hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (V) 汽車討論區 私家車,商用車,政府及特種車輛 (V) 續談七人車
開啟左側

續談七人車

hanvas 發表於 2007-2-20 23:31 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

先前騎劫左另一篇文章, 真係唔好意思, 都係另開一篇文再傾:

原帖由 hanvas 於 2007-2-20 21:36 發表
搭單問: 又話 Picnic 會轉款既? 仲話係低地台添.
近日部 Corolla 好多時要坐滿五個, 甚或有時想載多個都唔得,
但 Previa 又好似太大部, 好想快D睇下新一代 Picnic 會係點~

原帖由 Dolphin 於 2007-2-20 21:42 發表
想換 7 人車? 我都有呢個打算,
不如一齊研究下~~

原帖由 je1672 於 2007-2-20 23:16 發表
Previa 唔算太大部, 只是大Picnic少少, 講大都唔夠alphard 同granvia, elgrand 咁大部
Previa 係2.4 / 3.5, Picnic都係2.0, 我開過2006新款 2.4 etima, 即係同previa 一樣2.4, 坐滿8個人
都好力, 又好慳油, 我開2006新款2.4 etima, 都係0.9-1.2一公里

原帖由 Dolphin 於 2007-2-20 23:28 發表
我都諗過 Picnic, 不過驚唔夠力同冇自動門(老人家真係開門都有困難),
同埋 Nissan Presage 都只係貴佢少少.我等緊多 d highway star 二手盤~

其實現時用開 Corolla MT , 好用, 好玩, 要換車真係唔捨得,
但如果買多一部七人車, 又覺得不如留點錢買樓供樓好過.

說回七人車, 因家庭人數多了,
已經由三年前買車時的五個大人變成現時的六個大人一個BB,
甚或想載埋女朋友就再加多一個,
變相一家人去街食飯就總係唔夠位坐, 無癮!
所以這年來就有了換車的念頭.

奈何平日又只是自己一個人渣車行城隧、吐露港返工,
放工就載埋女友行吐露港、大隧, 再自己行龍呈翔道返屋企,
現時一個月行二千公里左右, 每月油費亦只是千五蚊左右, 七毫半子一公里, 少開冷氣.
但如果渣部七人車又好似無乜謂, 怕部車會大食.
再者無得玩棍波, 總有點若有所失~~~
HL
leslie 發表於 2007-2-20 23:39 | 顯示全部樓層
原帖由 hanvas 於 2007-2-20 23:31 發表
先前騎劫左另一篇文章, 真係唔好意思, 都係另開一篇文再傾:

其實現時用開 Corolla MT , 好用, 好玩, 要換車真係唔捨得,
但如果買多一部七人車, 又覺得不如留點錢買樓供樓好過.

說回七 ...

先OT: Hanvas 兄,好耐沒有見你出文,你網頁好似沒有再update了,是嗎?

回正題,Picnic我暫時手頭字有資料,至於其他7人車款,我可以俾少少數據你(實際運作)

Mazda MPV 及 Honda Stepwagon (未過6年車),長開冷氣,大部分時間坐唔滿人,都要$1.5一公里啦,不過如果諗買,買Stepwagon啦,大家一樣車齡,Mazda真係多小毛病好多
L. Chan - 我們堅持才有希望!
arhang2001 發表於 2007-2-21 00:08 | 顯示全部樓層
原帖由 leslie 於 2007-2-20 23:39 發表

先OT: Hanvas 兄,好耐沒有見你出文,你網頁好似沒有再update了,是嗎?

回正題,Picnic我暫時手頭字有資料,至於其他7人車款,我可以俾少少數據你(實際運作)

Mazda MPV 及 Honda Stepwagon (未過6年車),長開 ...

PICNIC, Stepwgn 2.0 都係講緊$1.5/km,Stream 新車就可以做到$1.2。

資料來源:自己經驗同埋discuss HK個邊d人講。
arhang2001 發表於 2007-2-21 00:14 | 顯示全部樓層

原帖由 hanvas 於 2007-2-20 23:31 發表
再者無得玩棍波, 總有點若有所失~~~

呢個真係重點所在...

用開棍波車,要轉自動波,都係一個心理負擔。
Dolphin 發表於 2007-2-21 05:49 | 顯示全部樓層
屋企部AE110都已經10歲, 家人都覺得係時候換過部.
同埋老媽子上落私家車都幾辛苦, 所以會諗D易上落既車.

都諗過Toyota Porte 1.5, 但係水貨車同埋好貴, 感覺唔值.

同埋一家大細外出通常六個人, 楂一部車要超載, 楂兩部又
重皮. 7人車先攪得掂.

我都鐘意楂棍仔, 不過內子1A牌, 所以只有妥協啦.

我選擇既criteria 有:
- 由於要上落大斜路, 部車要夠力. target 會係 2.4 級別或以上.
- 一定要有自動門
- 最好有低地台
- 唔要 CVT 波箱
- 車身不能太高(如 Alphard 果D, 好多車場泊唔到)
- 日本車
BMW E46 320i
hkbw 發表於 2007-2-21 06:16 | 顯示全部樓層
原帖由 Dolphin 於 2007-2-21 05:49 發表

都諗過Toyota Porte 1.5, 但係水貨車同埋好貴, 感覺唔值.

