hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (R) Railway 鐵路討論區 港外鐵路 (R3) 廣深鐵路CRH動車組4月18日加價
開啟左側

廣深鐵路CRH動車組4月18日加價

bigbrain 發表於 2007-4-16 09:21 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

深圳 - 廣州(東) CRH-1 和諧號動車組全程成人票價

一等: $95 / $100 (貴者為不停中途站車次票價)
二等: $80 / $85

4月17日前的廣深準高票價:

$70 / $75 (準高及藍箭, 貴者為不停中途站車次票價)
$75 / $80 (X2000)

新空調快車軟座同距離的標準票價: $34

以上票價以人民幣為單位

結論:廣深真係識搶錢

GD1570 發表於 2007-4-16 09:58 | 顯示全部樓層
真係好搞錯囉..
只係快十三分鐘就加成33%
但唔搭佢唔通搭兩個幾鐘頭的巴士咩...
一陣俾人搶劫就真係唔只33%喇..

P.S.:內地官方把CRH1的中文名為「龐巴迪」,個名真係幾搞笑
你有你可愛,我有我好笑。
volvo_chan 發表於 2007-4-16 09:59 | 顯示全部樓層
嘩,一次過加成$20,真係非常不合理

我而家都經常要穿梭廣州<--->深圳之間,
之前仲諗住改用CRH1和六提後會維持現時票價,
而家一加加成$20,唔趕時間的話,我都係坐番廣深大巴算數。

人地廣深大巴,即使係用1+2商務位都仲係收$60,咁多年都無加價,
廣深鐵路一加就加成$20,一轉來回就要俾多$40,加幅真係幾大

PS : 看來小弟每月又要俾多百幾蚊比廣深鐵路了

至于你信不信,我反正信了
2A_DL13 發表於 2007-4-16 10:33 | 顯示全部樓層

原帖由 GD1570 於 2007-4-16 09:58 發表
P.S.:內地官方把CRH1的中文名為「龐巴迪」,個名真係幾搞笑 ...

廣深四線開通票價百元

應該係叫"和諧號"列車。

雖然近日不少報章都稱長途巴士的競爭力會增加,不過我相信
在火車比較準時(提速後)以及安全,而且大多數香港人都唔係
經常乘搭廣深鐵路,加價可能對於一般市民無乜所謂。

不過十三分鐘就二十元/人,似乎有點......
Your global lifestyle partner..
ben1985623 發表於 2007-4-16 10:33 | 顯示全部樓層
原帖由 GD1570 於 2007-4-16 09:58 發表
真係好搞錯囉..
只係快十三分鐘就加成33%
但唔搭佢唔通搭兩個幾鐘頭的巴士咩...
一陣俾人搶劫就真係唔只33%喇..

P.S.:內地官方把CRH1的中文名為「龐巴迪」,個名真係幾搞笑 ...

宜家改為和諧號 貴到死,唔知港穗有冇加價??
P1X3L YOLICA FANS
volvo_chan 發表於 2007-4-16 10:41 | 顯示全部樓層
原帖由 ben1985623 於 2007-4-16 10:33 發表

我估港穗直通車應該不會加價,我覺得$190/230已經是港穗車票價的極限。
就算廣深鐵路肯加,我估九鐵都未必肯......

話時話,港穗直通車在今年內會唔會改派CRH系列的動車組呢?
至于你信不信,我反正信了
ronaldlau 發表於 2007-4-16 10:59 | 顯示全部樓層

原帖由 2A_DL13 於 2007-4-16 10:33 發表
不過十三分鐘就二十元/人,似乎有點......

學左田少的一招 wor...
快十三分鐘就加二十元... XD~
但其實呢隻加法對長途有利一些 (省與省之通勤)
而城際.... 搭巴士罷...

P.S. 若香港 -> 上海的行程可以在 10 小時內完成的話,
收$ 800 - 1000 實大把人搭啦...
tonytsang_hk 發表於 2007-4-16 11:41 | 顯示全部樓層
原帖由 volvo_chan 於 2007-4-16 10:41 發表

我估港穗直通車應該不會加價,我覺得$190/230已經是港穗車票價的極限。
就算廣深鐵路肯加,我估九鐵都未必肯......

話時話,港穗直通車在今年內會唔會改派CRH系列的動車組呢? ...

據說71後會
da54 發表於 2007-4-16 11:49 | 顯示全部樓層
全國動車組 (和諧號) 票價都好高,何只廣深?

P.S. CRH 加價前中途停站價錢係一等 80 元,二等 70 元,直達另加 5 元
如今等於一等加 15 元,二等加 5 元...
至於你們信不信?反正我信了
GD1570 發表於 2007-4-16 14:30 | 顯示全部樓層

原帖由 ben1985623 於 16/4/2007 10:33 發表

但我四月九日仲見廣州站的列車表寫「龐巴迪」
你有你可愛,我有我好笑。