hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (A) Life 生活討論區 其他討論題目 (N) 兩百多人投訴聖經內容不雅
開啟左側

兩百多人投訴聖經內容不雅

guia 發表於 2007-5-16 20:48 | 顯示全部樓層

原帖由 eric278 於 2007-5-16 20:39 發表

電影和書刊是受不同的條例進行評級。

電影是受《電影檢查條例》送檢,可評定為第一級(適合任何人士觀看)、第二級(不適合兒童觀看)及第三級(只准十八歲以上人士入場觀看)。

而書刊則受另一條條例《淫褻及不雅物品條例》評 ...

我想問如果投訴事件變為宗教仇恨
最終會否有人需負上刑事責任?
eric278 發表於 2007-5-16 21:01 | 顯示全部樓層
原帖由 guia 於 2007-5-16 20:48 發表

我想問如果投訴事件變為宗教仇恨
最終會否有人需負上刑事責任?

這個情況下,可能甚至有人會涉及違反《基本法》第三十二條:

香港居民有信仰的自由。
香港居民有宗教信仰的自由,有公開傳教和舉行、參加宗教活動的自由。

來源:香港特別行政區基本法
http://www.info.gov.hk/basic_law/fulltext/c-index.htm

因為一旦將聖經評為二級不雅物品,會直接打擊基督教的傳播。
還看香港公交
U-157星之Kelvin 發表於 2007-5-16 21:03 | 顯示全部樓層
原帖由 sq285 於 2007-5-16 19:27 發表
根本成個香港依家好病態,係又反唔係又反,
大家見班區議員就知,有幾多個真係落手落腳做o野?

不過呢件事最大問題係,呢班係反聖經係為乜?
我完全見唔倒會有乜o野利益,又或者o甘問,佢o地做緊乜o野?
人o地信乜又點影響佢o地,要去反 ...

悲嘆今日香港社會人民心態
今天反聖經,明日可能反可蘭經,後天又可能反道德經......
長此下去,看不到香港的將來
Crotone 發表於 2007-5-16 21:31 | 顯示全部樓層

看今日生果報指奧賣葛因為人身安全問題而不接受報章訪問,未免感到他唔知道做此事的後果.如果發起人認為此事係正確..應該出來面對公眾去陳述他所做的是正確.
One Door Closes Another Door Opens
superbus 發表於 2007-5-16 21:33 | 顯示全部樓層
要怪就怪明光社成日扮哂道德大佬
成日揸住本聖經去批判人
難怪一有人帶頭,就有一大棚人出黎支持
UCR683 發表於 2007-5-16 21:34 | 顯示全部樓層
這是一場香港某大討論區的「惡搞」例子,目的是要報復淫審處對「中大學生報情色版風波」的立場。
bombmanhk 發表於 2007-5-16 21:39 | 顯示全部樓層

正如版友話齋,司馬昭之心..
舊時唔投訴而家黎投訴.博乜野
用論壇的術語,抽水是也
其實佢地究竟知唔知入面係講乜先,
聖經內容由和合本都沒有什麼大變動,
佢地唔晨早去投訴
唔係衛唔衛道之士的話
投訴都唔好攞宗教來投訴
咁對宗教與及其信奉者的都唔尊重
唔知遲d會唔會有反道德經,反可蘭經
看來呢件事真係有人存心搞事
我也去過反聖經那個網看看
版主關閉了一切可能留言或聯絡佢的方法
敢出來搞事又唔敢俾你聯絡,想點??大家心知肚明

利益申報:我是基督徙,但也盡可能持平吧

komodo 發表於 2007-5-16 21:40 | 顯示全部樓層

回復 #25 superbus 的帖子

某大報也不見得好好,頭條大大隻字「xx冷血」,傳媒道德審判。
傘外的世界有一片蔚藍
bombmanhk 發表於 2007-5-16 21:43 | 顯示全部樓層
原帖由 komodo 於 2007-5-16 21:40 發表
某大報也不見得好好,頭條大大隻字「xx冷血」,傳媒道德審判。

雖則用詞不是太好, 但也道出了不少經歷過的人的心聲
用肉餅好似唔係幾好,有時講野都係小心d好
guia 發表於 2007-5-16 21:58 | 顯示全部樓層

原帖由 komodo 於 2007-5-16 21:40 發表

這傳媒用字風格向來如是
XXX下台, XXX大晒, XXX可恥.....