hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 對九巴 rt. 43 之不滿
開啟左側

[服務調整] 對九巴 rt. 43 之不滿

kokchun 發表於 2007-2-12 17:57 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

近排多搭 43 返青衣返學
但係基本上早上某 2 - 3 班車 .. 即係 36 車 , 37 車 同 S1 車
過葵涌村之後 , 好多時都已經好滿
葵興係差唔多上唔到車
於是係要搭 44M 再轉車

無錯 , 葵信樓係有唔少人落車
但依然好滿座既

但最不滿係九巴始終唔肯加柯打係往長康方向
而且所需時間逐漸增加 .. 以前只需 30 分鐘左右
現在要接近 40 分鐘 .. 又多人 , 又經常無位 ..

其實 43 服務係青衣已算數一數二
某程度上比 42A 仲好
只係可能因時間充裕關係 , 43 既司機往往會碌車
造成每班車相隔時間相差可以好唔同

如果九巴肯 balance 返個班次
It would be better
Timothy 2B
307 發表於 2007-2-12 18:09 | 顯示全部樓層
唔見得43的服務算係好...

但係43真係碌得好勁,
而且本身亦都因為葵涌邨一帶無選擇,
結果唔係太做得好做接駁青衣的角色。
只罵不建議=不負責任
HF3204@243M 發表於 2007-2-12 21:07 | 顯示全部樓層
43 係有几個問題要改善

1. 出荃灣方向, 長康可以同 43A 同站
基本上 43 同 43A 由長康至光輝圍都係重覆
差不多個個地方可以做到同站的都同站, 唯一長康唔係
有時見到早上返工
d 客喺總站同出靣個站走嚟走去都几替佢地辛苦

2. 改正車長 6 車情況
以前我放學喺西站搭 43(都唔搭 43B), 熱龍司傅可以快到識飛
而家唔知做咩
人又多
車又慢
FBI2 發表於 2007-2-12 22:43 | 顯示全部樓層

原帖由 HF3204@243M 於 2007-2-12 21:07 發表
43 係有几個問題要改善

1. 出荃灣方向, 長康可以同 43A 同站
基本上 43 同 43A 由長康至光輝圍都係重覆
差不多個個地方可以做到同站的都同站, 唯一長康唔係
有時見到早上返工
d 客喺總站同出ƃ ...

另外,43每晚有班ATR柯打41A.有次放工坐正,俾後車拋甩到冇影.
一星期的同一日我醒目,見到班ATR唔上等後車,發覺後車唔駛
點踩都跟得住前車.可想而知架43柯打有幾慢.由油麻地返青衣
村要45分鐘(夜晚十點幾,有時25分鐘都可以返到,正常就要35分
鐘).45分鐘車程,同放工時間加塞車時返青衣差唔多.
如果有板友用'安全駕駛'去辨護,我會覺得架後車係安全駕駛,
行車速度係一般巴士應有的.至於那個43柯打車長,就係危險
駕駛,咁樣碌法,好容易搞到人地炒車.

之前有個95車長因為綠燈唔過等紅燈停,搞到後面架車差D撞埋
去,結果我即刻打去九巴熱線投訴.
屎巴特色: 亂PLAN線,燒銀紙,趕乘客,保冗員,乞政府,屈特工
brian 發表於 2007-2-13 00:58 | 顯示全部樓層
原帖由 FBI2 於 2007-2-12 22:43 發表

另外,43每晚有班ATR柯打41A.有次放工坐正,俾後車拋甩到冇影.
一星期的同一日我醒目,見到班ATR唔上等後車,發覺後車唔駛
點踩都跟得住前車.可想而知架43柯打有幾慢.由油麻地返青衣
村要45分鐘(夜晚十點幾, ...

我今晚坐到呢班車,十點零五分尖咀美麗華對面個站上車,
十點四十八分就返到長安總站,車程四十三分鐘,都幾正常… 冇話好慢…

樓主| kokchun 發表於 2007-2-13 19:08 | 顯示全部樓層
43 係某幾位車長先碌到嘔的

其他車長都 ok , 所以經常見拖卡

特別係長康無站長 , 結果鍾意亂黎

43 同 43a 其實係 serve 不同既客 .. 唔算衝突
Timothy 2B
HF3204@243M 發表於 2007-2-13 21:41 | 顯示全部樓層

原帖由 kokchun 於 2007-2-13 19:08 發表
43 同 43a 其實係 serve 不同既客 .. 唔算衝突

我唔係講緊有衝突
係講緊有客會由 青衣出葵涌
個個站都可以同時有 43同43A
但長康唔可以
希望兩條線可以喺長康同一站上客