hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (C) Transport 交通討論區 航空(C2) 國泰新年獻禮: 直航變超級Indirect flight, 28/2 CX250 ...
開啟左側

國泰新年獻禮: 直航變超級Indirect flight, 28/2 CX250預計延誤20小時

hkbw 發表於 2007-3-1 06:35 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

剛收到消息, 指今日28/2 的CX250竟然DELAY到明日的1400才走得,
好奇心下和某板友一齊找找個原因, 唔搵還好D, 一搵就真係嚇親...

由國泰的網頁所得:
https://www.cathaypacific.com/cpa/zh_INTL/manageyourtrip/a_d?fns_deparrind=depart&departarriveind=depart&time=1&airport=HKG&as_date=20070301&flight_no=255&dest=LHR&as_deparrind=depart&fns_date=20070301&site=Corp&language=GB&device=web&rs_deparrind=arrive&rs_date=20070228&date=20070301&searchid=flight_no_search&origin=HKG&
(因為唔知會唔會之後睇唔到, 所以COPY左出來)

CX255於01 Mar 2007出發(當地時間)
上次更新時間:香港時間 06:16, 01 Mar 2007 (格林威治標準時間 22:16, 28 Feb 2007)。
航班編號 CX 從 至 預定出發時間 估計出發時間 實際出發時間 情況  
CX255 Hong Kong Moscow  28 Feb
00:55 -  28 Feb
01:04 已出發
CX255 Hong Kong London/ Heathrow 28 Feb
00:55 -  -  取消
CX255 Moscow  Helsinki  28 Feb
11:38 -  28 Feb
11:38 已出發
CX255 Moscow  London/ Heathrow 28 Feb
11:38 -  -  取消

CX255 Helsinki  London/ Heathrow 01 Mar
02:20 01 Mar
02:20 -  未出發

另外, 3月1日的正常CX255
CX255 Hong Kong London/ Heathrow 01 Mar 00:55 -  01 Mar
00:52 已出發

究竟發生咩事呢? 而家呢部機係由甚麼機種飛緊呢?
而係Moscow時, 點解會無啦啦要飛去Helsinki呢? 原定係停完Moscow就飛倫敦,
但最後點解又會飛左去Helsinki呢? 仲要Heathrow特登開俾佢降落....
究竟呢班機發生左d乜事呢?

但肯定的就係呢部機明日係做唔到最短時間的turn around, 如果唔係今日CX250班客都唔會
要等到1400先飛得.....

即係話, 明日英國清晨, LHR應該會出現三隻CX 744, assume 個隻周圍停的aircraft都係744的話...
...算係罕見呢...

好彩三月小弟唔係搭CX250...

據消息人士透露, 是次情況十分罕見..

歡迎討論

殺雞焉用牛刀?!
Ken_Dy 發表於 2007-3-1 06:42 | 顯示全部樓層
原帖由 hkbw 於 2007-3-1 06:35 發表
剛收到消息, 指今日28/2 的CX250竟然DELAY到明日的1400才走得,
好奇心下和某板友一齊找找個原因, 唔搵還好D, 一搵就真係嚇親...

由國泰的網頁所得:
https://www.cathaypacific.com/cpa/zh_INTL/manageyou ...

上面既只係departure果part,
等我幫你貼埋arrival果part啦  

CX255於01 Mar 2007到達(當地時間)
上次更新時間:香港時間 06:39, 01 Mar 2007 (格林威治標準時間 22:39, 28 Feb 2007)。
航班編號 CX 從 至 預定抵達時間 估計抵達時間 實際抵達時間 情況  
CX255 Hong Kong London/ Heathrow 28 Feb
06:20 -  -  取消
CX255 Hong Kong Moscow  28 Feb
06:21 -  28 Feb
06:21 已抵達
  Moscow  London/ Heathrow 28 Feb
06:20 -  -  取消

CX255 Moscow  Helsinki  28 Feb
12:17 -  28 Feb
12:17 已抵達
  Helsinki London/ Heathrow 01 Mar
01:20 01 Mar
03:09 -  未到達

正常3月1日朝早到倫敦既cx255
CX255 Hong Kong London/ Heathrow 01 Mar
06:20 01 Mar
06:05 -  未到達

本身28.02班cx255好正常咁dep. HKG,
只係十分鐘behind schedule

兩日既cx255本應亦相隔一日廿四小時
但而家只係相隔左三個鐘

班255香港->倫敦已經攪成咁

咁250個程點算!?!
唔通又停moscow+helsinki咩~

今晚倫敦飛香港既cx250大delay~

delay廿個鐘, 差唔多一日

仲甘過十二月十四果次, 唸返起上次只係delay左十六個鐘

恐怖恐怖~

次次都係cx250有事

上年就兩日o係阿姆斯特丹做technical stop

而家又攪單咁既野

以後打死唔揀坐cx250~

樓主| hkbw 發表於 2007-3-1 06:45 | 顯示全部樓層
原帖由 Ken_Dy 於 2007-3-1 06:42 發表
恐怖恐怖~

次次都係250有事

上年就日日停阿姆斯特丹做technical stop

而家又攪單咁既野

以後打死唔揀坐250~

兩日吧了...
不過, 國泰既員工都話左俾小弟聽, CX250, 往往係CX係LHR第一個犧牲的航班...
殺雞焉用牛刀?!
Ken_Dy 發表於 2007-3-1 06:55 | 顯示全部樓層

原帖由 hkbw 於 2007-3-1 06:45 發表

兩日吧了...
不過, 國泰既員工都話左俾小弟聽, CX250, 往往係CX係LHR第一個犧牲的航班...

