hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (C) Transport 交通討論區 海上交通及船隻(C3) 澳門 HKD168 套票
開啟左側

澳門 HKD168 套票

Irizar 發表於 2007-2-4 16:35 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

以下相片全部由Sony Ericsson K610i 攝影, 如有模糊不清, 請諒

航班資料
去程
航線 : 香港屯門 往 珠海九州港
日期/時間 : 2月3日 1015 航班
船名 : 海琨
實際開出/到步時間 : 1025/1115
海面情況 : 風平浪靜

去程
航線 : 珠海九州港 往 香港屯門
日期/時間 : 2月3日 2045 航班
船名 : 海琨
實際開出/到步時間 : 2045/2135
海面情況 : 穩定,有小浪

首先, 要出發前一個星期響屯門碼頭買飛

入閘後, 就過 e道同海關

候船室

船到喇,今日行海琨

上船後, 我係坐54號位

船上實況

45分鐘後, 到達珠海九州港, 窗口好朦

海弛

海洋

過關後,就乘搭酒店提供既專車(只有粵C牌,超舊Hino)去拱北, 去到澳門,
就搭岐關Hyundai免費車去五星級既新世紀酒店賭場入面食所謂Buffet Lunch,
食唔食, 悉隨尊便

Buffet 實況

食完兩蝶野後(晤飽),即走, 之後,唔屬於套票,唔講喇

到晚上7點,係時候回程喇, 回程可以嚮新世紀或者拱北上車, 我就選擇響拱北上車, 1915-1945拱北關口集合
又搭超舊Hino去九州港, 一到碼頭, 睇下用乜船先, 點知又係海琨, 重要滿座

點解普通位同頭等同價??

2030去港澳碼頭停止入閘後

可以入閘喇

上船後,點解咁吉既??

逃生表

50分鐘後,到屯門喇

再見啦

其實呢個套票係包括
1. 香港屯門往珠海九州港即日來回船票一張(由香港西北航運提供)
2. 珠海九州港往澳門新世紀酒店來會專車(由九州旅游及岐關車路提供)
3. 五星級新世紀酒店午餐及晚餐Buffet卷各一張(由新世紀酒店提供)

第二及第三項服務,你用唔用由得你,皆由來回船票已取, 即係即日來回珠海都可以用

Irizar

AD264 發表於 2007-2-4 22:31 | 顯示全部樓層
呢隻船係咪 Tricat 黎 ?
HY4099 發表於 2007-2-4 22:41 | 顯示全部樓層
原帖由 AD264 於 2007-2-4 22:31 發表
呢隻船係咪 Tricat 黎 ?

呢隻當然不是 Tricat 啦!!
海琨係一艘 澳洲澳斯達 Austal 42 米高速雙體船

g544jacky 發表於 2007-2-4 22:47 | 顯示全部樓層

套票係包括
1. 香港屯門往珠海九州港即日來回船票一張(由香港西北航運提供)
2. 珠海九州港往澳門新世紀酒店來會專車(由九州旅游及岐關車路提供)
3. 五星級新世紀酒店午餐及晚餐Buffet卷各一張(由新世紀酒店提供)

HK168 包咁多野??
係唔係一定要即日來回?
可否即場買這套票?
可否坐屯門開7:45 果班?
九州港往拱北的車程用左幾耐?
約幾点到?
這是不是要跟旅行團的套票..?
or 係自由行套票呢?

就咁睇真係好鬼抵wo

G544Jacky
jx6215 發表於 2007-2-4 23:43 | 顯示全部樓層
其實...就算唔即日番都OK抵~
因為起碼有得食,唔洗錢搭車(其實咩人都搭得架LA),又算幾快下...
係酒店D服務....咩D者....
cx838 發表於 2007-2-5 08:58 | 顯示全部樓層
我以前也參加過那間大X 假期的 99 元汽車套票,那一餐
新世紀酒店的所謂自助餐,是在賭場那一層的,可以不吃
的。因為實在太過差,而且像搶食一樣。我都寧願去其他
地方吃。

但船應該還可以吧。

我知道有不少人賭錢獲利了,根本不會跟團走的。
g544jacky 發表於 2007-2-5 19:29 | 顯示全部樓層

原帖由 cx838 於 2007-2-5 08:58 發表
我以前也參加過那間大X 假期的 99 元汽車套票,那一餐
新世紀酒店的所謂自助餐,是在賭場那一層的,可以不吃
的。因為實在太過差,而且像搶食一樣。我都寧願去其他
地方吃。

但船應該還可以吧。

我知道 ...

咁即係HK168 這價錢係跟大X 假期的旅行團?
orange 發表於 2007-2-5 22:07 | 顯示全部樓層
原帖由 g544jacky 於 2007-2-5 19:29 發表

咁即係HK168 這價錢係跟大X 假期的旅行團?

大x旅行團係去深圳坐巴士入珠海,同$168套票有分別

講真$168咁樣行大運方式去澳門有點煩,而且一來一回
唔見半日,如果可以揀俾多百幾蚊送間酒店房咁就好少少
(反正呢種套票都係吸引人去新世紀下面間希臘xx玩)
益童學校,全民教育
barca_399 發表於 2007-2-5 23:02 | 顯示全部樓層

回覆 #8 orange 的帖子

睇你邊度去屯碼啦,如果要搭好長程車先到屯碼當然浪費時間.
同埋其實九洲港離拱北口岸唔係好遠,車程都係10-15mins左右,
而打的都係收16-20人仔.

不過要提一提各位,如果在星期日/假期搭夜晚班次往屯門,
最好預多d時間在拱北過關,因為澳門海關效率比較慢,
而且多人及會有些少混亂,所以過關時間會較長.
平時多人都會用上15-20mins左右,
(如果唔係用回鄉card o既自助過關系統過境時間仲會長多些少)

而我最長過關時間用左30mins,
用左25mins在澳門排隊出境,加埋行過去中國入境5mins,
上的士個陣已經2035,差d趕唔到2045班船

HY4099 發表於 2007-2-6 13:08 | 顯示全部樓層

原帖由 barca_399 於 2007-2-5 23:02 發表
睇你邊度去屯碼啦,如果要搭好長程車先到屯碼當然浪費時間.
同埋其實九洲港離拱北口岸唔係好遠,車程都係10-15mins左右,
而打的都係收16-20人仔.

不過要提一提各位,如果在星期日/假期搭夜晚班次往屯門,
最好 ...

小弟都試過係珠海拱北過關過澳門, 係珠海拱北關過關問題不大,
因香港人可以憑回鄉卡自助過關通道通關, 不過一到澳門關卡就
麻煩得多喇, 香港人要與國內同胞及外國遊客一同排隊過關, 加上
來澳門觀光耍樂既國入同胞實在太多, 以致輪候需時, 浪費不少時間,
要平定要貴, 真係見仁見智......