同埋一家大細外出通常六個人, 楂一部車要超載, 楂兩部又
重皮. 7人車先攪得掂.

我都鐘意楂棍仔, 不過內子1A牌, 所以只有妥協啦.  

我選擇既criteria 有:
- 由於要上落大斜路, 部車要夠力. target 會係 2.4 級別或以上.
- 一定要有自動門
- 最好有低地台
- 唔要 CVT 波箱
- 車身不能太高(如 Alphard 果D, 好多車場泊唔到)
- 日本車

咦, 110? 97年, 如果你遲兩三年放, 小弟會好有興趣..haha...
雖然唔要CVT, 但如果過多一兩個月的話, 小弟會建議你考慮Previa Hybird....
而家行緊街既, 據聞都係唔過$1 每公里, 雖然行CVT, 但豐田既CVT, 發展到而家其實都靠得著...
力水仲要好過普通版, 雖然設備冇乜, 但論實用的話就一流了...

如果想玩棍仔, PREVIA/其他豐田車其實都提供了兩個方法的:
1. 水貨商個邊應該會可以幫你入部返來
2. 可以找代理傾下, 可能有機會傾得成的...
殺雞焉用牛刀?!
3N105 發表於 2007-2-21 10:18 | 顯示全部樓層

原帖由 Dolphin 於 2007-2-21 05:49 發表

同埋一家大細外出通常六個人, 楂一部車 ...

我屋企用緊既STEPWGN 2.4都符合到你既要求(除左cvt), 不過我覺得STEPWGN一定要買2.4, 因為2.4真係好好力
同埋唔好睇STEPWGN好似好大部, 其實佢唔係好高, 我地用咁耐未試過入唔到停車場..

左右電動趟門超方便, 亦都超安全....(唔入p波開唔到)

d椅我覺得推摺都算易, 不過唔算輕。

低地台, 雖然唔係超低 :p 車箱真係夠大夠闊, 可能我地果架係全黑籠, 個感覺更強。

個CVT波箱算係咁啦, 其實都好有反應, 同埋有得玩 7前速+/-波。(軑後f1果隻)
架車05年年尾出, so far咁耐都冇事。

講唔好處, 我就唔係咁鍾意果個曚下曚下既天窗,  同埋佢最尾果排坐三個人真係爭d , (compare with 1st generation STEPWGN)
渣stepwgn個姿勢同渣我部astina差好遠, 可能我部astina太低, 渣stepwgn好似渣巴士咁...

自動波波坑仲係一條直坑(即係唔係hiace狗牙果隻), 而且波位距離短, 成日要睇住入波...

同埋路(地?)政署又有一批lu.......

其實講返兩年前, 我地諗住出stream既, 但係比佢既後排嚇親, 又矮又窄。至於果期2nd-facelift版stepwgn又樣衰, 卒之等到第三代stepwgn, 一出即買, 果時覺得好型, 同之前兩代差好遠, 個dash又特別又簡潔(果時黎講)。

唔知新既stream係未仲係咁, 我見到真車都覺得幾型~~
Dolphin 發表於 2007-2-21 10:45 | 顯示全部樓層
原帖由 hkbw 於 2007-2-21 06:16 發表

咦, 110? 97年, 如果你遲兩三年放, 小弟會好有興趣..haha...
雖然唔要CVT, 但如果過多一兩個月的話, 小弟會建議你考慮Previa Hybird....
而家行緊街既, 據聞都係唔過$1 每公里, 雖然行CVT, 但豐田既CVT,  ...

Hybrid 車我有D "淆底"... (驚維修費貴, 幫藍天打氣=/=幫荷包打氣)

我又有諗過 Prairie, 依家都幾多易手盤, 價錢又 ok. 不過佢細部左D, 又係CVT.
Dolphin 發表於 2007-2-21 11:10 | 顯示全部樓層
原帖由 3N105 於 2007-2-21 10:18 發表

我屋企用緊既STEPWGN 2.4都符合到你既要求(除左cvt), 不過我覺得STEPWGN一定要買2.4, 因為2.4真係好好力
同埋唔好睇STEPWGN好似好大部, 其實佢唔係好高, 我地用咁耐未試過入唔到停車場..

左右電動趟門超 ...

舊款 Stepwgn 以前租過來楂一日, 感覺真係楂貨 Van 咁, 唔知呢一代有冇改善呢?
3N105 發表於 2007-2-21 11:24 | 顯示全部樓層

原帖由 Dolphin 於 2007-2-21 11:10 發表

舊款 Stepwgn 以前租過來楂一日, 感覺真係楂貨 Van 咁, 唔知呢一代有冇改善呢?

感覺係改善左(可能因為個dash既design同地台既關係), 但係一定唔會係私家車既感覺。
simular to Previa。

唔止渣既感覺, 第一代stepwgn成個內籠都好似貨van咁。