hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (A) Life 生活討論區 香港地方討論 (A10) [問] 新蒲崗衙前圍村多問
開啟左側

[問] 新蒲崗衙前圍村多問

tristan 發表於 2007-2-22 22:41 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

請問各位新蒲崗衙前圍村被是不是還未被人封村?
1. 如果還未何時會封村?
2. 請問大家有沒有一些英文的web-site 介紹衙前圍村的呢?

事緣我Team的同事下星期去香港 (他是 senior policy planner), 想我介紹一下香港的舊建築物,
我想了一想就想起了衙前圍村, 讓他見識一下"有香港特色的古物保護政策" 的豐碩成果....
因此在yahoo爬了文但未有專題介紹, 特此請求各位提供資料.
先謝!!

P.S. 介紹一個外国人去濕地公園, 好像有點兒那個...
StarFlyer燃燒的流星般劃過世界
JX9097 發表於 2007-2-22 22:46 | 顯示全部樓層
衙前衛村未拆
喺東頭邨隔離
Octavian 發表於 2007-2-23 05:00 | 顯示全部樓層
"有香港特色的古物保護政策" ...
仲有大坑既名門(前虎豹別墅..而家只係得返間屋,花園冇晒)<--- keep一個有architectural interest既building (HAB,2004)而唔keep一個有collective memories既花園

雷生春+石硤尾村41座<---人地捐左間屋,但係皮費太高,冇團體負擔得起個maintenance cost,照舊荒廢 (明報,2007)..比著你grade 1 listed historical building又如何?

美利樓<---舊瓶新酒,只係得external wall,但入面全concrete frame..結果比AMO踢出historical building list..都唔知叫佢係成功定係失敗

尖咀前水警基地....直頭係表現出冇conservation area + 將古蹟租比地產商營運既"優點" --monument building仲係度,不過樹冇左,山冇左,後山既建築物比人拆左(SCMP, 2007)<--不過原本係乜野建築物?

天星碼頭/啟德機場控制塔,都應該可以做到example掛?

回返正文 : 跟據1月22日既星島日報講,封村既deadline好似係今年3月,但係會保留天后廟,牌坊,村公所(即係牌坊果間屋?),仲會起返圍牆同放2支大炮上去..(長實順應AAB意思,不過,我真係諗唔到起完出黎會係點樣)
英文website就唔覺有,但係網上就搵到一d thesis有講衙前圍村..可能對你搵reference有d幫助

樓主| tristan 發表於 2007-2-23 23:55 | 顯示全部樓層

原帖由 Octavian 於 23/2/2007 05:00 發表
"有香港特色的古物保護政策" ...
仲有大坑既名門(前虎豹別墅..而家只係得返間屋,花園冇晒)<--- keep一個有architectural interest既building (HAB,2004)而唔keep一個有collective memories既花園

雷生春+石硤尾村41座<---人地捐左間屋,但係皮費太高,冇團體負擔得起個maintenance cost,照舊荒廢 (明報,2007)..比著你grade 1 listed historical building又如何?

美利樓<---舊瓶新酒,只係得external wall,但入面全concrete frame..結果比AMO踢出historical building list..都唔知叫佢係成功定係失敗

尖咀前水警基地....直頭係表現出冇conservation area + 將古蹟租比地產商營運既"優點" --monument building仲係度,不過樹冇左,山冇左,後山既建築物比人拆左(SCMP, 2007)<--不過原本係乜野建築物?

天星碼頭/啟德機場控制塔,都應該可以做到example掛?

回返正文 : 跟據1月22日既星島日報講,封村既deadline好似係今年3月,但係會保留天后廟,牌坊,村公所(即係牌坊果間屋?),仲會起返圍牆同放2支大炮上去..(長實順應AAB意思,不過,我真係諗唔到起完出黎會係點樣)
英文website就唔覺有,但係網上就搵到一d thesis有講衙前圍村..可能對你搵reference有d幫助

以上例子好好表現出政府無牙力及完全對heritage propection 無心管理(此乃香港式的積極不干擾政策也).
無乜funding 就算了, 你租個旺鋪(前水警基地)比人理論上係你強勢, 唔多唔少 condition (by contract or development approval) 都可以落返一二個吧? 而且也不是租出去就唔理, 好似送&#21655;比黑洞.
"尖咀前水警基地後山既建築物比人拆左" --- 是否現在北京道一號原址, 我記得以前係一棟紅磚建築物來的,
用途一時醒唔起...

美利樓拆那時, 例如 South Australia 的 State Heritage listed building (~香港一級)都係要求保留約5-8m 深的 facade 而已... South Australia 係大約90s 中後期才改成 State Heritage 要全部保留, 郁一郁都要入 Development Application. (i.e.內部裝修/改用途) 正因為這樣我把某澳洲第3間建校大學的物業部"好好教育"了一番也讓他們吃了不少苦頭以後再不敢為所欲為.   6008兄唔好怪我呀!
不過, "外部"重建總起碼好過比人送了出去 landfill e.g. 中環天星

另外, 石硤尾村41座 不是被房署改為房屋博物館嗎? 那不是有人認頭了嗎?
[以下屬個人意/偏見] 雷生堂原擁有者好醒, 適時將棟樓(波)拋出來唔理. 與其不可以拆(公眾反對後再影響公司形象)又要錢維修. 不如捐出來'做下'善事, 公司形象加分也可以光明正大唔理棟樓. 高手也!

