hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (C) Transport 交通討論區 航空(C2) Flight report: CX880 香港-洛杉磯, CX885 洛杉磯-香 ...
開啟左側

Flight report: CX880 香港-洛杉磯, CX885 洛杉磯-香港

peterpan 發表於 2007-2-13 17:23 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

上星期去左洛杉磯,而家寫下flight report
呢次係我第一次坐國泰航空,亦係第一次坐有小電視o既飛機
(之前坐咁多次都係AC)

去程:CX880
閘口:48
坐位:36D
起飛時間:00:10,6-2-2007
飛機編號:睇唔到! 只知用P&W引擎
總飛行時間:11小時15分鐘

呢程係夜晚機,冇咩好睇亦冇咩好影,
加上閘口係48,即係客運大樓末端,
連邊架機都睇唔到!

全程機有兩餐正餐,第一餐我揀左羊肉薯蓉,
第二餐揀左蛋奄列,野食都可以,牛角包多油左D!

個電視控制器係可以拉出黎o既,
不過我點搞法都開唔到studio CX,
只用到video mode同audio mode,
開唔到個interactive mode!
冇機打,決定訓覺!
 樓主| peterpan 發表於 2007-2-13 17:40 | 顯示全部樓層
回程:CX885
閘口:105
坐位:63C
起飛時間:12:15,10-2-2007
飛機編號:B-HOT
總飛行時間:14小時30分鐘

終於o係洛杉磯機場影到架飛機,
今次係用RR引擎,架機內部明顯比去程o既舊,
摺檯冇額外杯墊,亦冇位掛衫

全程機有兩餐正餐,第一餐我揀左鹽焗雞,
第二餐揀左甘筍雞胸,兩餐之間有合味道雞肉麵!

呢程機我終於開到studio CX,
但電視控制器唔可以拉出黎,亦冇咁多制
唔多就手,開一個遊戲竟然係「請稍後」
乜唔係「稍候」咩?
玩左蘋果棋,打爆機之後佢竟然hang左!
算數,反正我眼訓!
訓訓下竟然有宣佈話全個經濟艙電視要reboot!!
wafoon 發表於 2007-2-14 13:13 | 顯示全部樓層
cx d 服務正唔正"?
AVD1 發表於 2007-2-14 17:07 | 顯示全部樓層

原帖由 wafoon 於 2007-2-14 13:13 發表

冇試過坐 CX 長途機 , 最遠都係坐去 新加坡 / 南韓 (Seoul)

以我坐 CX o既 情況
CX D 服務都尚算 okay, 但曾有板友過 CX 長途機 (如 美加) 好差 ~~~
LJ7006 = MF5119 = AVD1
ArnoldC 發表於 2007-2-14 18:56 | 顯示全部樓層
CX用PW引擎?
kitarolo 發表於 2007-2-14 21:27 | 顯示全部樓層
原帖由 ArnoldC 於 2007-2-14 18:56 發表
CX用PW引擎?

購自新加坡航空公司的二手飛機,計有
B-HKD, B-HKE, B-HKF (客機三部) B-HKH (貨機)
是 PW4000 系列的 B747-400.

所以這三部客機與國泰第一手買的 747-400
有少許分別,例如首頁的資訊控制器是可拿出
來的有線遙控,並附有信用卡卡槽(付費衛星電話)
而「第一手」 747-400 經濟位的控制器是附在椅側,
只有商務/頭等才是有線遙控.

billlmf 發表於 2007-2-15 06:36 | 顯示全部樓層

原帖由 kitarolo 於 2007-2-14 21:27 發表

所以這三部客機與國泰第一手買的 747-400
有少許分別,例如首頁的資訊控制器是可拿出
來的有線遙控,並附有信用卡卡槽(付費衛星電話)
而「第一手」 747-400 經濟位的控制器是附在椅側,
只有商務/頭等才是有線遙控.

This feature just only appearing at HKE & HKF only, the seats of HKD was came from HOU (This plane currently is the first 744BCF)~~
Cathay 888...clear to land rwy 26 Right
FBI2 發表於 2007-2-15 11:48 | 顯示全部樓層
原帖由 peterpan 於 2007-2-13 17:40 發表
回程:CX885
閘口:105
坐位:63C
起飛時間:12:15,10-2-2007
飛機編號:B-HOT
總飛行時間:14小時30分鐘

終於o係洛杉磯機場影到架飛機,
今次係用RR引擎,架機內部明顯比去程o既舊,
摺檯冇額外杯 ...

飛機餐算唔錯啦,好過D大陸東航,荷葉飯(仲要係黑色)+橙汁+朱古力都可以混埋一齊,唔肚瀉至奇.
屎巴特色: 亂PLAN線,燒銀紙,趕乘客,保冗員,乞政府,屈特工
 樓主| peterpan 發表於 2007-2-15 12:40 | 顯示全部樓層
原帖由 FBI2 於 2007-2-15 11:48 發表

飛機餐算唔錯啦,好過D大陸東航,荷葉飯(仲要係黑色)+橙汁+朱古力都可以混埋一齊,唔肚瀉至奇.

哈哈,我1999年o係西安坐中國西北返香港,
真係食左D唔知乜野,又有生菜又唔似沙律,
返到香港即刻......
volvo_chan 發表於 2007-2-15 15:17 | 顯示全部樓層

原帖由 wafoon 於 2007-2-14 13:13 發表

我覺得而家CX服務時好時唔好,服務質素不太穩定。

早1-2年前我坐CX飛長途覺得整體服務非常好,
唯一唔滿意係經濟艙D位窄(B744)。

而家CX猛咁cut cost,服務上我覺得是退步左,
特別是經濟艙,不過飛機餐質素就OK!
至于你信不信,我反正信了