原文已改
謝謝提點
 樓主| hkbw 發表於 2007-3-1 07:32 | 顯示全部樓層
幾經轉折, 終於有板友從國泰方面打聽到發生乜事..

據聞係引擎冷卻系統出現問題... 為乘客安全著想, 所以
在以上兩個地方降落, 讓引擎冷卻.

咁又有兩個問題了, 國泰在以上兩個地點都冇補給, 又冇BASE的, 咁:

1. 機師雖然有四位, 但會否已經超過最長可連續飛行時數呢?
2. 機上的CREW MEMBERS, 照計都應該逾時工作得非常緊要了, 呢條數又點計呢?

如果真係為乘客著想, 部機其實係咪打從香港開始就唔應該起飛呢?!
依航班時間表來看, 似乎係在香港起飛時已經發現問題的吧?

究竟係國泰既744易出事, 還是國泰編行LHR的744, 都係要夠期要做檢查,
所以飛去LHR做維修呢?!

殺雞焉用牛刀?!
kh3118 發表於 2007-3-1 08:47 | 顯示全部樓層
如果d tracking website冇錯既話..... 肇事航機係B-HOY!!! CX既Asia's World City彩繪機..... 真係.............. = ="
 樓主| hkbw 發表於 2007-3-1 09:00 | 顯示全部樓層

原帖由 kh3118 於 2007-3-1 08:47 發表
如果d tracking website冇錯既話..... 肇事航機係B-HOY!!! CX既Asia's World City彩繪機..... 真係.............. = ="

咦?邊度有得check?!
殺雞焉用牛刀?!
FBI2 發表於 2007-3-1 09:55 | 顯示全部樓層
原帖由 hkbw 於 2007-3-1 07:32 發表
幾經轉折, 終於有板友從國泰方面打聽到發生乜事..

據聞係引擎冷卻系統出現問題... 為乘客安全著想, 所以
在以上兩個地方降落, 讓引擎冷卻.

咁又有兩個問題了, 國泰在以上兩個地點都冇補給, 又冇BASE的, ...

呢班機用B744定係A343,如果係B744,就真係HEL的稀客.
不過,架機咁都唔出事,國泰都算好野.
屎巴特色: 亂PLAN線,燒銀紙,趕乘客,保冗員,乞政府,屈特工
volvo_chan 發表於 2007-3-1 12:00 | 顯示全部樓層
原帖由 kh3118 於 2007-3-1 08:47 發表
肇事航機係B-HOY!!! CX既Asia's World City彩繪機..... 真係.............. = ="

又係B-HOY

呢架「國泰病機」真係問題多多,上次就冷氣漏水,
今次就引擎冷卻系統有問題,B-HOY真係體弱多病 :L
至于你信不信,我反正信了
Ken_Dy 發表於 2007-3-1 15:50 | 顯示全部樓層

根據國泰個system
班255已經dep. Helsinki

CX255 Helsinki  London/ Heathrow 01 Mar
01:54 -  01 Mar
01:54 Departed

並於03 22到達LHR

我個人覺得除左因為係engine個cooling system之外 . . .
亦係heathrow當局唔比隻744太早降落 (00 00 至 03 00 呢段時間)
所以要係helsinki等咁耐先走得
計好晒d時間先係helsinki走人
比起平時正常係HKG飛黎LHR既時間只係早左1,2小時

但果班LHR既海關真係慘喇
要早成兩個鐘開工
做完255
要等多兩個鐘先再有機返

12:17 -  28 Feb
12:17 Arrived
  Helsinki  London/ Heathrow 01 Mar
01:20 -  01 Mar
03:22 Arrived  

但一拖再拖之下
cx250 亦再delay2小時
16 00啟航

一共delay近 22小時
驚人 . . . 驚人 . . .~

CX250 London/ Heathrow Hong Kong 28 Feb
18:05 01 Mar
16:00 -  Not Yet Departed

同時間地
班250亦順延2小時至聽日既中午時段返抵香港

CX250 London/ Heathrow Hong Kong 01 Mar
14:05 02 Mar
11:42 -  Not Yet Arrived

2007年3月1日  
14:05   CX 250D   倫敦/希斯路  B   國泰航空公司   預計時間 11:53 (2/3/2007)

呢條數有排計囉
唔知cx今次要賠幾多錢比cx255班客, Moscow,Helsinki同Heathrow
仲有就係cx250班客
斷估唔會好似上次12.14咁. . .
淨賠accomodation卦