hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (A) Life 生活討論區 香港地方討論 (A10) Mega Box 6月7日開幕
開啟左側

Mega Box 6月7日開幕

gordon 發表於 2007-6-13 23:52 | 顯示全部樓層

原帖由 butterfly 於 2007-6-13 21:06 發表

大眾書局Mega Box分店根據藍田店海報所講會係6月28日開幕

係6月25日才對, 今日在旺角店都見到呢張海報
喺總站尾拉500鏡影總站頭的巴士係咩玩法
Ketsu 發表於 2007-6-13 23:57 | 顯示全部樓層
原帖由 AL_71 於 2007-6-11 21:24 發表
再沿扶手電梯上,便是消閒生活 (6-9樓) 專區了,在這裡地板由黃白色為主調,變成以深綠色為主調。六樓除了有Starbucks咖啡店外,還有全港最大的香港最好電器旗艦店,旗艦店佔地約4 萬平方呎,匯集全港品種最多、品牌最新最廣的電器電子產品。店內也打破傳統電器店的設計,大家可以在寬闊的環境下試用不同的電子產品。場內更放置全港最大103吋LCD電視,此外更配合數碼廣播時代的來臨,特設具備高清顯示器材的電視機專區。

請問你係咪指果個橢圓形果個mon呀?
我果日去睇佢正播緊無線收費電視新聞
佢個mon橢圓到佢下面d 新聞字幕都幾乎睇唔到

我發現佢裡面都唔止六樓果間Starbucks
響三至四樓既一間好似「宜家」咁款既傢俱廣場
四樓果層裡面仲有一間Starbucks既
(話時話呢間我唔記得左叫乜野名既傢俱廣場
都算係呢度暫時最多野睇既地方)

好老實講句
我都唔建議呢排去Mega Box
而家去好似去睇圍板咁
果日我見好多人都去到十四樓先肯返落黎
(十五樓以上仲未開)
或者大家都想睇下佢高成點掛
Abusing dead rule -> Denial of reality
hkaiw 發表於 2007-6-14 00:05 | 顯示全部樓層
原帖由 Ketsu 於 2007-6-13 23:57 發表
(話時話呢間我唔記得左叫乜野名既傢俱廣場
都算係呢度暫時最多野睇既地方)

是 B&Q。
喵...
ktbt 發表於 2007-6-14 00:06 | 顯示全部樓層

原帖由 gordon 於 2007-6-10 23:35 發表
今日行完東港城吉之島, 都有去行過, 德福多人到嚇死人, 等穿梭巴士等左半個鐘才上到車(真係發死陽光巴士), 仲咩車都有, 宇通, MAN, Scania, Isuzu......小弟同女友上左架MV牌的Isuzu LT134去.

入到去, 果d迅達係好 ...

果套29.9我都見到,但frankly speaking...用料真係好粗。

今日去呢個所謂「商場」,知道開左同未開0既鋪頭之後...完全唔知佢target咩人去行
將外國一站式購物果套搬黎香港,每種商品都係得一兩間店鋪選擇,咩都係最大,咁又點?香港人最叻係貨比貨囉...
仲要位處咁唔就腳0既地方,相信唔駛好耐就會無人去...行德福唔好?

Ketsu 發表於 2007-6-14 00:26 | 顯示全部樓層
原帖由 ktbt 於 2007-6-14 00:06 發表

果套29.9我都見到,但frankly speaking...用料真係好粗。

今日去呢個所謂「商場」,知道開左同未開0既鋪頭之後...完全唔知佢target咩人去行
將外國一站式購物果套搬黎香港,每種商品都係得一兩間店鋪,咩都係最大,咁又點?香 ...

佢最衰就係既格局俾人地有種唔集中既感覺
呢度一忽果度一忽
鍾意呢度有座「天梯」
(果度確係有兩條好似朗豪坊咁既「天梯」)
果度有個「雞肶」
(講笑o者... )
行起上黎感覺好亂
同埋上去條路唔知係咪仲係未搞得掂
走左入去就好似行左入去桃花園咁
好有「柳暗花明又一村」既感覺
唔搵真d 都唔知前面仲有條路
尤其係d 電梯行幾多層都有d 亂
Abusing dead rule -> Denial of reality
gordon 發表於 2007-6-14 14:13 | 顯示全部樓層
原帖由 ktbt 於 2007-6-14 00:06 發表

將外國一站式購物果套搬黎香港,每種商品都係得一兩間店鋪選擇,咩都係最大,咁又 ...

