hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (A) Life 生活討論區 其他討論題目 (N) 鄭耀棠:國家主席胡錦濤同志有可能在七月訪港 ...
開啟左側

鄭耀棠:國家主席胡錦濤同志有可能在七月訪港

238X 發表於 2007-3-18 02:23 | 顯示全部樓層

原帖由 Cantona 於 2007-3-18 02:13 發表

可是,在推動民主政制的步伐,兩個政府高下立見。

好聽一點,建議使用「誠意」;
否則的話,建議使用「技巧」。
推文或跟推文者帖,一律舉報,不作通知
Cantona 發表於 2007-3-18 02:33 | 顯示全部樓層
原帖由 238X 於 2007-3-18 02:23 發表

好聽一點,建議使用「誠意」;
否則的話,建議使用「技巧」。

同意兄台建議,立即修改
tonytsang_hk 發表於 2007-3-18 09:59 | 顯示全部樓層
M君潛了水. 倒想看看他真人是怎樣的
cky 發表於 2007-3-18 18:00 | 顯示全部樓層

回覆 #26 SSBT 的帖子

我諗大家都理解封路的目的
但係大家要諗下背後的含意

如果美國總統到訪, 無人會諗保安一定唔會比宜家胡總落黎弱
之但係, 如果香港相比伊拉克, 阿富汗又或者南美等地
我估布殊 ****仲或者**** 有機會走近民眾, 揮下手, 甚至手都唔出奇
警方咪到時做埋貼身保護, 再加 d g4 咁咯

我們國家領導人呢, 咪隔住一大段距離就上車咯
因為怕有機會面對如長毛, 社民連等示威人士吧
警察就係用來擋住 d 示威人士唔好衝埋去主席...
238X 發表於 2007-3-18 18:44 | 顯示全部樓層
原帖由 SSBT 於 2007-3-17 23:21 發表
點解大家討論都係咁?
樓主出文次次都係「同志」前「同志」後的確令人感到不安,
但係唔鐘意中共都唔代表香港要返去港英時期掛?

大人物來港一定要封路架喇,
但係我覺得唔應該因為佢係中共領導人而不滿, ...

講到尾,某 D 人唔值得服,
或者有 D 人點都係唔服佢地既,
佢地做咩都要被剷。
我地唔鍾意係一件事,但似乎無咩好辦法。

P.S.
掉返轉頭講,我開始覺得,
想「耳根清淨」其實幾奢侈。
習慣左,就唔當一回事咯。
guia 發表於 2007-3-18 19:19 | 顯示全部樓層
原帖由 cky 於 2007-3-18 18:00 發表
我諗大家都理解封路的目的
但係大家要諗下背後的含意

如果美國總統到訪, 無人會諗保安一定唔會比宜家胡總落黎弱
之但係, 如果香港相比伊拉克, 阿富汗又或者南美等地
我估布殊 ****仲或者**** 有機會走近民 ...

但布殊 出巡都有大把人抗議架....
238X 發表於 2007-3-18 20:12 | 顯示全部樓層

原帖由 guia 於 2007-3-18 19:19 發表

但布殊 出巡都有大把人抗議架....

人地係知既,但佢老早放左擋箭牌喇,算喇:
「香港相比伊拉克, 阿富汗又或者南美等地...」
Chairman 發表於 2007-3-20 02:06 | 顯示全部樓層
原帖由 Cantona 於 2007-3-18 02:13 發表

早在八十年代,港人已開始爭取全面普選立法局。港英政府在九十年代,的確大幅度擴大了立法局的直選議席及選民基礎。
某程度,港英政府是回應了港人要求普選的要求。

相反,特區政府卻在九八年的立法會選舉,作出「開倒車」的行為。把新九組削去,換上選民人數不大的功能組別。這也計是中英雙方未能達成直通車協議的結果,無論如何,這對港人來說,確是大幅度的政制倒退。

港英、特區兩政府,皆未能給予港人普選。可是,在推動民主政制的誠意、技巧,兩個政府高下立見。

如果從此邏輯思考,他們又有否自相矛盾呢?

矛盾在於港英政府以不守規則的方式做成了今日的局面。
我唔反對你對政制的評論,但回想一下,
若當年彭定康以中英協議為基礎去做(甚至乎不做),
則今日所謂”特區政府無回應港人要求普選的要求”這個想法在很多人心中未必存在。

若一個人打茅波而得到勝利,是不君子的勝利,
正如很多足球迷不屑當年馬勒當拿以”上帝之手”贏得勝利一樣。
係,勝利就係勝利,不過係咪在公平公正的基礎上贏罷了。
S3BL100 發表於 2007-3-20 14:30 | 顯示全部樓層
原帖由 Chairman 於 2007-3-20 02:06 發表

矛盾在於港英政府以不守規則的方式做成了今日的局面。
我唔反對你對政制的評論,但回想一下,
若當年彭定康以中英協議為基礎去做(甚至乎不做),
則今日所謂”特區政府無回應港人要求普選的要求”這個想 ...

我倒想知道, 當年彭定康的政制改革
有甚麼地方違反中英聯合聲明?
3ASV196 發表於 2007-3-20 22:36 | 顯示全部樓層

其實之前講左咁耐, 講中央同香港的溝通,
難得有國家領導來港, 其實係一個好好的
溝通機會, 有機會見到議員的, 亦俾國家領
導睇到香港情況....

我唔明白點解好多人講咩封路, 其實係好正常的
程序, 示威都會封路la

我覺得唔好為反而反吧....
3ASV196.KE7270