hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (C) Transport 交通討論區 航空(C2) 飛行報告: 13/4 CX255 HKG--->LHR
開啟左側

飛行報告: 13/4 CX255 HKG--->LHR

hkbw 發表於 2007-5-2 21:07 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

日期: 13-4-2007
航班編號: CX255 (香港--->倫敦)
機型: B747-400 (74J)
客機: B-HUD
登機閘口: 21

座位編號: 11C (44C)

又一次返英國, 今次呢程機, 要搭744, 冇做ONLINE- CHECKING(一早拎左位, 又係MACRO-POLO CLUB MEMBER,
都費事), 去到機場check-in, 竟然有驚喜.繼去年暑假, 搭A346返香港有得FREE UP-GRADE之後, 再一次享受CX
的商務艙服務, 亦都係繼當年俾人賣"豬仔"去德國而獲得升級之後, 第二次搭國泰744/74J的商務艙..
去下相片先..

登機證

又去商務貴賓室食下野先

之後再慢慢去上機, 21號閘, 唔係太遠

慢慢行上機,唔駛等, 唔駛迫...

座位

就係因為影呢張相, 結識了坐在身邊的外籍少女, YEAR 3, UNIVERSITY OF YORK,
佢又係FREE UPGRADE...佢一上機, 未起飛已經飲左好多野,
我都順手飲返幾杯...

未起飛, 先有人派毛巾抹手...
班機稍遲離開閘口, TAXI WAY都好長...不過位機師技術幾唔錯..
商務艙, 禮品包有埋古龍水/香水等, 個袋幾靚TIM AR...

好了, 到晚餐, 頭盤先有個沙律, 仲有麵包選擇

主菜, 加杯紅酒

兩樣都唔錯, 杯紅酒比想像中更有質數
甜品, 有蛋糕及生果盤選擇, 我就要生果盤算了....

仲有朱古力食, 不過冇影..

唔駛睇BOARDCASTING, 有AVOD,
N咁多套戲選擇, 慢慢睇返套鐵金剛片先, 哎呀!上機前先買左VCD...

訓覺, 都戴著個HEADSET, 個HEADSET有噪音消減功能, 訓覺都訓得好D...

到早餐....生果盤, 清清地..

乳酪及粟米片之爭...粟米片勝

主菜

班機最後較預期早15分鐘降落HEATHROW, 個機師技術真係有一手,
好耐都冇試過坐D技術咁好的機師...
行李亦都出得好快, 好彩, 唔駛趕COACH趕死

今次商務艙的服務都唔錯, 又識做唔阻著人睇戲, 見人地仲訓緊都識
遲D先派餐, 比上次A346的好, 但相比上一次飛德國時, 服務又稍為差了
一點點.

歡迎討論
殺雞焉用牛刀?!
Citybus10 發表於 2007-5-2 22:22 | 顯示全部樓層
你意思係一早揀左位,但佢出boarding pass o個陣佢都upgrade你去business?
volvo_chan 發表於 2007-5-3 01:12 | 顯示全部樓層
而家CX連商務艙餐具都用埋膠餐具,真係「環保」,
我就不太喜歡飛機餐用膠餐具 (特別是商務/頭等),始終無左份尊貴感。
唔知CX頭等艙係咪都用膠餐具呢?

我未坐過CX商務艙,不過在其他中外discuss board睇過商務艙Flight report,
對比樓主的飛機餐,CX餐的份量好似比較少,睇過CO/QR/SQ的長途商務艙飛機餐,
份量明顯是比樓主圖中的商務艙飛機餐多同豐富,不過樓主圖中個餐賣相都唔錯
至于你信不信,我反正信了
 樓主| hkbw 發表於 2007-5-3 02:06 | 顯示全部樓層

原帖由 Citybus10 於 2007-5-2 22:22 發表
你意思係一早揀左位,但佢出boarding pass o個陣佢都upgrade你去business?

