hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (A) Life 生活討論區 其他討論題目 (N) 你最想叮走那一位問責官員?
開啟左側

你最想叮走那一位問責官員?

lok1032 發表於 2007-4-4 11:25 | 顯示全部樓層

原帖由 Aboveday 於 2007-4-3 20:25 發表
董建華的11位愛將,香港開闢以來最廢的11局長基本上可以全部炒清光.
而最黑人憎同廢的,唔係何志平就係李國章.

無能的老闆, 下面必有無能的下屬
3238 發表於 2007-4-4 12:00 | 顯示全部樓層
我最想叮走的,都係李國章,
教育問題仍是七國咁亂,佢的責任最大。
LNChickenRice 發表於 2007-4-4 17:58 | 顯示全部樓層
俾小弟鬧得多0既廖局長
都算係有d成績見下各位(只限環保方面)
[公交方面,拜託佢搵搵業內人士,或者有研究開公交0既朋友
惡補兩、三年啦...
小弟都要四、五年時間學巴士營運概念,實戰經驗就肯定無0架啦
何妨係廖局長,呢個為環保而忘記上帝0既好官呢?]

反而最想掟佢落台0既,真係李國章李大帝
教院事件之中,佢無幫自己學校*爭油水/budget(即係各位0既血稅)??
(*佢未上位之前,就任中大校長)
好難講服小弟:佢無份囉~
仲有所謂0既教改,不知所謂地搵中小學老師開刀
想唔出現多幾個港產亞久津老師(女王)??好難囉~

在此代各位"中大"人出氣
(誰叫小弟0既中大朋友特別多呢?!)

嶺南雞飯老矣 尚能飯否??
 樓主| Cantona 發表於 2007-4-5 23:48 | 顯示全部樓層

原帖由 238X 於 2007-4-3 23:28 發表
好似林瑞麟呢 D 位,邊個做就邊個死。
俾著我係泛民就幾大由得個最樣衰既做,
否則就少好多攻擊機會。

如果要講,都無乜邊個唔值得叮走,
連許仕仁都成個唔想做既款。問題係,點叮。

要在政治議題上攻擊政府,也不著一定要咬著林公公唔放掛?單是雙普選問題,泛民已經大把空間可發揮
如果下屆政府,可以換一個較易與泛民溝通的人士,擔任此席位
也許有助政府與泛民,就普選方案達成有限度的共識
a396 發表於 2007-4-6 23:49 | 顯示全部樓層
原帖由 chai 於 2007-4-4 02:48 發表

曾蔭權現正極力推薦曾俊華作新一任政務司司長﹐但不知能否即時取得
大陸信任。若否﹐許仕仁或會留任一段短時間﹐又或是 唐英年當不了
特首﹐卻能『微升』一級。

目前傳言的2012特首戰為 曾俊華 對 唐英年﹐當然﹐有中共影子在港
興風作浪﹐變數多得很.....

我都聽過第四屈特首呢單o野, 據講唐財爺
有機會上位. 聽聞唐財爺o既老竇當年同鄧
小平有交情, 所以我諗佢有機會上位.

不過, 有競爭係好事.
獨派交通迷同政治學人
ricky 發表於 2007-4-15 18:05 | 顯示全部樓層
林瑞麟,佢個位都唔使做野,經過幾多人大釋法,證明了政制是由中央決定,不是特區政府。
咁點解仲需要呢個位?
前荃葵青區居民
JX9097 發表於 2007-4-15 18:34 | 顯示全部樓層

林公公,肥平,李大帝呢三個最好早走早著
林公公咁多年都唔知佢做過乜,一點兒貢獻都冇
肥平...佢個位似係食多過做嘢(睇佢個身形就知佢幾好"食")
李大帝,佢可能做事能力方面冇問題,但係做事手法同埋待人接物就真係零分
volvo_chan 發表於 2007-4-16 11:56 | 顯示全部樓層
我最想叮走果位當然是李國章,教育方面唔見有咩成就。
我好憎佢把口,真係乜都係佢講晒,講野又唔識尊重人,
處事手法更加是慘不忍睹。

同埋,李大帝竟然在立法會會議中厚顏無恥地用PDA打機,
之後仲話佢可以一心二用,仲講到佢自己好似好咁,
李大帝咁講真係教壞學生,如果D學生個個上堂學李大帝咁做就........

李國章我覺得真係唔適合繼續做教育統籌局局長,咁講野都得

廖秀冬我都想佢叮走,佢搞環保就真係唔錯,但交通運輸方面就.....差到嘔。
盲目保鐵,咩都向巴士開刀,結果就越搞越糟,未能顧及市民的真正雖求。
廖秀冬對香港交通運輸方面真係要惡補一下,我覺得她對香港交通方面真係無乜概念。

我覺得環境同運輸根本是兩樣野,不過董伯伯當年就夾硬合併佢,真係多得佢唔少,
結果,搞到香港運輸政策一團糟,我建議香港政府應該分拆環境同運輸局。
費時用唔適當的人來管治唔適合的範疇 (廖秀冬管環保ok,但運輸方面極差)
至于你信不信,我反正信了
joeli16 發表於 2007-4-17 08:58 | 顯示全部樓層
我就揀何志平,佢做左民政事務局長咁耐,完全唔覺佢做過野,
最叻就係人地體育有乜獎牌或成績,佢就搶哂頭閘又祝賀又點,慌死其他人唔知咁,
最記得高麗澤/李靜有獎牌,大合照佢就做[攝石人]夾硬攝o係兩人中間。
民政事務局一有乜東瓜豆腐就搵下面d人黎頂,
咁都可以做局長,香港未來真係係咁先。

李國章同林瑞麟已經有板友詳述,不再多講。
CTBVolvo637 發表於 2007-4-17 14:24 | 顯示全部樓層

簽名被屏蔽