其實果度開Outlet最好, 可惜呢個優勢俾東涌的東薈城要左(任何和東薈城簽約開Outlet的店舖, 條件是不
可以在香港境內再開第二間Outlet), 變成現在咁高不成, 低不就.

依家成個場, 係Spotlight, B&Q同Food Court最有建設性......
喺總站尾拉500鏡影總站頭的巴士係咩玩法
sq285 發表於 2007-6-14 17:00 | 顯示全部樓層

原帖由 gordon 於 2007-6-14 14:13 發表

其實果度開Outlet最好, 可惜呢個優勢俾東涌的東薈城要左(任何和東薈城簽約開Outlet的店舖, 條件是不
可以在香港境內再開第二間Outlet), 變成現在咁高不成, 低不就.

依家成個場, 係Spotlight, B&Q同Food Court最有建設性......

坦白講,賣家庭用品o既Spotlight都可以接受,我完全唔知BnQ開黎做乜!
入到去係見到好多傢私好大件,仲有一塊塊完整o既木,都唔係太知佢想賣乜......

得一個comment:大而無當
AL_71 發表於 2007-6-14 19:20 | 顯示全部樓層

大家可從八樓利用快速扶手電梯到十樓,在扶手電梯旁便是MegaBox內的地標之一:「留言瀑布」,這個樓高四層,充滿科幻感的龐然大物,可以顯示不同類型的文字訊息。整個面板也是利用LED技術製造。

然而,到達十樓以上所有樓層,場內的燈光較低層昏暗,地板的顏色主要以黑色和紫色為主。突出了MegaBox較特別的設計。十樓除了有Food Court外,還設有全港最大的溜冰場,命名為MegaICE,溜冰場外的玻璃幕牆更可瀏覽港島東區的景致。可惜在商場開幕當天,MegaICE 尚未完成裝修工程。

再沿扶手電梯到十一樓,便是全港首間的IMAX電影院了,並且由UA經營。該UA打破以往「倒模式」設計概念,運用了充滿未來色彩的設計概念,UA隔離還有一間以電影為主題的餐廳。UA IMAX將會在明天正式開張。商場開幕當天,UA尚未完成裝修工程,場內的職員也阻止筆者拍攝。筆者只好遠攝UA IMAX電影院吧!

商場十二至十四樓開設多間中餐廳,包括自家客菜、星味天下、和光鐵板燒日本料理、發記甜品及醉紅樓潮州酒家等。其中以百樂門宴會廳佔地面積最大,宴會廳設有可容納過百人的伸縮舞台,200吋最新巨型液晶屏幕,具淋浴設備的豪華新娘房,再配上大型國際標準舞池,以及最先進的音響與燈光效果。

此外,十二樓將設遊戲天地 / 青春無限 Game Zone,預計在今年八月才開張。

商場十三至十六樓均有通道連接停車場,縱使到該處泊車十分容易,但是要勞煩駕駛者要從地下上到十多層才能夠泊車,再加上途中還有不少難關及上落非常麻煩,相信要盡快開放升降機連接高層才能解決根本問題。要耗費氣力利用扶手電梯到十多層高的停車場,相信沒有人願意。

商場最高那兩層為美國冒險樂園,至今尚未對外開放。

hkaiw 發表於 2007-6-14 19:44 | 顯示全部樓層
提起那個溜冰場,於上星期日是有舉行過冰上曲棍球賽事,不過當天的新聞卻沒有提及。
喵...
kiwai 發表於 2007-6-14 23:06 | 顯示全部樓層

原帖由 hkaiw 於 2007-6-14 19:44 發表
提起那個溜冰場,於上星期日是有舉行過冰上曲棍球賽事,不過當天的新聞卻沒有提及。

昨日(13/6)都有比賽, 我有去睇, 係select vs wellcome