hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (V) 汽車討論區 私家車,商用車,政府及特種車輛 (V) 呢部學神巴士=貨車底盤?
開啟左側

呢部學神巴士=貨車底盤?

Dolphin 發表於 2007-1-27 17:17 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

個車身闊過車轆咁多既?
BMW E46 320i
Ketsu 發表於 2007-1-27 21:47 | 顯示全部樓層
我淨係知呢d 學神車
d 「客位」根本唔好坐
硬板黎既!
Abusing dead rule -> Denial of reality
arhang2001 發表於 2007-1-28 01:05 | 顯示全部樓層
原帖由 Ketsu 於 2007-1-27 21:47 發表
我淨係知呢d 學神車
d 「客位」根本唔好坐
硬板黎既!

因為要用運輸處規定既最小尺碼放36 個位入去,係咁架喇,將就下啦!
fai 發表於 2007-1-28 21:50 | 顯示全部樓層

原帖由 Dolphin 於 2007-1-27 17:17 發表
個車身闊過車轆咁多既?

好多教車用既大巴都係用貨車底盤改的,就算唔計近年出現既貨車頭大巴,
其他都係。一般會搵三菱fuso、日產cm160、ISUZU FSR等裝上巴士車身。

原因有二:

1. 由於貨車底盤比巴士底盤車價平,可以節省成本。

2. 貨車底盤佈局車門放在前輪後,咁車頭就有空間裝司傅位。
[i]影像.從心[/i]
FX8173 發表於 2007-1-30 14:13 | 顯示全部樓層
原帖由 arhang2001 於 2007-1-28 01:05 發表

因為要用運輸處規定既最小尺碼放36 個位入去,係咁架喇,將就下啦!

唔係十七個位咩?﹗
NISSAN Presage 2.4 CVTC
fai 發表於 2007-1-30 14:23 | 顯示全部樓層
專利巴士就係17個,但街外考公共巴士既巴士就要35個(加埋司機=36個)。

至於為何有此差別,我也不太清楚。

原帖由 FX8173 於 2007-1-30 14:13 發表

唔係十七個位咩?﹗
[i]影像.從心[/i]
leslie 發表於 2007-1-30 16:54 | 顯示全部樓層

原帖由 fai 於 2007-1-30 14:23 發表
專利巴士就係17個,但街外考公共巴士既巴士就要35個(加埋司機=36個)。

至於為何有此差別,我也不太清楚。

如果17座就OK,真係搵架6.2米Coaster加多個位就OK,易pass好多

我當年學的是子彈頭,攪左成幾千蚊,真肉痛!不過好多老友連考牌都唔洗$,因為佢地在巴士公司做,仲有得駕雙層巴士考,真開心!
L. Chan - 我們堅持才有希望!
FX8173 發表於 2007-1-31 12:01 | 顯示全部樓層
原帖由 leslie 於 2007-1-30 16:54 發表
我當年學的是子彈頭,攪左成幾千蚊,真肉痛!不過好多老友連考牌都唔洗$,因為佢地在巴士公司做,仲有得駕雙層巴士考,真開心!

但係如果o係巴士公司考,唔係只得 17 號牌o架咋咩?會有埋 4、5、9、10 o架?﹗同埋聽人講好似話如果離職時就會取消返晒有關o既牌o架喎,係唔係o架?
NISSAN Presage 2.4 CVTC
leslie 發表於 2007-1-31 16:03 | 顯示全部樓層
原帖由 FX8173 於 2007-1-31 12:01 發表

但係如果o係巴士公司考,唔係只得 17 號牌o架咋咩?會有埋 4、5、9、10 o架?﹗同埋聽人講好似話如果離職時就會取消返晒有關o既牌o架喎,係唔係o架?

有咩所謂呀,就算係都有雙層巴士玩ma,要考番9,10牌好易jei...班友成日渣Part time, 真爽~

同埋,果間公司有非專利部,唔知17牌可否駕果批非專利11米Olympian?
L. Chan - 我們堅持才有希望!
virus 發表於 2007-1-31 18:47 | 顯示全部樓層

簽名被屏蔽