hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 舊文庫 生活資訊舊文庫 校園生活及上班一族 有無今屈會考生考MOCK時的中英文卷..
開啟左側

有無今屈會考生考MOCK時的中英文卷..

JH1912 發表於 2007-3-7 23:14 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

有無今屈會考生考MOCK時的中英文卷係用考評局提供既模擬試題...?

我唔知道係咪所有學校都已經考..
但驚有學校係用呢2份卷但又未考..
所以唔高談闊論住..

今次呢2份卷黎講英文淺好多..
中文就深淺各有啦..
但相比起舊課程..就應該淺了不少了..

各位有何意見?
歡迎討論
3ASV54-JH1912~*
owen1234 發表於 2007-3-8 00:22 | 顯示全部樓層
小弟既學校係用呢份卷~

先講中文,個人覺得卷一係幾難做下,正如有人話唔知條問題問咩,
有陣時睇完篇文章都唔知有咩答
至於作文卷,我覺得比較容易,小弟選了第三題(歡度除夕有感)作,
因為剛過去既除夕過左無耐,小弟仍然仲有記憶,
而我就用左約200字寫經過,400字寫感受,
作起上黎感覺幾好
講開個三題題目,小弟本來有打算作手提電話個題,
但唔清楚題目想我寫咩,驚離題所以無作

至於英文,Paper1A真係比較容易,有d題目直頭係送分(特別係第一篇 ),
雖然Fill in the blanks個part有d幾難,但分數應該唔會太低,
Paper1B方面,我用左半個鐘做完Task1,ideas方面應該唔係問題,
擔心既反而係Task2(我選第二題),points我估好多人都寫到,
不過我擔心我心急過頭寫錯晒d grammar,仲有就係,
小弟唔記得寫題號

回樓主:好似大部份學校都係同一日考~

樓主| JH1912 發表於 2007-3-8 00:32 | 顯示全部樓層
原帖由 owen1234 於 2007-3-8 00:22 發表
小弟既學校係用呢份卷~

先講中文,個人覺得卷一係幾難做下,正如有人話唔知條問題問咩,
有陣時睇完篇文章都唔知有咩答
至於作文卷,我覺得比較容易,小弟選了第三題(歡度除夕有感)作,
因為剛過去既除夕過左無 ...

中文卷最難是要判別部份正確/正確/錯誤/無從判斷..
我自已都不敢肯定...
至於作文我作手提電話..
我初初都驚離錯題..亦有諗過作第3篇..即是除夕果篇..
但驚自已記敘得過於沉悶..先至無選呢題~
我作的內容環繞著時下的年青人沉醉係電話世界中..
花費大筆金錢去追求電話款式...

作文無寫題號..似乎你大頭蝦左D喎..扣分在所難免了..
係呢..唔知你英文PP1A有無用到鉛筆做..?
今期考評局真鬼馬...要用鉛筆去答哂PP1A既題目..
owen1234 發表於 2007-3-8 00:45 | 顯示全部樓層

原帖由 JH1912 於 2007-3-8 00:32 發表

中文卷最難是要判別部份正確/正確/錯誤/無從判斷..
我自已都不敢肯定...
至於作文我作手提電話..
我初初都驚離錯題..亦有諗過作第3篇..即是除夕果篇..
但驚自已記敘得過於沉悶..先至無選呢題~
我作的 ...

文言文個篇文章其實唔難,不過判別題就
你作年青人沉醉電話其實真係幾聰明,
我見到條題目個時係一片空白,
話時話,你d同學多唔多人作第一篇議論文?
小弟一見到條題目即刻打個突,本身作議論文已經唔係強項,
古蹟呢d野小弟認識唔多,所以選題目我只係用左好少時間

英文Paper1A小弟都差d中招,好彩考試完結前知道,唔係就玩完,
不過我考完後問過d中六師兄,佢地話用錯筆影響唔大,
最多係個marker對你既印象差左,唔會全部無晒分
仲有今次我用左40分鐘就完成晒Paper1A既題目,
check完卷仲有時間訓覺,唔知你用左幾多時間呢...?

樓主| JH1912 發表於 2007-3-8 01:37 | 顯示全部樓層
原帖由 owen1234 於 2007-3-8 00:45 發表

文言文個篇文章其實唔難,不過判別題就
你作年青人沉醉電話其實真係幾聰明,
我見到條題目個時係一片空白,
話時話,你d同學多唔多人作第一篇議論文?
小弟一見到條題目即刻打個突,本身作議論文已經唔係強項 ...

以我身邊識得既同學..我個班應該只有唔多於5個作第一篇..
反而作第2篇比起第3篇人數更多..
我係簡題目用既時間真係唔多過2分鐘..
一黎我個人唔鐘意三心兩意..二黎個題目應該係第二條比到最多空間我發揮了..
所以就二話不說簡左第2題...

其實我點解知要用鉛筆呢..有段古...
問考果陣..我見隔離監考果位老師指住本答題簿簿面同另一位老師對話..
靈機一觸估到有D野..就掀去前面果面睇...
真係多得佢唔少~哈哈..
後來我地一班同學都有問D老師會點對待用左原子筆做既學生..
佢話會跟足考評局指引..扣分一定有..但佢就無SURE講扣幾多..

我都係LAST 5 MINS CALL我先至做到最尾果題..
我好多同學都做唔切..
我花太多時間係第一篇講TOUR既文章...我用左30MINS去做第1題..
結果時間分配得唔均等...
反而PP1B我就訓左半小時..

*ORAL EXAM. 唔知係咪又跟考評局呢...
我今日考..但張問題紙唔多似考評局既印刷格式..
只係一張普通A4紙..有題目..
owen1234 發表於 2007-3-8 14:30 | 顯示全部樓層

回複#5的帖子

中文ORAL我今日先考,問題係關於BT既~
我都唔清楚條題目係唔係考評局出,
英文就聽日考,但剛才係Yahoo知識見到有人post左英文oral題目出黎