hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 巴士攝影作品貼圖區 (B3) 錯體站牌又一宗!(地點:觀塘道)
開啟左側

錯體站牌又一宗!(地點:觀塘道)

AP147 發表於 2007-3-28 18:27 | 顯示全部樓層

3C的車站牌有部分都係寫中港城 (例如黃大仙中心)
寫中港城並無不妥
EE9255 發表於 2007-3-28 22:22 | 顯示全部樓層
做人要變通下
唔好死牛一面頸
dennislokawai 發表於 2007-3-28 23:19 | 顯示全部樓層
原帖由 JX9097 於 2007~3~28 01:42 AM 發表
反正都係同一地方
寫乜名又何必執著
而且中港城知名度絕不比中港碼頭低
(甚麼比中港碼頭更高)
問題...都唔係問題啦...

我諗除咗果刻真係去搭船外,
大部份既人都會講果度係中港城
多過中港碼頭囉...
youtube.com/c/dennislokawai
virus 發表於 2007-3-29 00:54 | 顯示全部樓層

簽名被屏蔽
Gary_B 發表於 2007-3-29 04:38 | 顯示全部樓層

回覆 #1 eric278 的帖子

嘩﹗ 咁 「大埔火車站」呢類又點算?

「矯枉過正」跟「差不多先生」道理相若。
dennislokawai 發表於 2007-3-29 09:26 | 顯示全部樓層
原帖由 Gary_B 於 2007~3~29 04:38 AM 發表
嘩﹗ 咁 「大埔火車站」呢類又點算?

「矯枉過正」跟「差不多先生」道理相若。

個人認為「大埔火車站」的確叫番「大埔墟火車站」會好d,
話晒以前來講兩個係唔同既車站。
不過用咗咁多年都無人嘈過,
唔改都無嘜所謂既~~

哈!唔知樓主會唔會話277個總站官方係叫
「落馬洲公共交通轉車站」而膠牌電牌
甚至站頭既牌只出「落馬洲」而認為係錯體呢?
youtube.com/c/dennislokawai
ricky619 發表於 2007-3-29 10:19 | 顯示全部樓層

如此說來, 彩雲村白虹樓外也有錯體站牌,
因為寫著 "29M,42 往順利村", "26,27 往順天村",
多了個"村"字
yoyotown 發表於 2007-3-29 19:10 | 顯示全部樓層
原帖由 grantbus 於 2007-3-27 13:59 發表
我都覺得個站牌都無問題喎,事實上
好多人叫果度做中港城多過中港碼頭,
況且可能要就番個站牌size,所以將
14號車寫去中港城,其實都唔係咩大問題姐,
不過係覺得有D人有點標奇立異而已。

I don't think KMB staff written China Hong Kong City is because of size, as you can see 15 Hung Hom Pier also seperated into two lines. That's why it should not have problem put China Hong Kong Pier into two line.

But I think China Hong Kong City is more famous than China Hong Kong Pier because the shopping arcade and office tower also called China Hong Kong City.
活著, 我應該做甚麼!
HOMAN 發表於 2007-3-30 08:57 | 顯示全部樓層
原帖由 dennislokawai 於 2007-3-29 09:26 發表

個人認為「大埔火車站」的確叫番「大埔墟火車站」會好d,
話晒以前來講兩個係唔同既車站。
不過用咗咁多年都無人嘈過,
唔改都無嘜所謂既~~

哈!唔知樓主會唔會話277個總站官方係叫
「落馬洲公共 ...

如果要講正確,
大埔墟火車站都係錯,
正確係大埔墟車站
睇開d啦...
LS996 發表於 2007-3-30 11:18 | 顯示全部樓層

原帖由 HOMAN 於 2007-3-30 08:57 發表

如果要講正確,
大埔墟火車站都係錯,
正確係大埔墟車站
睇開d啦...

就咁車站添呀..
好難統一
要轉就埋
旺角車站
烏溪沙車站 lu
無味罐頭