hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 用閃光燈影巴士問題
開啟左側

[經歷分享/報告] 用閃光燈影巴士問題

大聲公 發表於 2007-2-18 18:54 | 顯示全部樓層

原帖由 Anpretext 於 2007-2-18 18:50 發表

仲要睇下會唔會影響路面使用者同其他市民

影相係一件好平常o既事,相信唔會影響到其他市民

但係路面使用者點影響....就見仁見智la
(最緊要都係唔好影響到人地駕駛)

至於果d巴迷....就真係好似對閃光燈好反感咁...
批評別人前,應檢討自己
 樓主| LN9267 發表於 2007-2-18 20:23 | 顯示全部樓層
原帖由 Anpretext 於 2007-2-18 18:27 發表

你部機係咪自動感應光暗而強制開閃光燈?

唔通連影日景都強制開?

係,露天而係日頭就冇閃光燈。
愛車:九巴ATE189(LN9267)、新巴5787(VX1817)
a396 發表於 2007-2-18 20:27 | 顯示全部樓層
如果你影架車行緊o既時候用閃燈, 梗係
會影響到其他道路使用者啦. 但係睇番
樓主o既case, 係架靜止o既車, o係閃燈
之下, 如果冇影響或騷擾其他人o既話,
應該冇問題.
獨派交通迷同政治學人
da54 發表於 2007-2-18 20:49 | 顯示全部樓層

原帖由 LN9267 於 2007-2-18 13:57 發表
話說我昨天去摩頓台影特別線,由於我部菲林機關不上閃光燈的關係,迫於無奈用閃光燈影巴士,隨即有巴迷指責 ...

噢,原來是你用閃光燈
其實琴日好似只有一位著名巴士迷「波少」大聲叫人
唔好用閃光燈,唔知道係咪佢呢?

P.S. 我好多年前都係用呢 d 相機
至於你們信不信?反正我信了
yoyotown 發表於 2007-2-18 20:51 | 顯示全部樓層
原帖由 LN9267 於 2007-2-18 13:57 發表
話說我昨天去摩頓台影特別線,由於我部菲林機關不上閃光燈的關係,迫於無奈用閃光燈影巴士,隨即有巴迷指責(我知用閃光燈影巴士是不對,所以我會在巴士靜止狀態才影,不影響車長工作)。

呢點我承認不對,但等該名巴 ...

相影俾自己睇, 又唔影響到人, 自己用咩機影駛乜理人點睇點諗, 唔通 LOMO 機唔可以影巴士? 我抬部 612 落腳在站頭影全景係咪又唔得?

比個白癡建議樓主

用電線膠紙"癡"係閃光燈位

樓主部機始終係傻瓜機, 你搵野遮左個閃燈, 部機始終都係認定開左閃燈, 到時只會張張 under 漆黑一片.
活著, 我應該做甚麼!
KR1691@102 發表於 2007-2-18 20:59 | 顯示全部樓層
原帖由 da54 於 2007-2-18 20:49 發表

「波少」自己響興發街咪一樣閃閃閃......成場人得佢一個最閃!
"I'm not a plastic guy"
 樓主| LN9267 發表於 2007-2-18 21:00 | 顯示全部樓層

噢,原來是你用閃光燈

得佢咋嘛(聽到佢大叫嚇了我一跳)。

影過一次算了。
愛車:九巴ATE189(LN9267)、新巴5787(VX1817)
HV7025 發表於 2007-2-18 21:43 | 顯示全部樓層
用閃光燈影行走中既巴士就有問題
但如果係影靜止既物體, 而附近又無司機駕駛緊車輛, 我覺得問題不大
不過用閃光燈係會導致車牌反光, 令到攝影效果不佳, 呢個問題我覺得仲大

我以前去總站影巴士時, 第一張相好多時都唔記得熄閃光燈
每次我都諗: 俾正義之士見到就麻煩了...
不明白 到底辱了你哪裡 總覺得世界與你為敵
a396 發表於 2007-2-18 21:44 | 顯示全部樓層
Sorry, not in service!

獨派交通迷同政治學人
a396 發表於 2007-2-18 21:48 | 顯示全部樓層

噢,原來是你用閃光燈

原帖由 KR1691@102 於 2007-2-18 20:59 發表

「波少」自己響興發街咪一樣閃閃閃......成場人得佢一個最閃!   
原帖由 LN9267 於 2007-2-18 21:00 發表

得佢咋嘛(聽到佢大叫嚇了我一跳)。

影過一次算了。

'波少' 呢個人真係o丫, 話佢就算啦,
仲要好大聲咁喝住佢, 真係冇禮貌!

獨派交通迷同政治學人