hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 東區區議會RDP討論結果
開啟左側

[路線計劃/RPP] 東區區議會RDP討論結果

ccicoltd 發表於 2007-3-25 23:05 | 顯示全部樓層

原帖由 Choi 於 2007-3-25 22:20 發表
其實可否77停鵝頸橋北行分站,
跟隨789上橋,後在糖水道下橋。
那麼便可以服務灣仔東/銅鑼灣西前往北角/太古/耀東特快?
(收$5.3,參照2x)
反正銅鑼灣往來上述地方沒有快線,說不定殺出一條新的血路。
...

沒法同站候車,沒有吸引力,19 便是一個失敗的例子。
19 大坑道↔筲箕灣 $4.2
lukin 發表於 2007-3-25 23:48 | 顯示全部樓層
原帖由 cx734 於 2007-3-25 22:29 發表

想同現實可能會唔同,
就算2A同2B梅花地開車,
當經過幾個燈位幾個分站後,2A同2B兩車都會拖卡
形成等了廿分鐘後,2A及2B同時到站
仲有有2A同2B同時到站,
2A上完,2B又停又上,好浪費時間
(車長見兩車路線n ...

唔好話2部2a,小弟親眼所見,
同一時間黎3部8p埋崇光個部,第一部係銅鑼灣特車,
一分鐘後兩部正常既8p接連黎到,見第一部上緊客都係唔識抽頭,
係要停係度頂住條線,我就唔知呢d係咪巴士公司既要求!(不准過前車)
只係見到後面一大堆巴士因為呢兩部8p而塞哂係度!

所以就算開埋條2b又或者加多d車落2a都係冇用的,一日巴士公司有呢條規定,
條路想唔塞都幾難!

053h4 發表於 2007-3-26 00:30 | 顯示全部樓層
lukin 發表於 2007-3-26 00:44 | 顯示全部樓層

其實大家只要睇下由天后開始,一直去到香港殯儀館既呢段英皇道
有幾多條行車線,而同一時間呢段路又有幾多條巴士路線行經,就
會明白點解條路會咁塞。

每一班車上上落落既時間唔同,而巴士公司以「提升服務」為由一定
要車長對準個站先好開門上落客。呢部用3分鐘,果部用2分鐘,後面
果部要6分鐘,條路又唔可以爬頭 (雙白線),又或者係爬頭都冇用,呢
頭爬到兩步又要等位入番原有條線。結果,大家一齊係度塞....

2號、8號、99號改路、19縮短,原本去港運城、健威、則魚涌、太古城
等乘客過哂落條2a、77同116身上,問題係,2a,無錯已經加密左車,
但個個站都大把人上大把人落,但北角既道路情況正如我上面所講,就算你
一分鐘一班都好,去到呢個位都係要塞係度等前面既車上落完客先輪到你埋站。
77改做特快既原意係好,之但係要去到北角先上東廊根本對提升服務毫無幫助。
係天后到北角間已經塞左一輪、上到東廊撞到東隧口又係塞一輪,去到西灣河
可能會比行英皇道快得果少少。但原本要搭77既客(部份正因為上唔到2a而改上77
去港運城、健威、則魚涌、太古城)焗住要搭返2a,2a又要加車去serve呢班客,結果
去到該段路又係要塞係度......

所以我之前提出77改係興發街上東廊,學返a12咁糖水道落橋返英皇道,
又或者係跟m722咁行,起碼銅鑼灣同維園去則魚涌同太古既客會改搭佢,
變相減輕左2a既負擔。至於巴士公司加多一兩班車,密返少少個班次,
仲可以乘機加果分段賺多d添。我相信係南區搭77去天后、炮台山既客點都唔夠
銅鑼灣去港運城、健威、則魚涌、太古城多吧?至於南區去天后、炮台山,
則可以搭38、42。咁樣改法,令到更多人受惠,更善用資源吧

評分

參與人數 1aPower +5 收起 理由
fungwb + 5 我很贊同

查看全部評分

lukin 發表於 2007-3-26 00:54 | 顯示全部樓層
原帖由 053h4 於 2007-3-26 00:30 發表

崇光大站, 5分鐘就有成百個客
之後維多利亞公園兩個站通常最多上40人

如果其中一部8p抽頭, 除了崇光客可能上唔到車
巴士也不能運載足夠的乘客

同樣112, 除了崇光\堅拿道天橋底唔抽頭外
過到對面海 ...

當一部係空載的8p去到呢個大站,即是等緊既乘客己經有車去服務佢地
有位坐之餘亦有大把位比你企。至於後面果兩部,唔好意思,我漏講既係
第二部係半滿,而第三部只得三分一滿。第一部剩係上客都用左成十分鐘,
清哂條龍之餘,都未要去到著客滿燈。咁後兩部係到等左10分鐘載得幾多人?

