hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (C) Transport 交通討論區 海上交通及船隻(C3) 何生租船用
開啟左側

何生租船用

MK2010 發表於 2007-2-5 20:18 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

今日坐何生d船過澳門,在船上同一個想熟水手吹下水,個水手話何生新年期間會租用南沙d船行走,
但他無講到新年期間會用南沙d船行走何生什麼航線.

請問有無師兄收到此消息呢
ccicoltd 發表於 2007-2-5 20:45 | 顯示全部樓層
另外小弟是日下午看見宇航 2007 泊在北角西碼頭西橋,不知發生甚麼事?
19 大坑道↔筲箕灣 $4.2
santi_celestial 發表於 2007-2-5 21:39 | 顯示全部樓層
相信以下部份輯錄自噴射飛航最新的宣傳訊息,
可以解答到MK2010兄既問題卦..

噴射飛航TurboJET整裝待發迎接農曆新年旅客高峰期
提供歷來最頻密航次以疏導人潮.......

今年,為迎接農曆新年的旅客高峰期,噴射飛航充分利用其資源網絡優勢,推出多項特別措施和安排,以配合乘客的假日需求,務求為港澳旅客提供更優質的客運服務。

2007農曆新年班次料可再創新高

................相信2007農曆新年期間將有大量旅客使用噴射飛航TurboJET來往港澳。

作為全亞洲最強大的高速客運船隊及港澳海路主要接駁樞紐,噴射飛航TurboJET已計劃調配其資源隊伍並發揮其強大機動性,準備隨時投入逾300班頻密航次迎接客量高峰期,務求為來往港澳兩地的旅客帶來更舒適暢快的旅程。

2006農曆新年期間,港澳航線突破了歷年來的紀錄,單日航班最高錄得282航次;而2006年聖誕節及新年期間,航線班次亦比去年同期大幅增長接近20%。

我諗wwc兄佢老細今年肯定博到盡....我估計, 所有船種全集中港澳線同機場噴射飛航........租船會唔會因為傾盡船隊所有船隻而彌補深圳線呢..?

請多多指教.......

barca_399 發表於 2007-2-6 17:57 | 顯示全部樓層

借船似乎已是事在必行,
但係咪會總動員我就覺得無乜可能,
試問借兩隻船何來夠滿足港澳線以外O既航線用?
用埋今年亦未有聽過話會取消海天班次.(某幾年係試過的).

何生對上一次借船,可能要數到中屯線時代某一個復活節時,
向DB 借左隻大單去行中屯.

P.S 全船種行港澳線,我諗一年中都有唔少日子.肯定唔會在新年時才出現.
guia 發表於 2007-2-6 18:07 | 顯示全部樓層
原帖由 MK2010 於 2007-2-5 20:18 發表
今日坐何生d船過澳門,在船上同一個想熟水手吹下水,個水手話何生新年期間會租用南沙d船行走,
但他無講到新年期間會用南沙d船行走何生什麼航線.

請問有無師兄收到此消息呢

借? 唔洗錢架喎, 應該租先0岩
租船行海天航線啦, 你地都冇機會坐到架啦

P.S. 為 配合新葡京開張, 除船之外  直昇機會加密至15分鐘一班

樓主| MK2010 發表於 2007-2-7 00:25 | 顯示全部樓層
原帖由 guia 於 2007-2-6 18:07 發表

借? 唔洗錢架喎, 應該租先0岩
租船行海天航線啦, 你地都冇機會坐到架啦

P.S. 為 配合新葡京開張, 除船之外  直昇機會加密至15分鐘一班

誰人講話借??
 樓主| MK2010 發表於 2007-2-7 00:29 | 顯示全部樓層

原帖由 santi_celestial 於 2007-2-5 21:39 發表
相信以下部份輯錄自噴射飛航最新的宣傳訊息,
可以解答到MK2010兄既問題卦..

噴射飛航TurboJET整裝待發迎接農曆新年旅客高峰期
提供歷來最頻密航次以疏導人潮.......
今 ...

我唔覺段宣傳訊息可以解答到我的問題,都無提過
wwc 發表於 2007-2-7 12:13 | 顯示全部樓層
guia 發表於 2007-2-7 18:07 | 顯示全部樓層
原帖由 MK2010 於 2007-2-7 00:25 發表

誰人講話借??

自己看上面的文吧
norrislaw 發表於 2007-2-8 02:54 | 顯示全部樓層

原帖由 wwc 於 2007-2-7 12:13 發表
上層明確指示.過年前所有船要搞掂行得.船塢一隻船都唔可以留低.
真惨情....年三十到年初三都要當更.
上咗'神枱'果D船長大伙大俥過年要返來揸船.....ha ha ha OT錢和味囉!  ...

呢邊何航就總動員迎戰,未知隔離公司又有無咁多船去行尖沙咀呢?

好怕到時是但一隻新輪跪低就大吉行是