hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (A) Life 生活討論區 其他討論題目 (N) 委員會建議設新廣播機構
開啟左側

委員會建議設新廣播機構

053h4 發表於 2007-3-28 23:13 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

3ASV196 發表於 2007-3-28 23:37 | 顯示全部樓層
原帖由 053h4 於 2007-3-28 23:13 發表
特首選舉後3天, 政府已出現兩個預設立場的咨詢
更建議港台去留由政府決定

如果認為有競爭選舉, 施政方針有改善
肯定會極度失望

其實呢d事都係之前帶落黎, 今日呢個報告都唔係近日
先做....你都講3天, 無可能咁快改晒吧??

而且咨詢是否應預設立場, 我都覺得係值得討論的話題,
如果一個咨詢一d 立場都無, 係成效方面亦未必一定好
3ASV196.KE7270
 樓主| 053h4 發表於 2007-3-28 23:43 | 顯示全部樓層
3ASV196 發表於 2007-3-28 23:48 | 顯示全部樓層

原帖由 053h4 於 2007-3-28 23:43 發表

一個正常的咨詢
是有3~4個方案由公眾討論
也不會只有一個方案, 並全力推銷某一方案
如在在, 各方案都極差, 可不由頭再開始?

而公營機構發展肯定是具高度討論價值的議題
為可不等多3個月, 等特首帶領 ...

咁唔通個委員會做緊個報告, 做完一下未公布就
由頭再開始做過? 依家都係報告, 亦唔係落實....

我會覺得閣下對咨詢有意見好合理, 但連帶到特首
選舉就不考慮實際情況

而且如果你睇返委員會的成員, 唔係政府人員黎:

http://www.psb-review.org.hk/big5/aboutus.html

以專業人士定出一個專業的建議, 再討論, 我唔
覺得好大問題...佢本身也有收集民意...

樓主| 053h4 發表於 2007-3-28 23:54 | 顯示全部樓層
3ASV196 發表於 2007-3-29 00:33 | 顯示全部樓層
原帖由 053h4 於 2007-3-28 23:54 發表

為要選擇今天公佈, 特首選後不帶點新思維給小組
做多幾個方案出來, 等多3個月先公佈?

基本上, 今次的建議, 如擴闊稅基的咨詢
只有一個方案, 內容極空泛
但卻預設立場全力推銷
如不認同其方向, 差不肯 ...

其實我個人咁睇的, 話 咨詢民意 一定好好聽,
一定越咨詢多就越好.....尤其民主社會....

但往往帶出好多問題, 我自己有讀planning, 都係
一個香港好熱門話題.....我自己都有睇下d planning
上政府的咨詢, 但好多教授都其實質疑公眾咨詢
是否一定合理....

第一, 市民一定唔係專業人士, 提出的是否一定合理?
第二, 政客講出的, 是否中立客觀?
第三, 越多咨詢, 時間越長, 引起其他問題點算?
第四, 民意本身改變好勁, 到一輪咨詢後, 另一d 民意出黎, 咁又點? 再咨詢?

好次今次, 已經由獨立的專業人士/行內人士去做一報告,
理論上比起財政報告等來得更合理.....我亦覺得有空間討論

所以, 本人不反對咨詢, 但幾多咨詢先合理, 先為夠? 點先
叫好? 好似閣下講, 做多幾個方案出來? 但好似最新皇后
碼頭, 都有幾個方案, 出黎又係點? 倒頭來又有人話預設立
場, 話要唔填海, 話其他......政府一唔理, 又批評政府了, 但
批評的人真的考慮過政府提出的問題? 如交通問題? 如果唔
預設立場, 是否一世都無共識?

我覺得, 現在香港係公眾咨詢上, 政府同市民都係初起步,
政府唔係一定o岩, 我同意閣下部分論點, 大家都有好多問題,
未找到一個好好平衡點.....但我會覺得係可持續發展下,
social, econ, environmental 都要平等考慮, 唔可能只是注重social
上意見, 而不顧經濟上的問題.....

對不起, 好似有d 離題, 可能我講野未必正確, 我都明閣下本
身提出方案/問題的熱心(比起好多只識批評的人好), 但希望
係好多時, 考慮的事要更多.....
 樓主| 053h4 發表於 2007-3-29 00:40 | 顯示全部樓層

3ASV196 發表於 2007-3-29 00:44 | 顯示全部樓層
原帖由 053h4 於 2007-3-29 00:40 發表

首先, 本人無話要多次咨詢
而是多方案咨詢

事實上, 市民無專業知識, 提出新的總體方案
但可在細節中討論
但現大方向只有一個, 如可討論下去

如多個方案, 皆如西九般無廣泛認同
是否要推倒重來?

我講以上, 唔等於反對咨詢, 西九問題, 無錯, 又的確係
有需要, 但我所提出的係, 即使咨詢同樣會帶出另外問題,
也不會是完美, 閣下今日2度提出希望無預設立場的咨詢,
我就有關呢樣野, 提出返 要考慮的因素....
 樓主| 053h4 發表於 2007-3-29 00:49 | 顯示全部樓層
3ASV196 發表於 2007-3-29 01:02 | 顯示全部樓層

原帖由 053h4 於 2007-3-29 00:49 發表

咨詢會帶出額外的問題
但這往往啟發出答案
是解決社會上最終問題的共識

如因缺乏討論
覺得咨詢過程是發展的阻礙
似乎極有問題

或者你睇多一次我的回文....
會找到我想講的.....

其實我想講的只是,

咨詢, 有好亦有壞....而要考慮的應該更多....