hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (A) Life 生活討論區 其他討論題目 (N) [繼續新股]欒川鉬業 vs 中信銀行
開啟左側

[繼續新股]欒川鉬業 vs 中信銀行

limited 發表於 2007-4-17 01:06 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

洛陽欒川鉬業集團股份有限公司 (03993)
招股價: $5.00-$6.80
每手入場費: $6868
截止認購日期: 4月18日
公布結果日期: 4月25日
上市日期: 4月26日

賣點:
● 中國大型綜合鉬業生產商,擁有的鉬礦儲量全球第一
● 往年純利增長迅速,業務的邊際利潤率高
● 國內對鋼鐵需求不斷增長,鉬作為生產不鏽鋼不可少的金屬,有很大需求
● 縱使已調高招股價,市盈率合理甚至頗超值 (15倍)
● 獲得九名知名企業投資者入股,包括中國人壽、中信泰富、花旗集團、
恒基李兆基、周大福鄭裕彤、東亞銀行李國寶、新加坡投資公司、
長江實業及李嘉誠基金會,當然還有沙地王子阿瓦爾德

注意因素:
● 金屬價格較波動

意見:
估計上市後會有可觀升幅,但預料不容易抽中
上市後兩三天如出現低位可考慮吸納

中信銀行股份有限公司 (0998)
招股價: $5.06-$5.86
每手入場費: $5919
截止認購日期: 4月19日
公布結果日期: 4月26日
上市日期: 4月27日

賣點:
● 中國第七大商業銀行
● 業務增長理想,04-06年淨利潤年複合增長 26%

注意因素:
● 市盈率不低 (07年預計 PE 最高 36 倍)
● 市帳率不算好吸引 (PB 最高 2.75 倍, 與建行相若
上市後如升 25% 則跟交行差不多)

意見:
由於集資額大,估計一手中籤機會較高
但也不要對他上市後的升幅期望過高
另市場尚有多間中資銀行股可供選擇
當有比較時,中信銀行不見得有很大優勢

歡迎討論

a396 發表於 2007-4-17 09:55 | 顯示全部樓層
3993 o既招股價(一手計)好貴, 不過
唔知係咪最貴? 最重要o既係有 Mor-
gan Stanley 保薦.
獨派交通迷同政治學人
hr1918 發表於 2007-4-17 15:40 | 顯示全部樓層
原帖由 a396 於 2007-4-17 09:55 發表
3993 o既招股價(一手計)好貴, 不過
唔知係咪最貴? 最重要o既係有 Mor-
gan Stanley 保薦.

唔怕你話貴,最怕你唔黎 富豪效應加想連銀行都借爆孖展,真係想抽都唔知抽唔抽到,今次只會入一手飛碰下運氣,無謂浪費彈藥
我會集中抽中信銀行,希望至少可穩獲兩手吧,今期幾隻撞晒期,無得一注錢走幾轉,分薄晒d資金,真難搞
鄉趕鐵路 用錢鋪出新里程
a396 發表於 2007-4-18 13:52 | 顯示全部樓層

原帖由 hr1918 於 2007-4-17 15:40 發表

唔怕你話貴,最怕你唔黎 富豪效應加想連銀行都借爆孖展,真係想抽都唔知抽唔抽到,今次只會入一手飛碰下運氣,無謂浪費彈藥
我會集中抽中信銀行,希望至少可穩獲兩手吧,今期幾隻撞晒期,無得一注錢走幾轉,分薄晒d資 ...

