hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (A) Life 生活討論區 其他討論題目 (N) 為何咁多男仔都喜愛打機
開啟左側

為何咁多男仔都喜愛打機

ATR83 發表於 2007-2-19 20:45 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

難道唔打機就無咩好做?
自己身為男仔都覺得 平時出下街、睇下波、遊下車河等等都得ga,無咩必要只做此「活動」吧
知足‧就能活得幸福
tomchen 發表於 2007-2-19 21:29 | 顯示全部樓層
原帖由 ATR83 於 2007-2-19 20:45 發表
難道唔打機就無咩好做?
自己身為男仔都覺得 平時出下街、睇下波、遊下車河等等都得ga,無咩必要只做此「活動」吧

觀點與角度之嘛
消閒o既活動多的很,正當而無影響他人就 ok 啦~
a396 發表於 2007-2-19 21:48 | 顯示全部樓層
我就玩 '神槍手' 多過打機呢! 雖然我都想打機...

只要唔好沉迷o係同一種活動, 加埋
樓上講o既就得喇.

獨派交通迷同政治學人
kiwai 發表於 2007-2-19 22:31 | 顯示全部樓層

打機的好處其實有好多

1) 做一d平時做唔到,只能在遊戲機上才可以做到的事
e.g. 做神槍手
2) 可以引起學外語的興趣
e.g. 相信大家都聽過, 部份學日文的人士的目的係玩RPG遊戲, 又或者玩英文遊戲, 可以學好多生字
3) 與朋友聯絡感情
e.g. winning eleven 相信好多版友都聽過啦
4) 練反應
e.g. 呢個唔駛點講啦, 玩過格鬥遊戲都知反應係幾重要

所以話, 打機係健康的運動, 只要不沉迷就可以喇
3238 發表於 2007-2-19 22:45 | 顯示全部樓層
坦白講自己鍾意玩戶外活動,
行山踏單車跑步打波都行,
惟獨男仔硬鍾意一個人「自閉」,
而且想尋求刺激,得到成功感,
打機就是最佳選擇。

雖然我也會打機,
但是打得多會厭,
你估打winning可以打一世咩,
打爆仙劍又想再打咩。
為左「應酬」佢地,
我才玩d受歡迎的game練習一下,
費事佢地覺得我無癮。
DIH 發表於 2007-2-19 23:09 | 顯示全部樓層
同意kiwai板友的講法,那已經答了樓主的「為何」。

我都唔係好(hou2)好(hou3)打機,只係細過有過一部GameBoy,
打Mario打到石頭人已經過唔到關,學業要緊,結果都是慢慢「戒掉」。
而家電腦裡面都係無game的,個人都唔太喜歡運動,所以Winning我都唔識,
淨係識玩賽車同電車Go,同埋那些「一籃子」的遊戲。

有時間我寧願聽下歌、睇下書(反正都要溫),上網睇下維基當去圖書館,係咁多。
kmb~mcw1 發表於 2007-2-20 11:14 | 顯示全部樓層

guia 發表於 2007-2-20 16:38 | 顯示全部樓層
反而我向來都唔鍾意打機...
只會間中去機鋪打下機
owen1234 發表於 2007-2-20 16:48 | 顯示全部樓層
小弟只會間中打下Winning,機鋪都係好少入,
而且打得機多會影響視力,對自己無好處,
所以我得閒都唔會成日打機,反而喜歡一個人周圍行,影下相
得到既滿足感比打機還要大
240SX 發表於 2007-2-20 20:12 | 顯示全部樓層

打機可以同成班朋友一齊玩呀, 而且今時今日打機都唔係淨係坐係度打咁簡單啦..
人們說愛情就如等巴士...