hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 九巴是否是時候引入大型單層巴士?
開啟左側

九巴是否是時候引入大型單層巴士?

HE7921 發表於 2007-4-17 18:09 | 顯示全部樓層

原帖由 volvo_chan 於 2007-4-16 09:04 發表
51,想取消又唔得,批爬山Dart退役後(聽講行多2年就退)
51仲唔取消的話,我估九巴唔買新單層行51都唔得。

51比埋陽光做都得
期待香港出現載161人的E500 MMC
alexero 發表於 2007-4-17 22:33 | 顯示全部樓層
原帖由 HE7921 於 2007-4-17 18:09 發表

51比埋陽光做都得

陽光肯唔肯做架... 都要顧下自己盤數吧

51呢D,真係正宗「公益線」
有膽做,無膽認 - Down Down NWFB!
KC6994 發表於 2007-4-18 00:51 | 顯示全部樓層
原帖由 S3N92 於 2007-4-16 22:40 發表
平治?
樓主現實d啦
要買的話E200dart無走雞...E300就細d機會

雖然九記再買Benz (Evobus) 的出品機會渺茫

不過以車論車
ADL Dart SLF vs MAN Lion's City vs Evobus Citaro

Dart SLF 一定排最尾
S3BL121 發表於 2007-4-18 01:06 | 顯示全部樓層

離題一問

其實好多九巴唔想做的線
好似53, 51, 14S
乜真係咁易話俾陽光做
就俾陽光做咩?
專利線唔做唔係拎番個專營權俾人投嗎?
同埋專利線點樣可以無啦啦變為非專利線?
同埋陽光一定要做埋九巴的雞肋線?

上面ge問題係咪版友一廂情願的想法呢?
多言了。
粵B 66645 311常用車
NV58 發表於 2007-4-18 04:36 | 顯示全部樓層
原帖由 KC6994 於 2007-4-17 16:51 發表

雖然九記再買Benz (Evobus) 的出品機會渺茫

不過以車論車
ADL Dart SLF vs MAN Lion's City vs Evobus Citaro

Dart SLF 一定排最尾

The Dart (and E200Dart) is a midibus, a completely different class of vehicle comparing with full
size Citaro and Lion City. It is lighter, with a short designed life and all round, not as tough as its
heavier competitors.

Mercedes simply hasn't got a product which is really suitable for KMB operation - the Citaro is
not much more economical to run than, let's say, an ADS, which KMB has loads as spares anyway,
and because of its size, it is far less versatile. A point of note for die-hard fans of Mercedes, there
is only one product that really suits KMB at the moment:

But if you get this, why not get a E200Dart or an Optare Solo instead, both of which are well proven
in the market?
Tinyl Bus Photography - FB Group
AVW56 發表於 2007-4-18 18:38 | 顯示全部樓層
原帖由 S3BL121 於 2007-4-18 01:06 發表
離題一問

其實好多九巴唔想做的線
好似53, 51, 14S
乜真係咁易話俾陽光做
就俾陽光做咩?
專利線唔做唔係拎番個專營權俾人投嗎?
同埋專利線點樣可以無啦啦變為非專利線?
同埋陽光一定要做埋九巴的雞肋線?

上面ge問 ...

小弟同意閣下的說法
個位版友的想法未免太簡單了......
居然想到了"直接過戶"的方式

雖然陽光係九巴旗下, 但係呢d係專利路線
就算九巴唔做, 都要拎返出黎公開招標
並不是 "直接過戶" 比陽光做的......