hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 西貢區巴士路線發展計劃2007-2008幾時發表? ...
開啟左側

[問題] 西貢區巴士路線發展計劃2007-2008幾時發表?

cong 發表於 2007-3-29 17:14 | 顯示全部樓層

dennislokawai 發表於 2007-3-29 17:18 | 顯示全部樓層
原帖由 cong 於 2007~3~29 05:14 PM 發表

車程越長 D 客反而會接受轉一程車...帶大件行李既客最唔想轉車,但係就冇可能就 E22B 班次

所以咪更覺E22B唔知想點囉...

做機場客的話,
佢又只係晌一至五既工作天早晚單向開兩班;

做機場返工客的話,
佢又唔入後勤區......

youtube.com/c/dennislokawai
cong 發表於 2007-3-29 17:21 | 顯示全部樓層
dennislokawai 發表於 2007-3-29 17:34 | 顯示全部樓層

原帖由 cong 於 2007~3~29 05:21 PM 發表

入後勤都未必吸引人日日俾多幾蚊搭佢出九龍, 少數怕長計

咁又未必架,
如果我晌後勤區返工,
又夾到E22B既時間,
我都寧可俾多少少搭E22B而唔轉車喇,
起碼可以一覺瞓到落車直接返到公司/屋企。

我只係覺得入後勤未必可以改善客量,
但唔入就一定唔會吸引到更多人囉...
~誰@359~ 發表於 2007-3-29 17:37 | 顯示全部樓層
原帖由 cong 於 2007-3-29 17:21 發表

入後勤都未必吸引人日日俾多幾蚊搭佢出九龍, 少數怕長計

不妨計下數啦
如果當九龍班客係落山轉E22既話,上落山來回七蚊,加埋E22來回就收$39.40
($3.50 + $18 + $18 x 80% + $3.50)
如果班客去機場果程係坐E22B,而回程:
1.係坐E22A / E22B / E22A轉E22B,收$37.20($18 + $24 X 80%)
2.係坐其他E線轉E22B既話,收$42 ($18 + $24)
3.係坐其他E線出市區再轉,收$39.5($18 + $18 + $3.50)

又如果當將軍澳班客係出市區轉E22既話,上落山來回九蚊,加埋E22來回就收$41.40
($18 + $18 x 80% + $9)
如果班客去機場果程係坐E22B,而回程:
1.係坐E22A / E22B / E22A轉E22B,收$43.20($24 + $24 X 80%)
2.係坐其他E線轉E22B既話,收$48 ($24 + $24)
3.係坐其他E線出市區再轉,收$45.5($24 + $18 + $4.50)

即係話,如果個班本身可以用到即日來回既話,其實個車錢唔會差太多
仲免除左轉車個麻煩,不過因為要用到即日來回比轉車更麻煩既關係
吸引力就變左唔大囉(E22B定時定候,E22A果個時段就疏到爆炸)
況且如果佢地坐得其他E線再轉,就唔會再轉E22B囉
一來佢唔知道自己轉唔轉到班車,二來仲會貴左

當然最屈機既就係城記加$18雙向分段…

字大只顯得人自大
HV7025 發表於 2007-3-29 18:19 | 顯示全部樓層
原帖由 dennislokawai 於 2007-3-29 17:34 發表

咁又未必架,
如果我晌後勤區返工,
又夾到E22B既時間,
我都寧可俾多少少搭E22B而唔轉車喇,
起碼可以一覺到落車直接返到公司/屋企。

我只係覺得入後勤未必可以改善客量,
但唔入就一定唔會 ...

E22B入後勤我十分贊成, 而我亦相信會令E22B客量有上升
但上升既幅度可能好細, 未必足夠加班
不明白 到底辱了你哪裡 總覺得世界與你為敵
~誰@359~ 發表於 2007-3-29 18:43 | 顯示全部樓層

原帖由 HV7025 於 2007-3-29 18:19 發表

E22B入後勤我十分贊成, 而我亦相信會令E22B客量有上升
但上升既幅度可能好細, 未必足夠加班

咁如果要加班,都要條線本身客量夠先得既
入後勤就係想駁下佢客量升到夠加班
反正就算冇得加班,都可以以現時果幾班車方便乘客
字大只顯得人自大
jv2004 發表於 2007-3-29 21:23 | 顯示全部樓層
原帖由 superbus 於 2007-3-28 22:35 發表
兜後勤會多客
怕且只係某 D 人一廂情願既想法

完全同意.

以我一個旁觀者觀看, 呢度某 D 人好似想將E22B開到E22咁密; 又黑心到想E22A開到E22B咁一日幾班.

不妨嘗試睇下A仔同B仔沿線既人口分佈, 會發現B仔途經既秀茂萍四順一帶係人口老化區域;
而將南坑口新都城果邊人均收入又比較高. 東九各山頭通勤人口相對唔係多, 而且有錢搭飛機遊埠既亦都比山下居民少.
咁請問一個老化社區又點可以support到一條機場全日線呢?

誠如板友之前所言, 入後勤區客量上升既幅度可能好細.
講到E22B兜後勸區客量就會數以倍計增長既果班人, 完全係為想開全日而開全日, 唔顧及實際情況.
我覺得呢條e22b極其量都係長假期可以試下一個鐘開一班, 如果無客都開全日既只會連累埋E22甚至E23減班~

麥當奴道 - 南昌站  12A
dennislokawai 發表於 2007-3-29 22:59 | 顯示全部樓層
原帖由 jv2004 於 2007~3~29 09:23 PM 發表
完全同意.

以我一個旁觀者觀看, 呢度某 D 人好似想將E22B開到E22咁密; 又黑心到想E22A開到E22B咁一日幾班.

不妨嘗試睇下A仔同B仔沿線既人口分佈, 會發現B仔途經既秀茂萍四順一帶係人口老化區域;
而將南坑口新都城果邊人均收入又比較高. 東九各山頭通勤人口相對唔係多, 而且有錢搭飛機遊埠既亦都比山下居民少.
咁請問一個老化社區又點可以support到一條機場全日線呢?  

誠如板友之前所言, 入後勤區客量上升既幅度可能好細.
講到E22B兜後勸區客量就會數以倍計增長既果班人, 完全係為想開全日而開全日, 唔顧及實際情況.
我覺得呢條e22b極其量都係長假期可以試下一個鐘開一班, 如果無客都開全日既只會連累埋E22甚至E23減班~  

由E22B未開辦至今,
晌呢個板我好似未見過一個人係想E22B開到E22咁密
同想E22A減到一日得幾果幾班,
如果你記得不妨send條link俾我睇睇。
以我記憶呢度最多只係希望E22A同E22B各開30分鐘
同晌E22等線抽1-2架車左右而已。

如果你話老化地區去機場既人唔多,
E22同E23都唔好得過E22B好多;
荃葵青區都係人口老化既地區,
咪一樣可以SUPPORT到一條A線同兩條E線。

入後勤區無人話過客量會大幅上升,
只係話客量一定有所改善,
亦無人要求過要一邊經後勤一邊即時全日,
但我覺得可以試試開埋星期六同加開多一兩班車,
甚至試試晌長假開一粒鐘一班,
講全日我諗大部份既板友都係希望客量上升後先囉...

以現時既E22B,
無論係價錢、時間同班次甚至定線,
根本就吸引唔到客,
得出咁既客量根本就好正常。
053h4 發表於 2007-3-29 23:23 | 顯示全部樓層