hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 北區2007-2008年度巴士路線發展計劃
開啟左側

[經歷分享/報告] 北區2007-2008年度巴士路線發展計劃

914 發表於 2007-3-14 13:39 | 顯示全部樓層

原帖由 TP人 於 2007-3-13 22:53 發表
閣下的評論,恕我不太認同
遠至 307 全日,又經銅鑼灣 ; 開辦 265S ;
近至線王 74X 也加班 ; 73 經粉嶺南 ; E41 加班,經二號客運大樓 ;
開辦 N42A , 273C
全部都係改善大埔區交通服務
我只知大埔區議員很勇敢地為居民爭取最好的巴士服務
自己身為大埔居民 ,
真的以此為榮

不過呢度係傾北區巴士服務,
如果講大埔的交通,
好似不太恰當
所以小弟都係唔講咁多

如有得罪,請包涵

本來呢條文真係傾北區巴士服務,講大埔的交通真的是不太恰當,不過我仍想補充一點:

我個人認為大埔區議員有功亦有過,功的你都講得七七八八,我會再加埋:
N270 駛經大埔,使太和都有通宵車經過,唔似以前咁慘
誓保70,令271唔到的大埔地區,仍然有直線前往油、佐
72 改去長沙灣

但係 大埔區議員的過失也不少:
醫院路線71K仍然未能全線低地台巴士,$3.90收費亦很合理,可以佢地仍然咬住$3.90唔放,此為佢地的
嚴重過失
273C的開辦是好事,但係絕對唔應該同意用273P處取走一班車

傾番北區:
270改用雙層車一事,個人認為雙層車應先派去77K,甚至77K必需全雙層車
278P應改行大窩西而棄華明,278X亦需加車(因為有板友話278X頂閘頂到七晒彩woh~~)
AP69意外貨櫃佬判終身監禁才合
AD18 發表於 2007-3-14 20:03 | 顯示全部樓層

回覆 #38 chan6723 的帖子

我最近跟過 70 d  師傅車
聽 d 師傅講 70 由大埔往上水既客量就真係一時時既
但係如果之前無 73 / 73A 埋過站既
分分鐘果班 70 係有人企架
要針對ADL呢間如此垃圾既車廠,理由唔需要多
GM 發表於 2007-3-14 22:10 | 顯示全部樓層
原帖由 AD18 於 2007-3-14 10:24 AM 發表
呢句我反而會同意
而家由大埔搭巴士返粉嶺 / 上水
70 係兜得最少既
變左 70 最多流水客果段係大埔返粉嶺 / 上水
不過呢種情況通常係下晝 4 點之後既時間先會見到

不過 70K 真係全冷兼且收 $4 既話
就真 ...

但係70K總站在華明,
搭車時間比70X、273A、270A、278X容易計算。

反而最平的273A就真係兜到趕客。

P.S.:我都好不滿70K收$4
SSBT 發表於 2007-3-14 22:50 | 顯示全部樓層

原帖由 GM 於 2007-3-14 22:10 發表

但係70K總站在華明,
搭車時間比70X、273A、270A、278X容易計算。

反而最平的273A就真係兜到趕客。

P.S.:我都好不滿70K收$4

70K 收 $4.0 ..
仲貴過區外線分段…

搭 273A 來回上水粉嶺,
最少都要搭半個鐘…
又慢又兜,
遇到碌車司機仲衰…

點解北區區議會連 70K 收 $4.0 都唔拗既?
真係咁無牙力?
=0=
hkbm 發表於 2007-3-15 01:52 | 顯示全部樓層
原帖由 fungwb 於 2007-3-13 18:08 發表
是否因為現時行走有關路線的 AM 退役, 所以改用
載客量較大的單層巴士 ?

究竟AA定AM載人多?
好似差唔多喎

原帖由 TP人 於 2007-3-13 21:30 發表
上水出尖東才是 $12,
上水出紅磡係極度超級超值至抵價 $8.5  

加埋隧巴301
出中環只需$16.6
恨死唔少比$18.2同$20.7既人
china 發表於 2007-3-15 02:09 | 顯示全部樓層
原帖由 914 於 2007-3-14 13:39 發表

醫院路線71K仍然未能全線低地台巴士,$3.90收費亦很合理,可以佢地仍然咬住$3.90唔放,此為佢地的
嚴重過失

3.9絕不合理,$3的路線有機會講到3.5/3.7,

大家都知71k無人會坐全程,現在俾佢做3蚊路線,
其實都唔合理,其實佢只值
熱狗2.7的收費等級,即係話全冷最好收3.2,
現在大埔都無人講3.2,仲話唔合理﹖

我認為的大埔區議會過失﹕
1 始終唔明點解71B可以全冷﹖成日覺得
應該收1.4公道D.......。呢條特別平的路線,
唔應該再以加三成做準則。

2 俾73加價,為左小部分人要大部分人俾多錢

3 無人關注過275/綠小 26,又貴又無轉乘。

ccicoltd 發表於 2007-3-15 09:35 | 顯示全部樓層

原帖由 hkbm 於 2007-3-15 01:52 發表
究竟AA定AM載人多?
好似差唔多喎

AA 比 AM 多載約十人。
19 大坑道↔筲箕灣 $4.2
AD18 發表於 2007-3-15 09:50 | 顯示全部樓層

回覆 #43 GM 的帖子

正常黎講就係咁姐
有時如果 70K 沿線有交通問題 / 有壞車而甩班既話
等 278X 既時間係會快過等 70K 架

*其實 70K 要全冷唔係話咩大問題
但係條線全冷而唔減價
我就覺得極度不滿囉

如果話 70K 全冷並改收 $3.7 既話
我都話覺得還可接受
要針對ADL呢間如此垃圾既車廠,理由唔需要多
GM 發表於 2007-3-15 16:19 | 顯示全部樓層
原帖由 hkbm 於 2007-3-15 01:52 AM 發表

究竟AA定AM載人多?
好似差唔多喎

加埋隧巴301
出中環只需$16.6
恨死唔少比$18.2同$20.7既人

比出中環只需$16.6應該同大埔、馬鞍山人用火車比較。
而大埔有k巴、馬鐵近民居,
兩者明顯比粉嶺南行15分鐘去火車站明顯快+舒適。

$21.4這個價錢無可能恨死唔少比$18.2同$20.7既人吧.......

SSBT 發表於 2007-3-15 18:37 | 顯示全部樓層

原帖由 AD18 於 2007-3-15 09:50 發表
正常黎講就係咁姐
有時如果 70K 沿線有交通問題 / 有壞車而甩班既話
等 278X 既時間係會快過等 70K 架

*其實 70K 要全冷唔係話咩大問題
但係條線全冷而唔減價
我就覺得極度不滿囉

如果話 70K 全冷並改 ...

其實 70K 收 $3.7 都已經係唔好架喇,
而家全冷仲一毫子都唔減更加唔應該…

好似上面板友所講,
70K 情況同 71K 差唔多,
唔會有人由華明搭佢兜一個圈去聯和墟、祥華架,
最遠咪又係華明至天平…
根本個行車里數係兜出來既…
=0=