與其係咁既話,點解第三部唔抽頭走人呢?唔通崇光既乘客先係客,維園等緊既唔係客?
而因為呢兩部8p,令到後面幾多條線既車埋唔到站上落客?
JN6854 發表於 2007-3-26 01:05 | 顯示全部樓層
完全諗唔明點解係要拎77開刀... ←呢個就係重點
外人認為38,42仲有多餘運載力去做田灣、香港仔
但係就無諗過繁忙時間77會變成38,42,72 0既輔助線
不論收7.0又好6.2又好 一樣照上
原因就係38,42,72上唔到車

講真0個句 真係想減少英皇道東行車流0既
掟幾條線入電器道 比掟上東廊又serve唔到原有班客
繁忙時間又塞車塞到"得不償失"(行車時間仲要編得更長)好
不過咁攪就肯定要0係油街附近整個站俾番炮台山上落班客
唔係一過歌頓道要到大強街0個頭先有站就真係唔改好過改...

今日望番03/04~05/05~06/06~07/07~08南區RDP
無一年重組項目唔係講減車縮線
由2003年RDP開始已經用盡方法意圖將南區對外線搬離繁忙路段
如果唔係區議會力撐 真係想像唔到而家南區對外線會改成點
放狗咬流浪貓屬違反防止殘酷對待動物條例
Citybus10 發表於 2007-3-26 01:13 | 顯示全部樓層

我覺得而家搞巴士個思維就係好假定條巴士線客量唔得,
就一定要削線重組,但係一條巴士線客量視乎唔只一個因
素,係架車快定慢、覆蓋點、細至巴士公司o既服務質素
(如派咩車、o的車乾唔軌淨、司機態度、甚至可能冇做到
班次素講出黎o既野而常客又摸唔到個服務究竟係點:例
如講明5-10分鐘,但係一時密一時疏,可能有o的客get唔
到個班而改用其他交通),而家個諗法唔係唔o岩,但係好
似忽略左其他因素咁,咁假若巴士公司服務差 - 如車舊、
污糟等,第日可以大條道理唔理佢而約化為需求太少而
削減服務。

留番俾一條線而加密班次好似冇影響,但個問題係:你
等得o個條線,但o的條線都經相同地方而黎,我想講o既
係如果去一個地方,原本有A線同B線巴士駛經同到達,
而A線要先經塞車點先黎到,咁B線車就可以補充A線因
塞車而脫班,但因為為左重組等原因而得番A線,咁從
呢個case睇,班次好容易唔穩定,若無呢個問題呢,如
果A線經過o既地方發生左交通意外而塞車或封路,咁到
時好多人受影響,而一條線個客源肯定集中哂,2A一定
係好多人銅鑼灣上北角又落好多,成個車程亦會變慢左。
因為個服務好唔flexible。

轉乘其實有Drawback:o的議員提出配套問題,除左佢所
講o既配套,仲有就係班巴士公司同運輸署將人o既行為假
定哂係功利,仲要窄到諗o的市民淨係從金錢去睇件事,如
果平o的就好benefit,亦忽略opportunity cost等問題。第二
就成日以為轉乘唔駛本,轉巴士唔同轉地鐵,同埋香港又冇
轉客設施、亦冇位起到轉乘設施,唔係o的議員點會驚要等
多十幾分鐘呢!尤其香港島內仲要轉車,屋邨真係多老人,
o的議員好似誇大左個point,但其實又唔係。

地鐵飽和都有o的o岩,但議員唔中point,不過地鐵近年繁忙
時間係有減到班,如果巴士減而地鐵又加班,咁都係冇用。

呢份RDP真係要諗清楚先好出,假若巴士係經濟,其實淨係
資源集中唔係太得,唔彈性o既巴士服務先切合唔到每個人
o既需要,下下都話轉車、得番一條線,除左為市民帶來不便,
更重要係個服務難穩定,仲造成反效果......
ksmbh 發表於 2007-3-26 02:04 | 顯示全部樓層
原帖由 lukin 於 2007-3-25 23:48 發表

唔好話2部2a,小弟親眼所見,
同一時間黎3部8p埋崇光個部,第一部係銅鑼灣特車,
一分鐘後兩部正常既8p接連黎到,見第一部上緊客都係唔識抽頭,
係要停係度頂住條線,我就唔知呢d係咪巴士公司既要求!(不 ...

係呀,
部部車都對正站頭使巴士更不靈活,
更易因等埋站而塞車,
怡和街西行便常常出現,
真係減多多車都唔得店,
其實要班客行一個半個車位上車又有咩問題呢...
hkaiw 發表於 2007-3-26 06:25 | 顯示全部樓層
原帖由 JN6854 於 2007-3-26 01:05 發表
今日望番03/04~05/05~06/06~07/07~08南區RDP
無一年重組項目唔係講減車縮線
由2003年RDP開始已經用盡方法意圖將南區對外線搬離繁忙路段
如果唔係區議會力撐 真係想像唔到而家南區對外線會改成點

莫說是南區線,連過海線(690, 914等)也是改經禮頓道,甚至RDP也有提出過2X, 8P等也一併改經禮頓道。
喵...
5048nic 發表於 2007-3-26 07:54 | 顯示全部樓層

簽名被屏蔽