hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (R) Railway 鐵路討論區 港外鐵路 (R3) 調查報告:悉尼CityRail全球最劣+出軌撞塌上蓋黑點 ...
開啟左側

調查報告:悉尼CityRail全球最劣+出軌撞塌上蓋黑點

hk_ayu 發表於 2007-3-21 18:36 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

http://au.news.yahoo.com/070321/19/12tqn.html

根據全球享負盛名的香港地下鐵路(MTR)的調查報告,
對比亞洲、歐洲及美洲近似的鐵路系統,
澳洲最大城市悉尼擁有全球最劣鐵路系統,
在各項範疇的排名均位列榜尾。

報告述:「悉尼CityRail可靠程度遠遠低於香港及國際標準。」

報告中,悉尼CityRail可靠程度差香港10倍,
但營運開支卻高歐洲7倍,維修開支高北美2倍

悉尼市長死撑說報告無根據,
認為每個鐵路系統不盡相同,
悉尼有2,000公里路軌及多於300個車站,
不可相提並論。

悉尼CityRail服務惡劣一向臭名遠播,
車輛殘舊卻保養欠佳,經常故障,
但其調車制度混亂,列車沒有編配指定路線,
行完A線一轉可以走左去D線,之後又走去B線,
只要某一路線有車輛故障,全系統將受牽連。

CityRail亦涉嫌隱瞞報告,
報告06年中已呈交CityRail,
至今才由傳媒揭發

青春的故事  是淫賤  是殘酷
kmb3asv3 發表於 2007-3-21 19:43 | 顯示全部樓層
原帖由 hk_ayu 於 2007-3-21 20:36 發表
http://au.news.yahoo.com/070321/19/12tqn.html

根據全球享負盛名的香港地下鐵路(MTR)的調查報告,
對比亞洲、歐洲及美洲近似的鐵路系統,
澳洲最大城市悉尼擁有全球最劣鐵路系統,
在各項範疇的排名 ...

我就最中肯的, 每日都搭佢, 咁最劣又肯定唔會,
最多只係全球發達城市之中最劣之一o既頭幾名啦...

傳媒o的野真係有陣信50/50好喇...

成日都聽慣政府唱自己o既交通屬國際標準,
但係諷刺地就係佢地早幾個禮拜在公開場合用印度黎比較...
我都唔知印度變左全球主導囉...

用香港黎比較亦都係過份左o既, 始終唔係全球都係3幾分鐘一班車...

我就好老實, 就係 cityrail服務, 收費極昂貴, 服務地底泥.

成日話個infrastructure好複雜, 日本o既鐵路有過之而無不及,
但係人地個準時標準連新幹線都可以做到以秒計,
我地就要挨呢o的5分鐘內埋發車站而又開出到, 就叫準時,
之後o的站遲幾多就抹眼屎乾淨盲...
遲都唔緊要, 俗語都有話, 遲到好過無到...
架車無啦啦去到一個站趕客落車搭下一班, 因為o個班車太遲...
呢o的先至佛都有火.

好老實, 就算我條線舊年cut到繁時15分鐘一班又加價都算,
但係好左兩個月後, 咪又係班班遲, 放工先離譜, 過左1/1/2007之後,
我每日放工班車未試過時間表5分鐘內到我個Epping轉車站,
仲要因為cut車, 每班車都多晒人, 企足一粒鐘.

唔係要佢做到香港咁 (根本就發夢都唔會),
不過真係覺得係政府無能的一個實質証明.

香港有MTR/KCR/LRT這麼完善, 穩健, 現代化的系統, 絕對值得自豪,
我身為香港人都起碼有這些東西可以表揚開去,
等澳洲人見識下真正的國際標準.
超智能巴士 Super-Intelligient Bus
ben1985623 發表於 2007-3-21 21:28 | 顯示全部樓層
我覺得北韓鐵路仲差過佢...我睇過d相路基很爛
P1X3L YOLICA FANS
Leungy 發表於 2007-3-24 01:20 | 顯示全部樓層

One section on the main Southern Line.

Rail 21012006 146 copy.jpg
鐵路藝廊 - www.RailGallery.info
 樓主| hk_ayu 發表於 2007-3-24 07:54 | 顯示全部樓層
原帖由 Leungy 於 2007-3-24 01:20 發表
One section on the main Southern Line.

睇下左下角d路軌咁ge樣
北韓鐵路分分鐘仲好過佢r

墨爾本都係差唔多,
有乜理由火車仲"dun"過巴士

樓主| hk_ayu 發表於 2007-3-24 08:31 | 顯示全部樓層
http://www.smh.com.au/news/national/coverup-rail-crash-risks-compared-to-granville/2007/03/20/1174153066795.html?s_cid=rss_smh

出軌撞塌上蓋黑點:

Super Centre at Hurstville
Goulburn Street parking station
Cahill Expressway at Circular Quay
Rail flyover at Central
North Sydney station
Marrickville car parks
Bankstown car parks

以上路軌上蓋建築(甚至有上蓋公路)均日久失修,
且位於繁忙線路及人流多的地方,
若火車出軌撞向殘破脆弱的支柱,
足以令上蓋倒塌,
造成世紀性災難
pakchi70 發表於 2007-3-25 00:46 | 顯示全部樓層

樓主| hk_ayu 發表於 2007-3-25 06:37 | 顯示全部樓層
原帖由 pakchi70 於 2007-3-25 00:46 發表

你唔講我都唔覺張相有問題
一睇到真係嚇死我,啲路軌好似扭曲晒咁,唔出軌咪算好彩?

好正常呀
我初到澳境個陣都嚇死我
所以點解澳洲d火車又"chok"又"dun",
任何時間都要緊握天花(因為冇扶手)

唔單止咁,
固定路軌的枕木可以霉到斷開,
甚至路軌與枕木脫離移位,
列車駛過後路軌就上下郁動(原理好似鋼線踩完上下郁咁)

路軌變形(幾乎任何一段路都係咁)

053h4 發表於 2007-3-25 11:49 | 顯示全部樓層
 樓主| hk_ayu 發表於 2007-3-25 16:27 | 顯示全部樓層

原帖由 053h4 於 2007-3-25 11:49 發表
如果"悉尼有2,000公里路軌及多於300個車站"
資源分散在不少極少人的車站
營運成本及維修自然極高
邊有可能有好服務

要好服務, 當然是重組減少蝕錢服務
集中資源做好某些地區
但同香港區議會一 ...

問題係悉尼營運/維修每1km路軌都比外國高7-9倍,
但係出黎的路軌路基卻係扭曲的質素,
呢個係管理效率上的問題

澳洲人幾懶做野幾散漫全世界都知,
冗員極多做野極慢,