hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (A) Life 生活討論區 其他討論題目 (N) 勾地制下的社會問題
開啟左側

勾地制下的社會問題

Chairman 發表於 2007-3-14 23:31 | 顯示全部樓層

原帖由 053h4 於 2007-3-14 23:12 發表

沒有大跌? 不是罷?
去年各地產代理都話樓市成交量大跌
而事實上回看去年, 無論一手二手成交量都唔好

請問跌了多少?
3ASV196 發表於 2007-3-15 00:48 | 顯示全部樓層
原帖由 Chairman 於 2007-3-14 23:30 發表

什麼是民意?以波鞋街為例,
有民意是要求市建局盡快清拆,改善生活環境;
也有民意以喜帖街為例,要求只維修住宅,
不清拆樓宇以保留社區特色。
兩者皆有接近的民意支持,請問該去尊重那一方民意?

...

最近我做緊有關話題的功課, public participation on planning,
97 後, 民意對於呢d問題, 大為改變, 要求多左好多, 收集意見
變成重要環節, 之前都俾d prof. 問, 民意本身會唔同, 亦係會轉,
即使現在大部分人同意咁, 10年後起好晒, 可能民意有唔同, 呢
方面會係一個大的問題.....

而我個人本身意見會是,  public participation on planning 會是一個
無可改變的大方向, 問題在於找出平衡點, 將來點無人會知, 現在
做到的, 會是估計, 係多方面的資料結合的估計, 包括不同民意, 經濟,
環保等, 同時, 亦要留意, 唔可以將發展拖得太長.....否則呢世都發展
唔到....無可能乎合所有人, 只可以找出所謂主流意見..

從政府 增多使用 outline zoning plan作為district planning 第一步, 同
多左 public consultation, 睇到政府呢方面有努力的, 可能好多人會用
天星作例子, 去批評政府, 但我會覺得係呢方面, 政府, 市民都要
時間去學習緊, 唔應該只針對一個事例, 之後猛加批評, 咁是無意思的...

用返波鞋街為例, 除左去睇民意, 以我所知, 本身亦有學術專業界
去做一d客觀調查, 如樓宇結構等, 所以民意係重要, 但綜合不同資料去
睇, 是更重要.....

當越知得多實際好多野的運作, 就越知道 去決定的難度, 意思唔係話政府
一定做得好好, 我都會批評一d planning 問題, 而民意我亦認同在可持續發
展下, 民主社會下, 非常重要, 但同意chiarman 講, 民意不是尚方寶劍, 但多
方面睇才是重點...

3ASV196.KE7270
 樓主| 053h4 發表於 2007-3-15 13:32 | 顯示全部樓層
 樓主| 053h4 發表於 2007-3-15 19:50 | 顯示全部樓層

Chairman 發表於 2007-3-20 00:45 | 顯示全部樓層
原帖由 053h4 於 2007-3-15 19:50 發表

為可沒有其他解決方法?
根本當地唔太適合住人, 但可作商業用途
反對居民以年長的業主為主,
如鼓勵交回業權給土法, 給他們上公屋
當地的土地用途應為商住, 復修再租出去作商住用途

你這個安排說得不夠清楚:
”鼓勵交回業權給土法(是市建局吧?),給他們上公屋”
這是否意味要那些業主要無償轉讓業權以換取上公屋?
若是,為何要剝奪那些業主得到現金賠償/樓換樓的權利?
若是有現金賠償,又安排上公屋,是否雙重賠償?
那些樓宇真的可以簡單復修後再租出去?
有客觀證明可以這樣做嗎?你自己不也說”根本當地唔太適合住人”嗎?

原帖由 053h4 於 2007-3-15 19:50 發表
如只政府敵我思維停留在"支持"或"反對"而非"協商"
根本是極權主義
(不過極權主義假設內部統一, 外部也有極強統一意識
政府內部根本唔團結, 香港有發達的公民社會
政府唯我獨尊, 視反對聲音為對抗的"極權主義"根本不能成功)

在這個例子下,根本是兩極,
況且,就算只是”大修”,根本也會影響地舖的運作。
民意就是一半一半,”盡快清拆” vs ”保留社區特色”,怎樣辦?
你的建議根本不可行(上文已反映).
若真的這麼簡單就可以解決,早就解決了,各得其所。
為何解決不了,你可以解釋嗎?

在這件事上政府無協商嗎?本人不見得!

都係一句:Pleasing everybody equals to pleasing nobody.
3ASV196 發表於 2007-3-20 10:08 | 顯示全部樓層
其實可以 參考 現時 URA 的做法:

http://www.ura.org.hk/html/c906000t1e.html

就有關版友的"建議, 我覺得本身重建係 LONG TERM
的決定, 例如點解那處唔合適居住? 如果大型重建左,
有無可能改善到居住環境? (觀塘的重建係咁睇)

如果只是復修, 那D樓宇本身結構, 設計, 安全又是否
合乎下一代發展的要求? 復修可能只是SHORT TERM
的決定,長遠都一定改變, 差在政府做定私人發展去做...

另外可謂商住用途? 呢方面解釋可以有唔同, 現時
法定圖則, 部分住宅用途 (R(A)), 最低3層可以作
商業用途, 而本身 商住用途 (C/R)已經差不多無晒...

我都係會講返, 民意本身係重要, 但唔係一定只睇民意,
例如好多市民本身只睇自己利益, 係長遠而整體角度,
又會點呢? 究竟我地要合乎受影響人士的民意, 定係全部
人的民意? 撇除民意, 客觀因素又要睇什麼?

呢D都係好多而比我地討論更複雜的問題, 我同意CHAIRMAN
所講, 若真的這麼簡單就可以解決,早就解決了
3ASV196.KE7270