hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 屯門區2007-2008年度巴士路線發展計劃(已補回打漏一項) ...
開啟左側

[問題] 屯門區2007-2008年度巴士路線發展計劃(已補回打漏一項)

ASV66 發表於 2007-3-27 18:54 | 顯示全部樓層

原帖由 mat 於 2007-3-25 12:29 發表

以我經驗以一班100客計....有25人係青公上車度喇.............
而我最想既方法係:962全日跟962X经置樂咁行.......{當然班次有價講}
                               但青公一帶一定嘈死............

大哥! 你肯定好少過黎呢邊頂啦! 真正揸車返工既居民, 佔左5%都冇! 相反, 呢一帶最多係返灣仔, 中上環既OL, 同埋銅鑼灣既SALES GIRL, 100人中有25係青公? 調轉就差不多! 唔係點會962三聖特車同962S去到黃金已經"掛爐"?

P.S. 唔計三聖R線村巴, 青公沿線基本上只有兩班由愛琴開既村巴, 仲要係就返9:00群, 實施5日制之後, 搭佢根本趕唔切!
ASV66 發表於 2007-3-27 19:06 | 顯示全部樓層
原帖由 Mahoumatic 於 2007-3-27 03:13 發表

班次上就係258D數字上好D,實際上開線以來感覺係兩回事,
特別係大時大節…
都係一句,兩條線班次都唔係好…

我都係插咀,想講句公道說話。
57M班次密?你拎返1983年57M開線時既班次就叫密(7-12分 ...

我都知道個時間表, 但係相比之下, 57M只係SERVE山景, 青山村一帶, 而且包有位坐, 車又新D.

61M嘛? 上完大欖涌先兜個大圈, 再去小欖, 青山別墅, 樂安排, 小秀村, 龍珠島, 黃金海岸, 愛琴海岸, 蒙地卡羅, 咖啡灣, 容龍, 三聖, 恆福, 置樂.......除左居民, 仲有去BBQ同黃金海岸既遊人呢? 返懲教署既職員呢? 每個站上一個客都多過你57M掛? 仲要實際等車時, 見兩架57M先黎架爆既61M! 而家全冷都好D, 一年前? 同班"熱血青年"一齊上熱狗掛爐返屋企, 然後睇住後面架57M MAN扒頭......
ASV66 發表於 2007-3-27 19:14 | 顯示全部樓層
原帖由 Mahoumatic 於 2007-3-27 03:13 發表

「以小弟所知山景居民大部分都係老人家, 失業人士或者行路過對面工業區返工既人士…」
小弟真係唔知你依點係根據咩而黎,不過建議你睇一睇黃頁地圖既統計資料先講…
山景居民工作人口數目係過萬既,唔好因為你見唔到就當人唔存在。

對唔住! 總之小弟眼見既就係咁.

我係住青公, 而且係屯門工業區返工, 而且我細佬住景華樓添! 統計資料係死既, 作數都唔出奇格? 況且係"黃頁", 佢地都係SHARE人地D數之嘛!

我無意同你爭辯, 我講D說話完全係住左呢度4年所見, 唔信既小弟可以招呼你到寒舍住一個星期, 見到實際情況之後你就會明白我講既係事實.
exspeed 發表於 2007-3-27 20:27 | 顯示全部樓層

原帖由 ASV66 於 2007-3-27 19:06 發表

仲要實際等車時, 見兩架57M先黎架爆既61M!  

唔係卦....就放工時間等車所見, 肯定係 61M 密過 57M,
仲要有時前後腳咁黎, 但又唔係滿個隻....
十年功勞遍佈B典,而家積極開拓路典!!!
Crotone 發表於 2007-3-27 20:36 | 顯示全部樓層
原帖由 exspeed 於 2007-3-27 20:27 發表

唔係卦....就放工時間等車所見, 肯定係 61M 密過 57M,
仲要有時前後腳咁黎, 但又唔係滿個隻....

係邊度見到先..如係荃灣, 果度有61M特車
One Door Closes Another Door Opens
mat 發表於 2007-3-27 23:21 | 顯示全部樓層
原帖由 ASV66 於 2007-3-27 18:54 發表

大哥! 你肯定好少過黎呢邊頂啦! 真正揸車返工既居民, 佔左5%都冇! 相反, 呢一帶最多係返灣仔, 中上環既OL, 同埋銅鑼灣既SALES GIRL, 100人中有25係青公? 調轉就差不多! 唔係點會962三聖特車同962S去到 ...
我認一樣野........就係100有25%既情形....係非繁及紅日............(但我原文都講明係非繁時)........
係繁忙時間........有幾多屯碼人同你搭962丫......又疏ヌ兜.....
呢個情況咪就如你所講962既青公客一定多好多law..............不過我認對青公邨巴唔熟

我原本既意思剩係想講下962系全日既路線......有冇得一家便宜兩家著....可以執靚d jei...........同埋請問點樣計算...真正揸車返工既5%都冇??????????......我都係估下乍喎......呢d私人樓居民有車既比率點都好過屋邨掛.......可以話支持政府個個用交通工具既......

歡迎乘搭晒命巴士公司....
jx6215 發表於 2007-3-28 00:19 | 顯示全部樓層

有既....962A得佢未加班
依排成日要企(都好似唔係依排既事了)
JU2541 發表於 2007-3-28 07:50 | 顯示全部樓層
原帖由 jx6215 於 2007-3-28 00:19 發表
有既....962A得佢未加班
依排成日要企(都好似唔係依排既事了)

你響邊度睇先?

到海翠要企就可能要加喇...
如果過左梁悠偉都要加..就真係有 d ....

我真係好似冇咩點見過 962A 要企 ... 962P 就見得多喇
人一九,腦便殘
FBI2 發表於 2007-3-28 11:28 | 顯示全部樓層
原帖由 mat 於 2007-3-25 12:29 發表

我自己都係屯碼人...........對962拆都冇感覺.........因為實左太複雜.............
對屯碼人而言.最perfact梗係泳池直上屯公...........但非繁客量......如果要cut班黎維持..
我又覺得不值 ...

最好962和962X一齊拆,2條去晒銅鑼灣,962非繁時班次減半(即15-20分鐘一班),如果青公
D客投訴,大可以話----咎由自取..
屎巴特色: 亂PLAN線,燒銀紙,趕乘客,保冗員,乞政府,屈特工
mat 發表於 2007-3-28 23:19 | 顯示全部樓層

原帖由 FBI2 於 2007-3-28 11:28 發表

最好962和962X一齊拆,2條去晒銅鑼灣,962非繁時班次減半(即15-20分鐘一班),如果青公
D客投訴,大可以話----咎由自取..

其實最好962B去老銅..........962跟置樂走.............咁就最正............
當然d 962S/A/p keep返住
歡迎乘搭晒命巴士公司....