hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (A) Life 生活討論區 其他討論題目 (N) 普選國家主席
開啟左側

普選國家主席

johnnybus 發表於 2007-3-26 20:30 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

香港班民主派就算爭取到 "普選特首" 之後
將來會否 "唔夠喉"
還會到時向 "北京" 爭取埋 "普選國家主席" ........?

guia 發表於 2007-3-26 20:44 | 顯示全部樓層
原帖由 johnnybus 於 2007-3-26 20:30 發表
將來會否 "唔夠喉"
還會到時向 "北京" 爭取埋 "普選國家主席" ........?

一步登天, 未免過份左d, 應該先普選
鄉級行政區領導人、縣級行政區領導人、地級行政區領導人、一級行政區領導人
循序漸進~
PB602 發表於 2007-3-26 21:10 | 顯示全部樓層
原帖由 johnnybus 於 2007-3-26 20:30 發表
將來會否 "唔夠喉"

個人一貫政治立場認為, 中國既事就由中國自己決定, 香港不宜過份介入. 而且一但中國民
主化, 香港再無堅持"一國兩制"既道德盾牌, 自己事事要聽從民主既中國議會, 睇由十三億
中國人選出黎既議員面色做人, 最後連僅餘既丁點自治都無埋, 九千億儲備分分鐘俾中國
議員動議收歸"國庫".

要記住, 如果中國民主化, 呢個政府就係由個D鄉下出黎唔守秩序聲大夾惡既"同胞"所選出
黎(無錯上海北京有D人都比較OK, 但唔好忘記全中國計呢類人只係少數, 構成中國人口最
主要部份係九億農民, 當中包括近億文盲), 唔文明既人選出黎既政府, 自然唔會對香港文明.

好, 唔講自己既政治立場, 另一方面香港民主派亦根本無咁既膽色, 佢地會響香港抗議示威,
但有邊個夠膽過羅湖橋叫一句"結束一黨專政"咩? 上次泛民議員隨立法會上大陸, 只識話深
圳地鐵好先進, 真係得啖笑.

不過, 我都唔希望佢地咁有膽色...
chai 發表於 2007-3-27 14:37 | 顯示全部樓層

原帖由 PB602 於 2007-3-26 21:10 發表

好, 唔講自己既政治立場, 另一方面香港民主派亦根本無咁既膽色, 佢地會響香港抗議示威,
但有邊個夠膽過羅湖橋叫一句"結束一黨專政"咩? 上次泛民議員隨立法會上大陸, 只識話深
圳地鐵好先進, 真係得啖笑.

不過, 我都唔希望佢地咁有膽色...

又是呢﹐那麼相信 閣下會認為徐步高才有真正的膽色.

節錄3月26日明報﹕
徐步高曾與同僚一起往內地消遣時,在羅湖橋大聲叫嚷,「一出香港境,佢突然大嗌口號,如『平反六四、打倒共產黨』」。
*天下雖安 忘戰必危*
Ketsu 發表於 2007-3-27 15:42 | 顯示全部樓層
原帖由 chai 於 2007-3-27 14:37 發表

節錄3月26日明報﹕
徐步高曾與同僚一起往內地消遣時,在羅湖橋大聲叫嚷,「一出香港境,佢突然大嗌口號,如『平反六四、打倒共產黨』」。

好老實講
如果真係要做到連國家主席都普選既話
我諗唯一可以達到既方法
睇怕只有徐生果句口號既最後五個字...

都係諗下算啦...
Abusing dead rule -> Denial of reality
M 發表於 2007-3-29 06:17 | 顯示全部樓層
原帖由 guia 於 2007-3-26 20:44 發表

一步登天, 未免過份左d, 應該先普選
鄉級行政區領導人、縣級行政區領導人、地級行政區領導人、一級行政區領導人
循序漸進~

講唔定佢地會要求全面普選,由縣長到國家主席都要普選。
抵制家樂福‧打倒妖僧達賴
FBI2 發表於 2007-3-29 11:06 | 顯示全部樓層

節錄3月26日明報﹕

如果徐先生唔用梁成恩,唔用麗城護衛條命去拎槍,我相信佢已成為了港人英雄,而唔係而家
既'可疑冷血兇徒'....據佢既日記,如果成功對付老董,金利來一哥,中指議員等,的確可令大部分
港人振奮....

可惜,人地命硬過佢...........何況共產黨氣數未盡...

多言了!
屎巴特色: 亂PLAN線,燒銀紙,趕乘客,保冗員,乞政府,屈特工
DK704_3N133 發表於 2007-3-29 15:25 | 顯示全部樓層
原帖由 M 於 2007-3-29 06:17 發表

講唔定佢地會要求全面普選,由縣長到國家主席都要普選。

民主係要有返咁上下人均民智先得ge......
香港人均民智高過中國.....但都未適合普選......
何況中國?
不過中國而加都好積極推行民主ga la......
所以都會有普選國家主席ge一日

dicksonboy 發表於 2007-3-30 01:51 | 顯示全部樓層

節錄3月26日明報﹕

徐步高都未夠班~!
學下六四班大學生先喇~
企響架坦克前面擋駕,都唔好話咁激進
響天安門遊行,嗌口號都得呀
不過睇黎都唔會架喇~或者去北京睇下人地D地鐵有幾先進就得既