容並包的文明社會﹗
請你不要再繼續宣傳你那種反動、落伍及違背人倫的思想﹗
恕我直言,這裡不是讓你進行政治宣傳的地方﹗

J702HMY 發表於 2007-1-28 05:46 | 顯示全部樓層
回樓上咁多位:
樓主的行為的確令到好多板友不齒
不過希望各位可以理性討論
因為佢忽略左最低工資0既重要性
樣樣野有好有唔好,點解樓主唔試下0係其他角度想一下?
港人北上設廠或者就因為節省成本先至咁做
不過已經出左問題就係大陸工人人工低,工時太高
咁樣只會惡性循環,我讀Business 0既
人工係一個好重要0既Factor 去Motivate d工人
如果人工太低0既話香港工人點會繼承佢0地好效率同質素好的美名呢?
人工低0既話d Worker又會唔會落力同廠商做呢?
希望樓主可以好好反思
係咁多
eric278 發表於 2007-2-2 07:10 | 顯示全部樓層
我聽聞美國已有一部份買家,以中國的工廠人工太低為理由,拒絕向其購貨。
有的要求該供應商取得社會責任認證SA8000作為交易條件。

該認證其中一項條件便是要確保工人有合理待遇,間接要求有最低工資。
還看香港公交
emanuele_lee 發表於 2007-2-2 13:49 | 顯示全部樓層

原帖由 J702HMY 於 2007-1-28 05:46 發表
回樓上咁多位:
樓主的行為的確令到好多板友不齒
不過希望各位可以理性討論
因為佢忽略左最低工資0既重要性
樣樣野有好有唔好,點解樓主唔試下0係其他角度想一下?
港人北上設廠或者就因為節省成本先至咁做
...

可能屍生個老闆真係每個月出一千盧布人工俾屍生啦

零席? 人名嚟架?