hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 巴士攝影作品貼圖區 (B3) [新春遊戲時間] 如果你由這裡出發去顯徑 你會搭.... ...
返回列表 發新帖
開啟左側

[新春遊戲時間] 如果你由這裡出發去顯徑 你會搭....

nwfb1601 發表於 2007-2-20 21:44 | 顯示全部樓層

正路我都係搭 86B,因為快夾平,而且仲
有得飛大埔道......

除非......我要去城隧轉其他 X 線......
短 Trident 集團主席、愉景灣之友暨 sica何洛瑤 fans:Dbay116
JX9097 發表於 2007-2-20 21:49 | 顯示全部樓層
搭86B吧啦~快夾平
kp3011 發表於 2007-2-20 22:29 | 顯示全部樓層
原帖由 cheungtszfung 於 20 Feb 2007 21:08 發表

46X去美孚唔係因為當年荔景南總站要起社區會堂而拉去美孚咩?

係 .

無 記 錯 的 話 最 初 時 搬 去 美 孚 時 係 完 全 唔 經 荔 景 , 後 期 至 逐 部 經 翻 曬 荔 景 山 道 .
jackson_bus 發表於 2007-2-21 01:46 | 顯示全部樓層

經驗之說
如果86B同46X同一時間開
當然搭86B
86B的確快一點(如果大埔道不塞車)
小弟上月尾係美孚溫書
溫完就想搭86B
點知走車
等86B?唔好傻啦
於是搭46X
雖然追唔到走了個班86B
但一定快過下班86B
況且46X密過86B

之前有巴打提過
搭86B係徑口路落
然後衝徑口路落山
衝落山大約兩三分鐘
但可以同上一班86B到顯徑差不多時間
有好多人都冒生命危險地行
點解話冒生命危險?
因為落完車橫過大埔道
但大埔道出九龍方向有盲點
如果有車超速衝上山就好危險
另外沿徑口路上山追車都不錯
小弟試過繁忙時間
搭顯徑將開個班車
就一定會遲到
於是辛苦地用五分鐘上山
追到前多一班車
非繁忙時間
只會追到前車
食飯時間就唔好濟
因為分分鐘搭返顯徑開個班
點解會咁?
因為86B由顯徑往徑口路大約要18~25分鐘
86B繁忙時間係13分鐘一班
而且又多人上車同係大圍區塞下車
非繁忙時間係16分鐘一班
所以都會追到前車
食飯時間係20分鐘一班
而且食飯時間班次又亂
我成日搭都唔知開幾點
搏唔到前車之餘
還要係總站唔上
係分站上埋同一部車

樓主問新春搭86B定46X
打死都搭86B
原因我另一篇文有講
volvo_chan 發表於 2007-2-21 15:10 | 顯示全部樓層
埔公行徑口路落顯徑大約0.5km,正常步行速度10分鐘內一定去到,
仲快過全程坐86B,不過最麻煩是落山方向要橫過埔公,都幾危險!
至于你信不信,我反正信了
~誰@359~ 發表於 2007-2-21 15:31 | 顯示全部樓層
畀我就坐46X啦,因為我好耐未坐過E牌龍
字大只顯得人自大
EL8061 發表於 2007-2-21 17:32 | 顯示全部樓層

我都會選搭86B,因為我雖住沙田,但好少搭巴士行大埔道,
所以想搭下。
愛車:EL8061,最鐘意的熱龍:FY5856