hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (A) Life 生活討論區 其他討論題目 (N) 香港人應該要學好普通話、英語和俄語
開啟左側

香港人應該要學好普通話、英語和俄語

volvo_chan 發表於 2007-3-13 10:15 | 顯示全部樓層

原帖由 M 於 2007-3-12 18:19 發表
隨著香港回歸祖國,不僅與內地關係變得越親密,連帶與俄羅斯、朝鮮等社會主義國家
的關係也親密起來。然而,在資本主義世界,英語是國際語言。在社會主義世界,俄語
是國際語言。

M君,其實自1991年12月25日蘇聯解體後,俄羅斯就實行了資本主義制度。
所以,現今俄羅斯實際上已經不再是社會主義國家,只是現在俄羅斯的社會環境,
仍被一些人誤以為俄羅斯取代蘇聯後,仍然是實行共產/社會主義。

現今世界上只有五個國家是實行社會主義:中華人民共和國, 朝鮮(北韓), 古巴, 越南, 老撾(寮國)

M君係時候要upgrade下D information啦!
至于你信不信,我反正信了
307 發表於 2007-3-13 10:46 | 顯示全部樓層
無的,
佢可能想我地睇完用俄文寫完的巨著後,
發現原來中國行緊的只係「有中國特色」的社會主義,
而非最正宗的社會主義。

更何況中國的憲法亦都寫明,
佢地行的係馬列(列寧)主義,
但係共產思想根本就同列寧無太大關係,
列寧只係第一個真正實行者,
唔代表佢的一套係好野。

至於史太林,
史太林的想法同列寧更不同,
相通的一點就只是史太林同列寧都係相信有強而有力、少數精英的領導。
而且列寧都曾經行過新經濟政策(亦即係恢復私有產權...)
如果有史太林的完全沒有私產的做法,
我當然無問題,
但唔得的話,就唔該重新度過點樣做影印機。
只罵不建議=不負責任
a396 發表於 2007-3-13 11:20 | 顯示全部樓層
其實學咩語言都有難處, 只係你有冇
心機去學o者.

不過呢位樓主係咪有問題呀? 咁都要
講一輪...
獨派交通迷同政治學人
da54 發表於 2007-3-13 11:27 | 顯示全部樓層

諗極都唔明,點解各位仍然晒咁多時間打咁多字,
去幫呢位板友推文呢?
至於你們信不信?反正我信了
Bristoll5g 發表於 2007-3-13 11:40 | 顯示全部樓層
原帖由 5048nic 於 2007-3-13 08:26 發表
樓主咁鍾意共產主義唔該你搬返大陸
香港唔歡迎你

大陸仲有共產主義咩? 除左個黨個招牌同本憲法係咁寫之外
國內的朋友老問我會選誰...額...我真的沒票
307 發表於 2007-3-13 12:06 | 顯示全部樓層
原帖由 da54 於 2007-3-13 11:27 發表
諗極都唔明,點解各位仍然晒咁多時間打咁多字,
去幫呢位板友推文呢?

點解?

我自己就係想睇下佢點樣去reply,
又或者loop文的話,
都一俾多少少技巧...

但同時間我又知道可以同某d不同意見的板友有理性討論,
所以我都唔想浪費左呢條題目。
只罵不建議=不負責任
eric278 發表於 2007-3-13 12:30 | 顯示全部樓層

原帖由 volvo_chan 於 2007-3-13 10:15 發表

現今世界上只有五個國家是實行社會主義:中華人民共和國, 朝鮮(北韓), 古巴, 越南, 老撾(寮國)

最近多了兩個: 委內瑞拉 (Hugo Chavez) 和玻利維亞 (Juan Evo Morales)
還看香港公交
307 發表於 2007-3-13 12:38 | 顯示全部樓層
原帖由 eric278 於 2007-3-13 12:30 發表
最近多了兩個: 委內瑞拉 (Hugo Chavez) 和玻利維亞 (Juan Evo Morales)

查維斯的一套有共產的思想,
與其他一般傳統的共產主義國家不同的,
就是傳統共產國家行的是一黨專政,
但查維斯上台仍然是依靠人民手中的選票而來。
只罵不建議=不負責任
hkicq 發表於 2007-3-13 12:42 | 顯示全部樓層
原帖由 cky 於 2007-3-12 22:18 發表
我懷疑緊 m 君究竟連俄語內的字母有幾多個同埋點發音都仲未搞得清楚
學 "спасибо" 不如先學 "gracias" 好過

俄語既cyrillic字母係由歐洲文明起源既希腊字母演化出黎既
( f是希腊字母phi,g係gamma,r係rho)不同國家使用既字母數目因應
語言既發音有所不同,俄語用31個字母既.因為原社會主義聯盟
既极權統治,cyrillic字母被視為极權反自由既象征,實屬可惜類.
聯盟解体后,部份前加盟共和國改用拉丁字母.前社聯扶植既
獨立蒙古國在1943年改用cyrillic字母(据指係字母數目最多既)
中國既內蒙古自治區則沿用直寫既蒙古字母.蒙古國在用多黨民主后,
雖沿用cyrillic字母,但在當地既學校亦已開始教用原蒙古字母.
(引用帖既俄語字slasibo係解乜?)
guia 發表於 2007-3-13 13:52 | 顯示全部樓層

原帖由 volvo_chan 於 2007-3-13 10:15 發表

M君,其實自1991年12月25日蘇聯解體後,俄羅斯就實行了資本主義制度。
所以,現今俄羅斯實際上已經不再是社會主義國家,只是現在俄羅斯的社會環境,
仍被一些人誤以為俄羅斯取代蘇聯後,仍然是實行共產/社會 ...

中華人民共和國只係掛名社會主義
現實上已經有好多野步向資本主義