中信銀行? 表現好似一般咋o番, 感覺上.
我都入o左 3993 一手, 不過我驚抽唔中.
獨派交通迷同政治學人
S3BL121 發表於 2007-4-18 18:59 | 顯示全部樓層
個人比較喜歡3993啦
因為佢差唔多壟斷晒整個鉬業市場
即使其他金屬價格調整
佢都唔會太容易被波及
而鉬再來年的需求伯都會不斷增加
所以前境應該唔錯
本人估計呢隻股的正常PE應該同2626差不多
都會係25倍左右
所以仍然有很大的升幅。

至於中信銀行
小弟o係深圳工作咁耐
真係一間分行都未見過
個名都未聽過
而且商業銀行排第七
市值又唔係好多
面對國內其他商業銀行的競爭
會變得較輸蝕
另外H股如果做到一人一手
上市後升幅一定少好多。
粵B 66645 311常用車
kwaishing 發表於 2007-4-18 21:02 | 顯示全部樓層
兩隻我都有抽, 不過欒川就抽多少少.

中信銀行我都聽過, 在深圳書城 (金山大廈) 地下就有一間分行.  我覺得中信銀行和招商銀行一樣, 規模不及幾家國有商業銀行大, 兩間銀行都是由地方銀行開始做, 發展到今時今日的規模, 預期仍有增長空間, 所以我決定抽中信銀行.  

幾間國有商業銀行當中, 除了建行之外, 間間我都有抽, 只係招行抽唔中, 交行抽兩手俾足兩手, 不過早在2.75賣左 .

中信銀行上市的同時, 我亦持有中信國金股份, 實行 "進可攻, 退可守".  抽到中信銀行固然係好, 但抽唔到都唔緊要, 持有中信國金, 等如間接持有中信銀行股份, 只要中信銀行上市有好表現, 中信國金同樣受惠.
a396 發表於 2007-4-19 00:28 | 顯示全部樓層

原帖由 kwaishing 於 2007-4-18 21:02 發表

幾間國有商業銀行當中, 除了建行之外, 間間我都有抽, 只係招行抽唔中, 交行抽兩手俾足兩手, 不過早在2.75賣左 .

如果你肯 keep 3328 到依家, 我諗你一定
會好過o係果陣沽o左. 不過 3328 早排跌
到差唔多七蚊, 我好驚, 因為我o係七個八
果陣買入, 驚o左一排之後卒之有番起息,
不過到呢排佢就反覆過幾次.

但係 3328 就o黎o係上面出 A 股, 我諗佢
唔會跌得好緊要o既, 反而有o的希望.
獨派交通迷同政治學人
hr1918 發表於 2007-4-19 06:44 | 顯示全部樓層
原帖由 a396 於 2007-4-19 00:28 發表

如果你肯 keep 3328 到依家, 我諗你一定
會好過o係果陣沽o左. 不過 3328 早排跌
到差唔多七蚊, 我好驚, 因為我o係七個八
果陣買入, 驚o左一排之後卒之有番起息,
不過到呢排佢就反覆過幾次.

但係 3328 就o黎o係上面 ...

講就用易,但好多時都係知易行難
舊年好多隻新股如果肯keep到今時今日都已經升左成個開, 只係大部份人只係頭幾日見叫做有得賺唔少唔就走,當然對於一d炒味濃既股呢個策略係無錯,袋左落袋先真正叫賺,但對於一d優質股,大可以擺耐d都唔怕,66同3988我都係招股keep到今時今日,係升得比較慢,不過中長線投資就可以放心渣貨,唔駛怕短期波幅
鄉趕鐵路 用錢鋪出新里程
kingprowm 發表於 2007-4-27 16:01 | 顯示全部樓層
3993 一上市已經升到 $10.7-$11.00,
今天開市 $10.7, 最高 $12.00,
收市 $11.9 !!!
a396 發表於 2007-4-27 19:22 | 顯示全部樓層

原帖由 kingprowm 於 2007-4-27 16:01 發表
3993 一上市已經升到 $10.7-$11.00,
今天開市 $10.7, 最高 $12.00,
收市 $11.9 !!!

去到呢個價位, 我諗大家唔適宜高追.
講起 998, A 股好過 H 股好多, 但係要
留意宏調.

想買就等個價跌o既時候考慮啦, 咩股
都係.

獨派交通迷同政治學人