最後, 我想叫同事去衙前圍村, 但他中文字都唔識多過, 我怕他迷路而且無英文介紹去到都唔知有也特別.
至於北上濕地公園我更加怕他走唔出天水圍和諧式迷宮 or 真係變了北上...
我想到頭都大了!!  

P.S. 我自己騎劫了自己編文...
StarFlyer燃燒的流星般劃過世界
sg 發表於 2007-2-24 02:48 | 顯示全部樓層
原帖由 tristan 於 2007-2-22 22:41 發表
請問各位新蒲崗衙前圍村被是不是還未被人封村?

其實你地想睇邊一類的香港的舊建築物 ?

其實仲有一些都幾地道的,

唐樓(近幾年至heat)
深水&#22487;,灣仔,上環一帶
HKU 大三學生在2003年做了一系列Models and
measured drawings(incl.Plans,sections and elevations)
書名:Tong Lau 唐樓

棚屋
大澳,鯉魚門

中式歷史建築
錦田覲廷書室(西鐵錦上路站), 天水圍聚星樓,

圍村
吉慶圍,老圍

西式歷史建築
HKU Loke Yew Hall,聖約翰座堂

軍事歷史建築
筲箕灣海防博物館

中西混合歷史建築
大埔火車博物館

舊屋村
蘇屋村(2008年拆第一期),石硤尾村,漁灣村

你仲可以聯絡,
1.)香港大學建築系的Prof. David Lung,
他是古物諮詢委員會主席,
而他的research interest 係Vernacular architecture;
Architectural/Urban conservation; Urban regeneration,
聯絡方法,請click入,揀第二位,
http://www.arch.hku.hk/people/staffa.html

2.)還可以找建築署(ASD)幫手帶隊參觀,
因為ASD有做開歷史建築保育及研究,
過往也做了不少成功歷史建築保育的個案.
聯絡方法及詳情請click,
http://www.archsd.gov.hk/archsd_ ... ev1=8&Status=PC

希望可以幫到你

煒鑫扮師奶  已經俾人拉
SKAL 發表於 2007-2-24 15:23 | 顯示全部樓層
舊屋村仲有牛頭角下村(二區),2009年至清拆,
在九龍灣地鐵站下車,過了觀塘道對面馬路便是。

P.S. : 其實推介濕地公園也無不可, 起碼它代表了
香港在生態保育方面的一個重要的建築。
早前Sg兄還以這個地方做project的example o添。
巴迷~耶耶耶無限的滋味
Octavian 發表於 2007-2-24 19:00 | 顯示全部樓層

原帖由 tristan 於 2007-2-23 23:55 發表

另外, 石硤尾村41座 不是被房署改為房屋博物館嗎? 那不是有人認頭了嗎?

我最初都以為係..但我前幾日睇明報既報導,話入面變左垃圾堆
1954&#63886;&#63768;成的美荷&#63820;,是香港最早期的公屋,3&#63886;前被&#63900;為一級&#63884;史建築物時,曾
經考慮改建為公屋博物館。可是,房屋署接手後,一直只用鐵絲網把大廈包圍,官
員找&#63847;到民間團體營運,但又&#63847;欲投放資&#63754;翻修,使一級古蹟荒廢至今。居民遷出
後,美荷&#63820;有&#63847;少垃圾,&#63925;如,單位內半樽未用完的番茄醬,早已發霉&#63847;能再用,
我們希望任由風吹雨打的美荷&#63820;,&#63847;致&#63958;&#63768;到同一地步。

Source : 明報2月21日社評

題外話---阿肥平局長係度話"保育舊樓唔駛錢呀?",自己係度諗,如果扣除左政府資助(曾經有/而家仲資助緊),
有幾多公家古蹟/historical buildings係可以自負盈虧?收入cover到維修同復修既費用?

我自己除左果個"好成功"既舊水警總部外 (政府仲有錢收),都諗唔到有d乜野做到example...
做博物館/小型商店/維持原本既用途(學校/教堂etc.)可能對個built heritage保護係最好,
但係錢就不斷咁要倒貼出去...
我就唔信St. John Cathedral可以做到

做商場,旅遊點,周邊重建吸引人流消費,理論上可以為到本之餘,政府仲有錢落袋..
但係做到既破壞...尖咀有眼見了..而且,我搵唔到任何數據support呢個"理論"
於是乎,私人地產商,就照樣拆historical building或者只係象徵性保留,狂向政府係地契上拎著數,
monument冇得拆,就外圍地方就改建到成個商場

為左最大profit,為左"有錢保育"...起商場,起樓!幾偉大? (我就唔信URA既project發展商冇甜頭拎到)

不過英國呢邊,都係靠半官方既機構/基金資助維修吧
ot 一句 : 呢次份assignment,大把case可以寫...爆晒字數都得...  不過,都係插政府政策算啦..哈哈