hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (A) Life 生活討論區 香港地方討論 (A10) Mega Box幾時開幕?
開啟左側

Mega Box幾時開幕?

樓主| OTIS401 發表於 2007-3-10 13:07 | 顯示全部樓層

原帖由 AVD1 於 2007-3-9 11:38 PM 發表

OT. 唔知 Mega Box 有幾多層呢 ?

THX ~

好似有19層
exspeed 發表於 2007-3-10 13:15 | 顯示全部樓層
原帖由 AVD1 於 2007-3-9 23:38 發表

OT. 唔知 Mega Box 有幾多層呢 ?

THX ~

請參考其網頁

http://www.megabox.com.hk
十年功勞遍佈B典,而家積極開拓路典!!!
JX9097 發表於 2007-3-10 14:23 | 顯示全部樓層
原帖由 Jak 於 2007-3-10 13:00 發表
我真係好想知一個甘遠離地鐵站 , 交通配製又不足既大型商場可唔可以吸引人流 ???

呢度MegaBox有講自己「優越位置」
nwfb1601 發表於 2007-3-10 17:16 | 顯示全部樓層

原帖由 JX9097 於 2007-3-10 14:23 發表

呢度MegaBox有講自己「優越位置」

就睇0下到時有幾多人會俾呢句「優越位
置」而俾嘉里呃0左入去......

短 Trident 集團主席、愉景灣之友暨 sica何洛瑤 fans:Dbay116
dennis28a 發表於 2007-3-10 18:31 | 顯示全部樓層
原帖由 nwfb1601 於 2007-3-9 20:09 發表

咁有無話係幾時搞個試業期?

試業期係6月至8月,正式開幕係8月1日。

雖然話地點係九龍灣既南面,不過要去點都有人會去。
畢竟東九龍既消費潛力一直比人低估開,其實MegaBox既情況未有大家想像中嚴重。

其實apm、MegaBox成日話有人流,只不過係將之前太古、將軍澳同本區人流回流。
而且,論遠既話,有唔少商場都係地鐵站鬼死咁遠,到時起左條天橋,相信無人會覺得遠。
(每日放工不知有幾多人行去地鐵站,仲有地鐵優惠站係企業一期,我又唔覺一定無人流)

至於MegaBox既特色...我點都相信Emax(九展)都有人去打保齡,點會無人MegaBox去睇戲同玩呢。
只係無嘉里想像中理想,無大家想像中嚴重。至少觀塘、九龍灣都有商務客同學生去下。
有時,大家唔好淨睇地圖,真係去下果度你會知事實係唔同。
Kingfishsjc 發表於 2007-3-11 00:32 | 顯示全部樓層
原帖由 dennis28a 於 2007-3-10 18:31 發表

試業期係6月至8月,正式開幕係8月1日。

雖然話地點係九龍灣既南面,不過要去點都有人會去。
畢竟東九龍既消費潛力一直比人低估開,其實MegaBox既情況未有大家想像中嚴重。

其實apm、MegaBox成日話有人流,只不過係將之前太古、將軍澳同本區人流回流。
而且,論遠既話,有唔少商場都係地鐵站鬼死咁遠,到時起左條天橋,相信無人會覺得遠。
(每日放工不知有幾多人行去地鐵站,仲有地鐵優惠站係企業一期,我又唔覺一定無人流)

至於MegaBox既特色...我點都相信Emax(九展)都有人去打保齡,點會無人MegaBox去睇戲同玩呢。
只係無嘉里想像中理想,無大家想像中嚴重。至少觀塘、九龍灣都有商務客同學生去下。
有時,大家唔好淨睇地圖,真係去下果度你會知事實係唔同。

去下同經常去應該有d距離, Megabox的位置, 就算有天橋去都仲係「優越地偏僻」. 由
megabox去地鐵站既距離, 同尖沙嘴地鐵站去尖東的情況差唔多, 但係尖東都旺唔起, 點解
megabox又得呢?

人流方面, 係megabox附近係有好多寫字樓,  但係返工人士除左食lunch同放工之外, 都唔會
得閒出黎shopping 行街, 再者都只會俾食肆賺, 其他商戶似乎得益唔大. 至於觀塘同九龍灣
學生, 若果學校區直車去megabox都會諗下, 但係megabox附近無乜學校, 又無乜巴士線行
經, 去地鐵站又好遠, 除非megabox真係正到唔去唔得, 若果唔係不見得去apm同德福一帶
有乜分別.

上面板友提到Emax有人去打下保齡,  因而引伸到點會無人MegaBox去睇戲同玩. 呢一點
我就絕對唔認同. 香港有得打保齡o既地方唔多, 係鐵路沿線有得打o既都唔會太過平. Emax
的價格相對上就平得多, 因此就吸到一定數量既人去打, 情況就好似當年啟德咁. 但講到睇戲
同玩, 相信鐵路沿線商場有很多選擇, 除非真係好平, 否則唔見得我會專登山長水遠行過去.

另外, 大家應該留意, 雖則唔係個個商場都係鐵路沿線, 但係起到有Megabox咁大型既商場就
真係唔多見.  成功而由不在鐵路沿線的例如大埔中心, 佢地本身係住宅區, 附近亦有相對大
型的巴士總站, 再加上學校等設施, 咁先可以做得起.
pakchi70 發表於 2007-3-11 12:50 | 顯示全部樓層

JX9097 發表於 2007-3-11 14:36 | 顯示全部樓層
原帖由 pakchi70 於 2007-3-11 12:50 發表

我見到佢條proposed footbridge九曲十三彎都無乜興趣了....

到時d人多數都係搭免費穿梭巴士ga la...
nwfb1601 發表於 2007-3-11 21:14 | 顯示全部樓層
原帖由 Kingfishsjc 於 2007-3-11 00:32 發表

去下同經常去應該有d距離, Megabox的位置, 就算有天橋去都仲係「優越地偏僻」. 由
megabox去地鐵站既距離, 同尖沙嘴地鐵站去尖東的情況差唔多, 但係尖東都旺唔起, 點解
megabox又得呢?

人流方面, 係me ...

我以前都係九龍灣打0左半年工,間公司都有
幾個客仔係0係0個度,而我有時亦都要去0個
度送貨。講真,企廣三期0個邊真係好偏僻,
就算日頭都係人都唔多個。

就算第時個行人天橋網絡起好0左,可能都係
唔好得去邊;因為呢條天橋俾我0既感覺就係
:同愉景新城行去荃灣地鐵站0既天橋一樣,
都係一條行到你死都未行完0既天橋。

所以有 D 人話Mega Box 可能因為太過偏僻而
做唔起,亦都可以理解0既......
短 Trident 集團主席、愉景灣之友暨 sica何洛瑤 fans:Dbay116
JX9097 發表於 2007-3-11 21:16 | 顯示全部樓層

原帖由 nwfb1601 於 2007-3-11 21:14 發表
就算第時個行人天橋網絡起好0左,可能都係
唔好得去邊;因為呢條天橋俾我0既感覺就係
:同愉景新城行去荃灣地鐵站0既天橋一樣,
都係一條行到你死都未行完0既天橋。

我覺得條天橋應該比愉景新城更遠...