hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (F) Fantasy Zone / Fun享區 交通路線建議(F1) 路線重組:43P/49x改動
開啟左側

路線重組:43P/49x改動

Ketsu 發表於 2007-5-4 23:07 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

就49x本身定線「怪異」問題
由於現時來往沙田至荃灣既客量竟然仲多過來往沙田同青衣
而且青衣區居民一直渴求49x唔經荃灣以及延長至青衣南
所以本人有以下建議:

由43P取代49x來往沙田至荃灣既「特快」服務
並改稱45x以及修改路線

荃灣西站開:
原有路線至青山公路,城門道,西樓角路,惠荃路,荃錦交匯處,象鼻山路,原有路線至大埔公路,沙田鄉事會路,大埔公路,沙田市中心巴士總站,沙田正街,橫壆街,源禾路,沙田鄉事會路,大埔公路,原有路線至澤祥街,大學火車站巴士總站,澤祥街返回原有路線。

香港科技園開:
原有路線至瑞祥街,澤祥街,大學火車站巴士總站,澤祥街,瑞祥街,原有路線至大埔公路,沙田市中心巴士總站,沙田正街,橫壆街,源禾路,沙田鄉事會路,原有路線至城門隧道,象鼻山路,荃錦交匯處,惠荃路,廟崗街,城門道返回原有路線

此舉除左可以彌補49x唔經荃灣既「特快」服務之外
更可以讓香港中文大學既師生同教職員
提供全日往來荃灣既服務

至於楊屋道一帶來往沙田既服務
則由45x <-> 41M/41P轉乘代替

至於49x
則將青衣區總站延長去長青
同埋唔經荃灣
路線如下:(只講延長部份及唔停荃灣既部份)

廣源開:
原有路線至荃錦交匯處,德士古道北,德士古道,返回原有路線至青衣碼頭巴士總站,楓樹窩路,楓樹窩路迴旋處,青衣鄉事會路,青衣路及青康路。

長青開:
青康路,青衣路,青衣鄉事會路,楓樹窩路迴旋處,楓樹窩路及青衣碼頭巴士總站,原有路線至青荃路,德士古道,德士古道北,返回原有路線。

呢個改動都係唔想新49x又要先上涌美路至落青衣南
搞到又「環島遊」
而本身佢同42M/243M既轉乘優惠
則改由響長安巴士總站開始

兩線收費及服務時間同現時不變

而49P則因為49x唔再經荃灣而取消
49x平日早上由沙田市中心開往青衣碼頭既特別班次
則由45x短程特別線取代
由沙田市中心至荃灣西站

(*註:最後我都決定唔郁48x)

Abusing dead rule -> Denial of reality
DK704_3N133 發表於 2007-5-4 23:10 | 顯示全部樓層
敢問住荃灣ge梨木樹中學學生點算?
難道要畀多$2搭73x或者等唔知幾長龍ge 82?
 樓主| Ketsu 發表於 2007-5-4 23:19 | 顯示全部樓層
原帖由 DK704_3N133 於 2007-5-4 23:10 發表 http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif

老實講句
冇理由要一條由來往沙田去荃灣既路線
去承擔呢個責任
如果係咁既話根本係有需要開條晨早特別線
由荃灣去呢個地方

或者可以考慮將36響平日晨早返學時間
加停可風中學
之後再由和宜合交匯處掉頭
然後再返總站
並且加密班次
或者咁都可以一黎班學生唔使俾六個六由荃灣搭過黎返學
二黎又可以幫補一下36既客量

Abusing dead rule -> Denial of reality
DIH 發表於 2007-5-4 23:20 | 顯示全部樓層

沙田至荃灣客,其實可以用43X做返大涌橋路解決,不過可能受馬鞍山乘客反對
我咁提議係因為49X在第一城和大涌橋路都有不少客,原49X乘客冇位坐亦會不滿

48X在青山公路和和宜合道都有不少客,其中大窩口往沙田是獨市,無人會用73X轉,很難改。
 樓主| Ketsu 發表於 2007-5-4 23:24 | 顯示全部樓層
原帖由 DIH 於 2007-5-4 23:20 發表 http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif
沙田至荃灣客,其實可以用43X做返大涌橋路解決,不過可能受馬鞍山乘客反對
我咁提議係因為49X在第一城和大涌橋路都有不少客,原49X乘客冇位坐亦會不滿

48X在青山公路和和宜合道都有不少客,其中大窩口往沙田是獨市,無 ...

突然有一個念頭
或者可以解決到個問題
(請留意我既改文)

238X 發表於 2007-5-5 00:45 | 顯示全部樓層
原帖由 Ketsu 於 2007-5-4 23:19 發表 http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif

老實講句
冇理由要一條由來往沙田去荃灣既路線
去承擔呢個責任
如果係咁既話根本係有需要開條晨早特別線
由荃灣去呢個地方

或者可以考慮將36響平日晨早返學時間
加停可風中學
之後再由和宜合交匯處掉頭
然後再返 ...

幾年前我都係度建議過... 36P 嘛。
不過最大鑊係,呢條線俾盡都係四個七,
城隧線至少收多兩蚊。你估九巴會唔會有錢都唔賺?
推文或跟推文者帖,一律舉報,不作通知
wally 發表於 2007-5-5 03:23 | 顯示全部樓層

原帖由 DK704_3N133 於 2007-5-4 23:10 發表 http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif

講真... 好多學生真係唔太在乎呢$2啦...
對好多學生黎講... 有車有空調就得啦...
32 發表於 2007-5-5 07:31 | 顯示全部樓層
定線和途經的地方很奇怪....
如果新 49X 唔經荃灣都一樣去唔到長康、長宏,
他們繼續要轉乘,咁這個改變究竟為了誰?
cheungtszfung 發表於 2007-5-5 08:54 | 顯示全部樓層
原帖由 32 於 2007-5-5 07:31 發表 http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif
定線和途經的地方很奇怪....
如果新 49X 唔經荃灣都一樣去唔到長康、長宏,
他們繼續要轉乘,咁這個改變究竟為了誰?

你個意思即係49X青衣區路線跟42C咁行?
TP人 發表於 2007-5-5 15:06 | 顯示全部樓層

原帖由 Ketsu 於 4/5/2007 23:07 發表 http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif
兩線收費及服務時間同現時不變

如果我無理解錯,
建議的 45X 會收 $7.5 ,
即係原本楊屋道開始搭開 49X 往沙田付 $6.6 的客,
改坐 45X 的話要付 $7.5
可能有小小阻力

我反而有個初步構思,
就係合併 43P 與 49P (當然服務時間執一執啦)
既可滿足青衣往沙田的需求,
又可以配合科學園未來發展
和減少 43P 與 43X 的重疊
不過細節就未得閒諗住
創出自己一片天空  重新領回自我國度