hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (A) Life 生活討論區 其他討論題目 (N) 昨日將軍澳撞死男童既交通意外:
開啟左側

昨日將軍澳撞死男童既交通意外:

hsku 發表於 2007-5-8 13:01 | 顯示全部樓層

那真正司機可控:
交通意外後不顧而逃
串謀妨礙司法公正
無牌駕駛
無第三者保險下駕車
危險駕駛導致他人死亡
誤導執法人員
那位當場被補的領袖(旅長):
誤導執法人員
串謀妨礙司法公正
教唆/容許無駕駛執照人士控制車輛
guia 發表於 2007-5-8 13:59 | 顯示全部樓層
原帖由 hsku 於 2007-5-8 13:01 發表
那真正司機可控:
交通意外後不顧而逃
串謀妨礙司法公正
無牌駕駛
無第三者保險下駕車
危險駕駛導致他人死亡
誤導執法人員
誤導執法人員
串謀妨礙司法公正
教唆/容許無駕駛執照 ...

其實那死者監護人都可以告
因為死者未夠秤係馬路踏單車, 已經違法
仲有那迴旋處都不可以踏單車, 亦已經違法
hkbw 發表於 2007-5-8 18:15 | 顯示全部樓層
原帖由 hsku 於 2007-5-8 13:01 發表
那真正司機可控:
交通意外後不顧而逃
串謀妨礙司法公正
無牌駕駛
無第三者保險下駕車
危險駕駛導致他人死亡

串謀妨礙司法公正

綜合現時各方消息所得, 底線間著個條未必告得入...

另外, 無何否認, 呢件事冇保險會賠.
而肇事司機只得14歲, 應該會交給兒童法庭/少年法庭審理,
但相關判刑, 極有可能比大家預期為低.

個旅長就真係有點..都唔知知話佢乜好..但觀乎現時的證據,
佢應該都只係會被判社會服務令100小時以上....

至於15歲那個, 就算真係檢控, 應該都唔會判得重得去邊...

其實呢個討論應該搬去A4
殺雞焉用牛刀?!
Ketsu 發表於 2007-5-8 18:24 | 顯示全部樓層

呢單野真係大把野講囉:
1. 其實話將軍澳區d 單車徑斷開一截截
搞到d 單車使用者經常要踩出馬路
呢個都算係政府規劃同該區居民所開既玩笑
好老實講句
有好多冇單車徑既地區
例如葵青區同中西區
你真係唔好見佢地嘈話冇單車徑?
你整得條單車徑既就好心就整得好d
唔好整d 唔整d
家陣搞到將軍澳果邊唔湯唔水
真係好難聽講句
你拆哂d 單車徑冇咁嬲啦

2. 死者既父親都算離譜
佢因為買場馬就冇左個仔
更離譜既就係佢食緊綜援都仲走去買馬
用我地納稅人既錢去買馬?
有冇搞錯!

3. 今朝睇方向報
原來班童軍渣大膽車都唔係第一次
真係估都估佢地唔到
就算係有牌既人
個牌雪左好耐再渣車都要操番車啦
何況係一d 冇受過駕駛訓練既細路?
果d 做童軍領袖既大人點去領導班細路架
仲要佢地闖禍都仲要一錯再錯玩頂包?
佢地仲記得唔得謝檸檬單頂包案架!

一單新聞竟然帶出咁多唔同既問題
又係近期罕見...
Abusing dead rule -> Denial of reality
hsku 發表於 2007-5-8 20:11 | 顯示全部樓層

回復 #14 hkbw 的帖子

可能告得入,因為:
1. 他沒有去阻止(拔掉車匙)
2. 事後頂包
pakchi70 發表於 2007-5-8 21:20 | 顯示全部樓層
hkbw 發表於 2007-5-8 21:41 | 顯示全部樓層

原帖由 hsku 於 2007-5-8 20:11 發表
可能告得入,因為:
1. 他沒有去阻止(拔掉車匙)
2. 事後頂包

應該會落charge, 但應該告唔入..
1. 事發時佢不在場
2. 雖然佢頂包, 但這個可辯稱為一時衝動, 希望保著個小朋友的前途, 因而頂包.

所以, 暫時睇落, 應該冇其他subjective的evidence證明佢有教唆, 如果唔係而家就唔會只係聽到
佢只係衰涉嫌妨礙私法公正啦....

佢唔拔掉車匙未必係有力證據, 因為教唆係要有主動性的, 而家暫時綜合各方資料, 未有任何
主動性證據證明...

不過, 童軍旅駕大膽車都成日聽見..多數係私人地方+周圍乜都冇既情況下多...

殺雞焉用牛刀?!
 樓主| nwfb1110 發表於 2007-5-8 23:11 | 顯示全部樓層
最新消息:
涉及意外被扣留的十四歲少年及三十一歲男子,
現在獲准保釋,下星期到警署報到。

他們現時獲准保釋,
會否有機會棄保潛逃?
宏  Wang
a396 發表於 2007-5-9 00:26 | 顯示全部樓層
原帖由 nwfb1110 於 2007-5-8 23:11 發表

最新消息:
涉及意外被扣留的十四歲少年及三十一歲男子,
現在獲准保釋,下星期到警署報到。

他們現時獲准保釋,
會否有機會棄保潛逃?

我諗係有咁o既可能, 不過佢地知衰喎,
樓主未免太杞人憂天o卦? 如果佢地棄
保潛逃, 會仲衰得重o的, 差佬一定會通
緝o既.
獨派交通迷同政治學人
a396 發表於 2007-5-9 00:41 | 顯示全部樓層

原帖由 pakchi70 於 2007-5-8 21:20 發表

算啦,一家唔知一家事

不過我覺得 CPY 兄應該將有關法例
send 去報館, 等佢地知o下, 尤其係死
者o既家屬. 如果佢地到果陣先知自己
害死個親生仔, 咁就太遲喇.

無論點, 受害者家屬同做o左呢單o野
o既人, 以至車主都要負上一定程度
o既責任. 雖然我好同情死者家屬因
冇o左個仔所帶o黎o既傷痛, 係一下
子冇辦法忘記, 但係o係法例之下, 佢
地因冇好好睇住個仔, 令到佢成為輪
下亡魂, 咁o既話, 我覺得佢地冇辦法