hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (R) Railway 鐵路討論區 港外鐵路 (R3) Ktt 六提後之速度
開啟左側

Ktt 六提後之速度

yoyotown 發表於 2007-4-20 01:16 | 顯示全部樓層

原帖由 tomyipkm 於 2007-4-19 19:31 發表

KTT應該唔會行慢線喎!
行慢線就算好似T97/T99呢D進港特快不停東莞都要成超過兩小時,但KTT停埋東莞都只係一小時五十分,所以佢應該繼續行高速線! ...

我有個疑問, 提速前, KTT 由九龍直達廣州東需時一小時五十分 (按時間表上表示). 提速後, KTT 加停東莞站, 據時間表上顯示需時一小時四十八分. 點樣可以在不提升車輛性能又加停車站的情況下快兩分鐘? 難道以前一直無開到百六公里?
活著, 我應該做甚麼!
volvo_chan 發表於 2007-4-20 14:23 | 顯示全部樓層
原帖由 kkt 於 2007-4-19 04:10 發表
而且以Ktt而家o既狀態
行160km/h就好似唔係好得wo
最多行140-150km/h架ja

Ktt而家日跑夜跑,一日行三轉廣州加埋成過千公里,Ktt真係殘得好快。
聽人講而家中Ktt跑廣深真係頂多行150km/h,160km/h都無 lu。

71之後,廣穗線換CRH,估計到時CRH行廣穗線全程90分鐘就ok,
唔知到時Ktt客量會唔會有所減少,被CRH搶去呢?
至于你信不信,我反正信了
kkt 發表於 2007-4-21 21:03 | 顯示全部樓層
原帖由 tomyipkm 於 2007-4-19 19:31 發表

KTT應該唔會行慢線喎!
行慢線就算好似T97/T99呢D進港特快不停東莞都要成超過兩小時,但KTT停埋東莞都只係一小時五十分,所以佢應該繼續行高速線! ...

我求證過
原來Ktt同大陸準高速直通車
都係可以行廣深路段o既快線
就此致歉

不過
就周不時要讓路予和諧號列車
咁Ktt同準高速直通車就要入d小站
讓和諧號列車"扒頭"
(就好似直通車,尤其是Ktt,可以o係沙田,火炭或者大埔墟扒東鐵頭一樣)
053h4 發表於 2007-4-22 00:29 | 顯示全部樓層

樓主| Aboveday 發表於 2007-4-22 01:36 | 顯示全部樓層
捱多幾年,廣深港高鐵通車之時,KTT即可退休。
GD1570 發表於 2007-4-22 08:16 | 顯示全部樓層
但KTT唔行穗港線的話
咪變左KTT由全廣深鐵路派車..
到時會唔會變左由九鐵提供線路
廣深派車呢?
你有你可愛,我有我好笑。
AVW56 發表於 2007-4-22 11:26 | 顯示全部樓層

原帖由 GD1570 於 2007-4-22 08:16 發表
但KTT唔行穗港線的話
咪變左KTT由全廣深鐵路派車..
到時會唔會變左由九鐵提供線路
廣深派車呢?

都唔係無可能的事
有左港深廣, 穗港其實都可以話係名存實亡

小弟反而有一個問題, 點解一直以黎要由九鐵同廣深共同派車呢?
由其中一方派車不就是可以了嗎?
yuenpo 發表於 2007-4-22 12:29 | 顯示全部樓層
其實在KTT引入之前港穗直通車一直都係純由中國方面派車
直至廣深鐵路電氣化後先至有KTT的出現

不過我估九鐵都估唔到中國鐵路upgrade 得咁快
如果唔係我估九鐵唔會買最多行 160 km/hr 的車箱
053h4 發表於 2007-4-22 14:24 | 顯示全部樓層
AVW56 發表於 2007-4-22 16:19 | 顯示全部樓層

原帖由 053h4 於 2007-4-22 14:24 發表

不會的, 一個總站是番禺
一個總站是天河, 兩者各有市場

可能吧, 不過小弟就咁睇

港深廣一通車, 相信兩地政府都會減港穗線的班次

港深廣有專用通道, 行車時間比穗港線短很多
就算要由番禺駁車往返廣州東, 總行程時間可能比搭港穗線還要短

雖然日後穗港線仍可走快線, 但將需要讓後來的CRH先行
以致行車時間不穩定, 加上港穗的票價一向都唔算有競爭力
計落計落, 小弟始終覺得, 港穗線搭唔過