hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 巴士迷吹水區 (B22) (統計)你覺得什麼區新市鎮的巴士服務是最完善/最差? ...
返回列表 發新帖
開啟左側

(統計)你覺得什麼區新市鎮的巴士服務是最完善/最差?

JX9097 發表於 2007-2-26 23:28 | 顯示全部樓層

原帖由 dennislokawai 於 2007-2-26 17:28 發表
基本上都一致公認左沙田區係最好的了,
除左將軍澳,
可以話每一區都有直車去到,
就連港島東同南區都有車去!

至於最差我個人就覺得北區同將軍澳了,
北區太依賴鐵路,
好多巴士線都好疏,
而將軍澳差 ...

將軍澳已經唔算特別差ga la
相對於葵青嚟講...
dennislokawai 發表於 2007-2-27 10:58 | 顯示全部樓層
原帖由 JX9097 於 2007~2~26 11:28 PM 發表

將軍澳已經唔算特別差ga la
相對於葵青嚟講...

個人認為葵青巴士網絡係唔錯,
但係出市區既交通既班次就好不濟。

而將軍澳就啱啱相反,
巴士路線來來去去都係去果d地方,
但班次就唔錯。

youtube.com/c/dennislokawai
AVD1 發表於 2007-2-27 17:28 | 顯示全部樓層
完善我覺得
沙田
巴士線多 , 去哂 18 區都得 , 仲要密車 (81C , 87D , 89 , 89X 個 D 多車到) ~

最差是係
荃葵青 (計過 只可去到 15 個區 , 冇左 西貢 , 南區及東區) , 北區都係其次
雖則話有地鐵 , 但要知道地鐵唔係萬能
荃灣去九龍東 (觀塘) <- 起荃灣做總站只得條 40 - 仲要個幾鐘先可以到
人地沙田 n 咁多條線去 : 80 , 80X , 89 , 89X .....

葵青都話有條 38 及 42C 經龍翔道 , 都叫好 D

深夜時份
沙田有 N42 , N170 , N270 , N281 (全部起沙田做總站 , 仲有 N281 係直到九龍中心地方) - 新年個 D 時間 , 又有 N 咁多條特別線 (N 線) ~

荃灣得條 N31 去機場 , 經荃灣有 N260 同埋 N269 , 只到美孚 - 新年個 D 時間會有 N43 , N48 同埋 N60 o既 ~
葵青 就有兩條 N237 及 N241 (話就話有兩條線 , 實際上得 N241 同 N281 先有得比 , N237 只係到美孚)

LJ7006 = MF5119 = AVD1
KC3555 發表於 2007-2-28 09:47 | 顯示全部樓層

無錯,北區真係好差,尤其是上水,
向東走要兜足成9個字先上到公路,
向西走就淨食279X,遇上星期日條火龍陣真係
就要等多一班車。
靠火車我都覺得好驚險,東鐵一有乜事去沙田市中心都好麻煩。
有一天火車故障,前往沙田市中心,唯有要坐73A去沙田再轉車入市中心,
足足用左兩個鐘。

荃灣同葵涌當然係其次差,如果無紅小綠小市場及地鐵,
成個荃葵區變成交通死城,但係紅小在葵芳往市區的特快線,
往往要去返荃灣返轉頭,都係幾騎呢.....

無可否認,沙田當然係最好,但都係略嫌往中西區稍缺乏快線。
七擒孟獲尚知廉恥,但某相....
TL 發表於 2007-2-28 12:26 | 顯示全部樓層
dennislokawai 發表於 2007-2-28 13:22 | 顯示全部樓層
原帖由 TL 於 2007~2~28 12:26 PM 發表

鬼叫觀塘乜車都有咩 ,
搞到將軍澳巴士只會去 d 大旺區同基本要有既機場線,
相對西貢市黎講好好多喇.

西貢算係咁啦,
話晒都叫做「郊區」...
(雖然我覺得如果俾新城做西貢線一定會多選擇好多)

其實我都唔係要求將軍澳要做到區區都去到,
不過我總希望將軍澳可以有番條沙田同荃葵青線囉...
youtube.com/c/dennislokawai
 樓主| daiteioh 發表於 2007-2-28 18:00 | 顯示全部樓層

原帖由 kingprowm 於 2007-2-26 20:38 發表
馬鞍山最好, 北區眾望所歸最差 !

馬鞍山仍然好,不過將來馬鐵出市區....
殺85c、681、680,到時馬鞍山是鐵路天下
JX9097 發表於 2007-2-28 18:05 | 顯示全部樓層
原帖由 dennislokawai 於 2007-2-28 13:22 發表

西貢算係咁啦,
話晒都叫做「郊區」...
(雖然我覺得如果俾新城做西貢線一定會多選擇好多)

其實我都唔係要求將軍澳要做到區區都去到,
不過我總希望將軍澳可以有番條沙田同荃葵青線囉...

但觀塘現時已經有齊哂呢D線
如果only做將軍澳,巴士公司又唔肯
如果做埋觀塘/黃大仙,將軍澳會嫌慢,而且同現有路線重疊
AVD1 發表於 2007-2-28 18:43 | 顯示全部樓層
原帖由 JX9097 於 2007-2-28 18:05 發表

但觀塘現時已經有齊哂呢D線
如果only做將軍澳,巴士公司又唔肯
如果做埋觀塘/黃大仙,將軍澳會嫌慢,而且同現有路線重疊

咁可以廷長部份路線 ~~~
LJ7006 = MF5119 = AVD1