我BOOK機位時BOOK左44C, 冇做ONLINE-IN, 出BOARDING PASS就UPGRADE左我.
殺雞焉用牛刀?!
 樓主| hkbw 發表於 2007-5-3 02:09 | 顯示全部樓層
原帖由 volvo_chan 於 2007-5-3 01:12 發表
而家CX連商務艙餐具都用埋膠餐具,真係「環保」,
我就不太喜歡飛機餐用膠餐具 (特別是商務/頭等),始終無左份尊貴感。
唔知CX頭等艙係咪都用膠餐具呢?

我未坐過CX商務艙,不過在其他中外discuss board睇過商務艙Flight report,
對比樓主的飛機餐,CX餐的份量好似比較少,睇過CO/QR/SQ的長途商務艙飛機餐,
份量明顯是比樓主圖中的商務艙飛機餐多同豐富,不過樓主圖中個餐賣相都唔錯

英航商務艙小弟都坐過(又係HKG--->LHR), 真係比CX好得多, 起碼個座位係訓得直....
份量方面, 其實都OK, 每樣少少, 但係頭盤, 主菜, 餐飽, 甜品, 飲品咁上, 份量剛剛好...
殺雞焉用牛刀?!
yuenpo 發表於 2007-5-3 11:31 | 顯示全部樓層
部份航班用膠餐具係九一一後的保安要求
據知,去英國同美國的都受制呢個規定
國泰都無符
不過國泰果D在膠餐具黎講算係好靚架啦
而且佢呢D可以洗淨再用
有D公司頭等都只係用快餐店果種用完即棄餐具
睇相D服務好像唔錯
AVD1 發表於 2007-5-3 19:19 | 顯示全部樓層

CX 好似成日 upgrade D 人去 Business Class o既 ~~~
其實係唔係有 D 客有某種特權
起 Business Class 仲有位 o既 情況下
可以坐 Business Class
定係任何人士如 Business Class 有位就可以坐 ?
LJ7006 = MF5119 = AVD1
 樓主| hkbw 發表於 2007-5-3 19:53 | 顯示全部樓層
原帖由 AVD1 於 2007-5-3 19:19 發表
CX 好似成日 upgrade D 人去 Business Class o既 ~~~
其實係唔係有 D 客有某種特權
起 Business Class 仲有位 o既 情況下
可以坐 Business Class
定係任何人士如 Business Class 有位就可以坐 ? ...

Marco-Polo Club member 優先.

其實每程長程機, 國泰都會盡量fill up個商務及頭等艙, 咁佢後面超賣既economy class
就唔駛咁頭痕....

講開又講, 下年國泰改制, Economy除了現有的classes之外, 仲好似整多左一兩個class...
殺雞焉用牛刀?!
volvo_chan 發表於 2007-5-4 11:58 | 顯示全部樓層
原帖由 yuenpo 於 2007-5-3 11:31 發表
部份航班用膠餐具係九一一後的保安要求
據知,去英國同美國的都受制呢個規定
國泰都無符

我上年坐新加坡航空由新加坡直飛紐約,
來回程都是,經濟艙餐具都是用不鏽鋼。

點解餐具國泰就要用膠,而新航就可以用不鏽鋼呢?

我自己就唔排除認為國泰可能想節省成本,
所以先用較經濟同輕的膠餐具,你地都知啦,
國泰近年來好積極咁節省成本,咁做都唔奇。
至于你信不信,我反正信了
AVD1 發表於 2007-5-4 17:38 | 顯示全部樓層

原帖由 hkbw 於 2007-5-3 19:53 發表

Marco-Polo Club member 優先.

其實每程長程機, 國泰都會盡量fill up個商務及頭等艙, 咁佢後面超賣既economy class
就唔駛咁頭痕....

講開又講, 下年國泰改制, Economy除了現有的classes之外, 仲好似整多左一兩 ...

OT 一問
如何成為 Macro-Polo Club Member ?
LJ7006 = MF5119 = AVD1